to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:14 | 09.12.2019

Πολιτική

Ν. Τόσκας: Προσπαθούν να δώσουν εικόνα ευνομούμενου κράτους με την αστυνομική αγριότητα (ηχητικό)

«Βεβαίως έβαζα φρένο και δεν τολμούσαν να κάνουν ό,τι θέλουν, δεν είναι αυτόνομος μηχανισμός η Αστυνομία», αναφέρει ο τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη


Έχουν δίκιο οι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ, βεβαίως έβαζα φρένο και δεν τολμούσαν να κάνουν ό,τι θέλουν, δεν είναι αυτόνομος μηχανισμός η Αστυνομία, τώρα χρησιμοποιείται στο κέντρο της Αθήνας, ώστε με την ένταση που τροφοδοτεί να κρυφτεί η ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, τα ελληνοτουρκικά και αλλού, υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί από τα εργασιακά ως τα τυχαία περιστατικά, προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Ο κ. Τόσκας σημείωσε, για την ένταση της βίας και της αντίστοιχης ρητορικής τις προηγούμενες ημέρες με κορύφωση κατά την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου την περασμένη Παρασκευή, ότι «το χειρότερο που μπορεί να κάνει μία κυβέρνηση είναι να αφήσει τους σκληρούς μηχανισμούς ανεξέλεγκτους. Μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα στο πλαίσιο κανόνων, νόμων και κοινής λογικής. Μπορείς να “λύσεις” το πρόβλημα καταστρέφοντας ό,τι υπάρχει, με συνθήκες έντασης που θα δημιουργήσουν 100 προβλήματα στη συνέχεια».

Εξήγησε ότι «έχει αποτύχει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, που ξέρουμε πόσες κορώνες έβγαζε πριν τις εκλογές … τώρα ξεπέρασε αυτό το στάδιο, ξύνει το κεφάλι της και δεν ξέρει τι να κάνει … στα ελληνοτουρκικά, δεν της άρεσε η πρακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τις προσεγγίσεις, τα τρία ταξίδια Τσίπρα στην Τουρκία, τον συνδυασμό συνομιλιών και σκληρής στάσης εκεί που έπρεπε. Και ξαφνικά αιφνιδιάστηκε … τώρα, προσπαθεί να δώσει την εικόνα ευνομούμενου κράτους μέσα από την αστυνομική αγριότητα με την οποία αντιμετωπίζει καταστάσεις που θα έπρεπε να θεωρούνται ήσσονος σημασίας».

«Υπάρχει αντιμετώπιση στο πλαίσιο των κανόνων, των νόμων, της Δημοκρατίας. Αν καταστρέψουμε το υπέρτερο, την Δημοκρατία, καμία τάξη και κανένας νόμος δεν έχει νόημα», υπογράμμισε ο κ. Τόσκας.

Σε πρακτικό επίπεδο, το βράδυ των επεισοδίων στα Εξάρχεια, έγιναν 21 περιστατικά βανδαλισμών, από το Ίλιον μέχρι το Ελληνικό, όπως προσέθεσε, «δηλαδή, πέτυχαν να σκορπίσουν το πρόβλημα, έκαναν διάχυση του προβλήματος. Και με πρακτικούς όρους είναι αναποτελεσματικοί» και προσπαθούν να βγάζουν ψεύτες όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλους όσους είδαν τα γεγονότα και τις φωτογραφίες των φωτορεπόρτερ.

Θεωρούν «εκ του πονηρού» ακόμη και την κατανόηση της κοινής γνώμης (σε δεξιούς, αριστερούς, σε όλο τον κόσμο) ότι τα αστυνομικά όργανα έχουν υπερβεί τα όρια. «Τόσα χρόνια -το παράπονο το δικό μου- με την δική μας πρακτική της δημιουργίας μικρότερων προβλημάτων για να μην επεκταθεί το πρόβλημα, δεν υπερασπίστηκε κανείς την δουλειά που γινόταν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Και από αριστερά και από δεξιά, με εξαίρεση τον πρωθυπουργό», τόνισε ο κ. Τόσκας.

Προέβλεψε μάλιστα ότι για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, εάν εφαρμοστούν οι αντίστοιχες «σκληρές» εξαγγελίες περί κλειστών κέντρων όπου θα συνυπάρχουν όλες οι εθνικότητες, φύλα και ηλικίες, θα πολλαπλασιαστούν οι αντίστοιχες καταστάσεις έντασης. «Με τους δικούς τους όρους … γέμισε το ένα κέντρο, θα φτιάξουν άλλο, θα φτιάξουν κι άλλο ένα. Θα φτιάξουν σε κάθε χωριό και ένα κλειστό κέντρο. Συγγνώμη, αυτά είναι ανοησίες».

Ο κ. Τόσκας παράλληλα συνέδεσε την ήπια λογική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αστυνόμευση και την διαχείριση του προσφυγικού με την απουσία τρομοκρατικών ενεργειών τόσο από το εσωτερικό όσο και από τζιχαντιστές (παρότι κορυφωνόταν ο πόλεμος κατά του ISIS).

«Βγήκε χτες ο κ. Χρυσοχοΐδης και είπε “τόσα χρόνια υπήρχε ανομία και καιγόταν η Αθήνα”. Καιγόταν η Αθήνα; Στις προηγούμενες διαδηλώσεις, 17 Νοέμβρη και 6 Δεκέμβρη, δεν έγιναν καθόλου επεισόδια στις πορείες. Ό,τι έγινε ήταν στα Εξάρχεια, που και τώρα έγινε», όπως τόνισε.

Την ίδια ώρα, έχει αυξηθεί η σοβαρή εγκληματικότητα, συνέχισε ο κ. Τόσκας, «είναι λογικό, όταν μαζεύεις όλη την αστυνομία στα Εξάρχεια, από κάπου λείπει … κυρίως από εκεί που είναι η πηγή των μεγάλων προβλημάτων, την Δυτική Αττική και άλλες περιοχές, εκεί που φτάνουν τα ναρκωτικά που τροφοδοτούν κάθε είδους εγκληματικότητα».

«Έχει χαθεί η μπάλα από πλευράς ΝΔ, φοβάμαι ότι αυτή η σκληρή καταστολή θα επεκταθεί στα εργασιακά θέματα ... όταν υπάρξουν αντιδράσεις. Όπως και στα τυχαία περιστατικά, για τροχαία θέματα, κτλ. Όταν βγει το τζίνι από το μπουκάλι τέτοια πράγματα δημιουργούνται, όταν δεν υπάρχει κανένας έλεγχος», προειδοποίησε.

Μάλιστα, σημείωσε ότι οι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ «σωστά βγαίνουν και λένε ότι “ο Τόσκας μας έβαζε φρένο. Βεβαίως τους έβαζα φρένο και δεν τολμούσαν να παραβιάσουν τους νόμους, να κάνουν ό.τι θέλουν … η Αστυνομία δεν είναι αυτόνομος μηχανισμός». Φυσικά, «δεν αλλάζουν οι συνειδήσεις σε τέσσερα χρόνια, αλλά μπορείς να υποχρεώσεις μηχανισμούς να κάνουν αυτό που προβλέπει ο νόμος και η πολιτική κατεύθυνση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)