to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:14 | 14.03.2016

Πολιτική

Ν. Τόσκας: Ούτε κότα δεν κλάπηκε από τα χωριά που περνούν οι πρόσφυγες

Ο Ν. Τόσκας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το 50% των προσφύγων και των μεταναστών είναι γυναίκες και παιδιά, προσθέτοντας ότι δεν παρατηρούνται φαινόμενα παραβατικότητας. «Για να μιλήσω και με λίγο υπερβολή "ούτε κότα δεν κλάπηκε από τα χωριά που περνούν αυτοί οι άνθρωποι". Αυτοί τρέχουν να βρουν καλύτερη τύχη ή να σώσουν το κεφάλι τους. Δεν έχουμε παραβατικότητα, δεν κινδύνεψε κανένας, ούτε παραβατικότητα ούτε εγκληματικότητα έχουμε», συμπλήρωσε ο Ν. Τόσκας.


Για περίπου 730 συλλήψεις διακινητών έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε συνέντευξή του στον Αlpha, τονίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βρίσκονται οι πρόσφυγες σε χώρους όπου υπάρχει έλεγχος ώστε να τους προστατέψει.

«Στους οργανωμένους καταυλισμούς θα πρέπει να παραμείνουν οι πρόσφυγες και συνεχώς φτιάχνονται οργανωμένοι καταυλισμοί με τα στοιχειώδη μέσα, παρέχοντας τις στοιχειώδεις υποστηρίξεις, αλλά εκεί μπορεί να έχουν και ασφάλεια και παροχή υποστήριξης στα βασικά πράγματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ν. Τόσκας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το 50% των προσφύγων και των μεταναστών είναι γυναίκες και παιδιά, προσθέτοντας ότι δεν παρατηρούνται φαινόμενα παραβατικότητας. «Για να μιλήσω και με λίγο υπερβολή "ούτε κότα δεν κλάπηκε από τα χωριά που περνούν αυτοί οι άνθρωποι". Αυτοί τρέχουν να βρουν καλύτερη τύχη ή να σώσουν το κεφάλι τους. Δεν έχουμε παραβατικότητα, δεν κινδύνεψε κανένας, ούτε παραβατικότητα ούτε εγκληματικότητα έχουμε». συμπλήρωσε ο Ν. Τόσκας.

Το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Ο ελληνικός λαός κύριε Υπουργέ έχει δείξει μια πολύ μεγάλη αλληλεγγύη σε σχέση με τους πρόσφυγες.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τεράστια.

Δημοσιογράφος: Έχει δώσει και μαθήματα, έτσι, πολλά μαθήματα θεωρώ και αυτή την περίοδο. Εσείς όμως και εγώ είμαστε αναγκασμένοι να ασχοληθούμε και με την άλλη πλευρά, την σκοτεινή πλευρά, των διακινητών έτσι; Πόσοι έχουν συλληφθεί από το 2015 διακινητές, οι οποίοι εμπλέκονται σε παράνομη διακίνηση μεταναστών ή προσφύγων;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γύρω στα 730 άτομα έχουν συλληφθεί από τις Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές. Το Λιμενικό Σώμα ανήκει στο Υπουργείο του κ. Δρίτσα, συνεργαζόμαστε εξαιρετικά. Επομένως, στη θάλασσα έχει συλληφθεί ένας μεγάλος αριθμός, αλλά και στο χερσαίο χώρο έχει συλληφθεί ένας άλλος αριθμός και να λάβουμε υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων, των μεταναστών, έρχονται χωρίς διακινητή, τάχα μου χωρίς διακινητή, γιατί τους βάζουν στη βάρκα και τους λένε έτσι….

Δημοσιογράφος: Άρα μπορεί να είναι και περισσότεροι. Αυτό μας λέτε;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Άρα, οι διακινητές που εμπλέκονται στο Τουρκικό έδαφος προφανώς είναι μεγάλος αριθμός, γιατί κάποιοι συνοδεύουν τους μετανάστες και κάποιοι τους στέλνουν.

Δημοσιογράφος: Δίνονται ραντεβού; Για πείτε μας λίγο πως γίνεται αυτό; Από αυτές τις υποθέσεις που έχετε εσείς στα χέρια σας.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δίνονται κάποια ραντεβού από το Τουρκικό έδαφος στο Ελληνικό και στη συνέχεια στον ηπειρωτικό χώρο και στη συνέχεια προς τη βόρεια Ελλάδα.

Η κύρια αποστολή αυτή τη στιγμή της Αστυνομίας είναι στο να ρυθμίσουμε τις ροές των προσφύγων για να μην υπάρξουν φαινόμενα που δεν θέλουμε στις μεγάλες πόλεις και στις εθνικές οδούς, όπως είδαμε κάποιες μέρες και στη συνέχεια ηρέμησε η κατάσταση στην εθνική οδό, αλλά προσπαθούμε να συλλάβουμε, να αποτρέψουμε και αν είναι δυνατόν να συλλάβουμε διακινητές: ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν είτε πουλώντας εισιτήρια σε υπερβολική τιμή είτε σαν διακινητές που προσπαθούν να πάρουν ανθρώπους.

Έχουμε συλλάβει αρκετούς. Ξέρετε καλά ότι παρανομία και ψέμα πάνε χέρι χέρι. Επομένως, η μια απάτη συνδέεται με την άλλη απάτη. Εμείς προσπαθούμε στην πηγή να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Ένας από τους λόγους που δεν θέλουμε στην πλατεία Βικτωρίας να δημιουργούνται μεγάλες συσσωρεύσεις είναι ακριβώς, γιατί εκεί έχει γίνει η περιοχή των ραντεβού των διαφόρων διακινητών με τους πρόσφυγες.

Εμείς θέλουμε οι πρόσφυγες να είναι σε συγκεκριμένους χώρους όπου υπάρχει έλεγχος σε διάφορους καταυλισμούς, στο Σχιστό, στους άλλους χώρους για να υπάρχει και έλεγχος.

Δημοσιογράφος: Όσο γίνεται βέβαια, γιατί δεν υπάρχει τέτοια …

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι όσο γίνεται. Αυτοί βέβαια δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Χθες προσπάθησαν κάποιοι να πείσουν τους πρόσφυγες από το Σχιστό, κάποιους πρόσφυγες να φύγουν και να πάνε με τα πόδια στην πλατεία Βικτωρίας.

Δημοσιογράφος: Έχετε δίκιο.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και τους αποτρέψαμε. Οι λόγοι ήταν πονηροί. Δεν ήταν…

Δημοσιογράφος: Όταν λέτε κάποιοι, μέσα στο "camp", ας πούμε του Σχιστού, μέσα στο χώρο;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι εννοώ για κάποιους που έχουν συμφέροντα να παίζουν γύρω από την πλατεία Βικτωρίας. Γιατί, μη μου πει κανένας ότι η υποστήριξη αυτών των ανθρώπων είναι καλύτερη στην πλατεία Βικτωρίας παρά στο Σχιστό;

Δημοσιογράφος: Όχι βέβαια, γιατί δεν υπάρχει καμία υποδομή. Εμείς το βλέπουμε.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επομένως, δεν είχαν κανένα άλλο λόγο αυτοί οι άνθρωποι να φύγουν από το Σχιστό και να πάνε στην πλατεία Βικτωρίας, παρά οι λόγοι έχουν σχέση με τη διακίνηση και με άλλα πράγματα. Αυτά προσπαθούμε να τα αποτρέψουμε οργανώνοντας καλά τους χώρους.

Δημοσιογράφος: Αυτό όμως έχει σχέση και με την επικοινωνία. Σχεδιάζετε να κάνετε κάτι; Πως θα τους ενημερώσετε αυτό τον κόσμο και πως θα τους ενημερώσετε στη γλώσσα τους;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σήμερα, αύριο θα μοιράσουμε κάποιες προκηρύξεις στην Ειδομένη σε τρείς γλώσσες Αραβικά, Παστού και Φαρσί ώστε να μπορούν να την καταλάβουν και αυτοί.

Δημοσιογράφος: Τι θα τους λέτε, κύριε Υπουργέ;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Που θα τους λέμε ότι ξέρετε ουσιαστικά τα σύνορα έχουνε κλείσει. Επομένως, για να σας υποστηρίξουμε θα πρέπει να εμπιστευτείτε τις ελληνικές αρχές και να πάτε στους καταυλισμούς παραπίσω, όπου εκεί θα πρέπει να περιμένετε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση, γιατί εκεί όπως είναι τώρα συγκεντρωμένοι δεν μπορούμε να τους υποστηρίξουμε και υπάρχουν και ένα σωρό κίνδυνοι και προβλήματα.

Στους οργανωμένους καταυλισμούς θα πρέπει να παραμείνουν οι πρόσφυγες και συνεχώς φτιάχνονται οργανωμένοι καταυλισμοί με τα στοιχειώδη μέσα, παρέχοντας τις στοιχειώδεις υποστηρίξεις, αλλά εκεί μπορεί να έχουν και ασφάλεια και παροχή υποστήριξης στα βασικά πράγματα. Όχι στην Ειδομένη. Αυτό θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε.

Δημοσιογράφος: Πρόσφατα ήσασταν και στην Τουρκία. Από εκεί ξεκινάει το θέμα και η ροή προς τη χώρα μας και προς την Ευρώπη πια γενικότερα. Τι συμφωνήσατε εκεί; Έτσι κι αλλιώς υπάρχει μια συμφωνία ήδη μεταξύ σας. Τι συμφωνήσατε κυρίως για τους παράνομους μετανάστες;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το ταξίδι στη Σμύρνη προχθές, μπορώ να πω ότι ήταν πολύ επιτυχημένο στη διαμόρφωση ενός κλίματος συνεργασίας με την Τουρκική πλευρά σε πάρα πολλούς τομείς, στα θέματα του προσφυγικού.
Εκεί έγινε μια επικαιροποίηση της υπάρχουσας συμφωνίας της ελληνοτουρκικής και μια συμφωνία για επιτάχυνση των διαδικασιών, δηλαδή μέχρι τώρα θέλαμε, εμείς κάναμε την αίτηση σε δεκατέσσερις μέρες, οι Τούρκοι απαντούσαν…

Δημοσιογράφος: Αίτηση εννοείτε για να επαναπροωθηθεί αυτός που ήταν παράνομος.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς. Η διαδικασία ως τώρα έπαιρνε μήνες. Τώρα κοιτάζουμε να ολοκληρωθεί σε επτά μέρες. Συμφώνησαν οι Τούρκοι για αυτή την επιταχυνόμενη διαδικασία, αλλά θα το δούμε…

Δημοσιογράφος: Στην πράξη το έχετε δει να γίνεται έστω αυτές τις μέρες, τις λίγες.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα το δούμε στην πράξη και δεν τρέφω ψευδαισθήσεις. Θα το δούμε μετά τις 17 Μαρτίου, όπου θα γίνει πιστεύω η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Δημοσιογράφος: Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα διείσδυσης στοιχείων τέτοιων ακραίων φανατικών και πως οι Έλληνες πολίτες μπορούν να είναι ήσυχοι;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτή τη στιγμή το 50% των προσφύγων και των μεταναστών είναι γυναίκες και παιδιά. Βλέπουμε οικογένειες να έρχονται σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον.

Από εδώ πέρασε σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι γύρω στις 33.000 και δεν έχουμε φαινόμενα παραβατικότητας. Για να μιλήσω και με λίγο υπερβολή "ούτε κότα δεν κλάπηκε από τα χωριά που περνούν αυτοί οι άνθρωποι". Αυτοί τρέχουν να βρουν καλύτερη τύχη ή να σώσουν το κεφάλι τους.

Δεν έχουμε παραβατικότητα, δεν κινδύνεψε κανένας, ούτε παραβατικότητα ούτε εγκληματικότητα έχουμε. Επομένως, κάποιοι που θέλουν να προτάξουν τέτοια πράγματα μάλλον αλλού το πάνε και η κοινωνία μας έχει δείξει ένα μεγαλείο, μία ωριμότητα και έναν ρεαλισμό, εάν θέλετε, στην αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού φαινομένου. Αγκάλιασε αυτούς τους ανθρώπους, δεν είναι εχθροί αυτοί οι άνθρωποι, δεν είναι απειλή αυτοί οι άνθρωποι. Αλλά, δεν μπορούμε φυσικά και σαν χώρα να δεχτούμε το τεράστιο βάρος του μεταναστευτικού και δεν μπορούμε να γίνουμε και η μαύρη τρύπα της Ευρώπης.

Θα πρέπει μέσα σε λογικούς αριθμούς και μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο και ρεαλιστικό να αντιμετωπιστεί το όλο θέμα και από την Ευρώπη και από μας .

Δημοσιογράφος: Σωστά, ακραία στοιχεία έχουν διεισδύσει μέσα σε αυτούς εκτιμάτε; Έχετε τέτοια περιστατικά ή υποθέσεις;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχουμε αυξήσει τους ελέγχους. Ένας μεγάλος αριθμός εξειδικευμένων αστυνομικών έχουν πάει στα νησιά και σε διάφορους χώρους για να αντιμετωπίσει περιστατικά διείσδυσης από ανθρώπους που έχουν περίεργες προθέσεις.
Συνεργαζόμαστε και με άλλες υπηρεσίες άλλων χωρών. Έχουμε πιστεύω σχετικά καλή πληροφόρηση ακριβώς για να αποτρέψουμε τέτοιες καταστάσεις. Δεν έχουμε εντοπίσει κάτι, πέρα από κάποια περιστατικά στο παρελθόν, τα γνωστά περιστατικά.

Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ούτε από τέτοια περιστατικά εξτρεμιστών, αλλά ούτε και από καθημερινή παραβατικότητα.
Βλέπετε ότι στις μεγάλες πόλεις, αλλά και στις μικρές και στους δρόμους δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχει σε συγκεκριμένες περιοχές της υπαίθρου, όπου εκεί προσπαθούμε κάθε στιγμή να βελτιώσουμε την κατάσταση.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πολύ κύριε υπουργέ!

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είστε καλά και εγώ σας ευχαριστώ!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)