to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:04 | 16.01.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ν. Τόσκας: Μητσοτάκης και ΝΔ προσπαθούν να «πριονίσουν» τους θεσμούς, αλλά πριονίζουν τα πόδια τους (ηχητικό)

Για επιχείρηση καθυστέρησης της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών με στόχο να συμπέσει με το συλλαλητήριο της Αθήνας κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ο πρώην υπουργός


Η προσπάθεια να τρομοκρατηθούν βουλευτές από ανθρώπους που δεν σέβονται την Δημοκρατία, να καθυστερήσει η συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών για να συμπέσει με το συλλαλητήριο της Αθήνας, οι κουτοπόνηρες προσπάθειες να στηριχθούν ακραίοι κύκλοι ειδικά στο βόρεια Ελλάδα, η μεγάλη προσβολή απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι μέρος της προσπάθειας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη να «πριονίσουν» τους θεσμούς, αλλά μαζί με την Δημοκρατία «πριονίζουν» και τα δικά τους πόδια, είπε ο υποστράτηγος και πρώην υπουργός Νίκος Τόσκας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

*ΑΚΟΥΣΤΕ: Ολόκληρη τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Νίκου Τόσκα στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο

«Ψήφος εμπιστοσύνης θα δοθεί και από ό,τι φαίνεται και η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί, αλλά τα διακυβεύματα είναι πολύ μεγαλύτερα», είπε ο κ. Τόσκας. «Βλέπουμε αλλαγές σε όλη την Ευρώπη, τα θέματα του Brexit, της ανόδου της ακροδεξιάς και των συντηρητικών αντιλήψεων που προέρχονται από τον νεοφιλελευθερισμό», υπάρχουν ωστόσο στην Ευρώπη και «δυνάμεις που ανθίστανται, δεν θέλουν το πισωγύρισμα σε συντηρητικές εποχές και δημιουργία καταστάσεων παρόμοιων με τον Μεσοπόλεμο».
 
«Η κ. Γεννηματά», όπως σημείωσε, «παρά τις αντιρρήσεις παραδοσιακών και άλλων στελεχών θέλει να προσεγγίσει την Νέα Δημοκρατία, κάτι που αποξενώνει το ΚΙΝΑΛΛ από τον δημοκρατικό κόσμο που το ψηφίζει, γι' αυτό και υπάρχουν αντιρρήσεις στο εσωτερικό του. Οι πιέσεις και από τα συμφέροντα που έχει εξυπηρετήσει το ΚΙΝΑΛΛ τα τελευταία χρόνια μαζί με την ΝΔ έρχονται σε αντίθεση με τον κόσμο, που δεν μπορεί να ανεχθεί ένα παραδοσιακά δημοκρατικό κόμμα να πηγαίνει ουσιαστικά στην αγκαλιά της ΝΔ».

«Δυστυχώς με την συγκατάθεση, αν όχι την προτροπή- της ηγεσίας της ΝΔ», συνέχισε ο ίδιος, «βλέπουμε αυτές τις ημέρες προσπάθειες να τρομοκρατηθούν βουλευτές ... είδαμε στέλεχος της ΝΔ να στέλνει μηνύματα σε βουλευτές, να προσπαθεί να τρομοκρατήσει βουλευτές, καταστάσεις απαράδεκτες και για την Δημοκρατία και για την λειτουργία των θεσμών».
 
Η αιτία για όλα αυτά είναι ότι «αυτοί οι άνθρωποι δεν σέβονται την Δημοκρατία, όπως και η στάση που τηρούν πολιτικά κόμματα και ομάδες που τους προτρέπουν ή τους ανέχονται ... οι πολίτες και οι βουλευτές το μόνο που έχουν να φοβηθούν είναι ο ίδιος ο φόβος. Δεν πρέπει να υποκύπτουν στο φόβο, είναι το χειρότερο που μπορεί να προκληθεί σε κρίσιμες καταστάσεις», όπως υπογράμμισε.
 
Εκτίμησε παράλληλα ότι «από την ΝΔ γίνεται προσπάθεια να καθυστερήσει η συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών, να γίνει την ίδια ημέρα με το συλλαλητήριο της Κυριακής στην Αθήνα. Γίνονται κουτοπόνηρες προσπάθειες, ιδιαίτερα στην βόρεια Ελλάδα, να υποστηριχθούν ακραίοι κύκλοι, γιατί η ΝΔ νομίζει ότι θα εισπράξει από αυτούς τους κύκλους. Πριονίζει και τα δικά της πόδια και τα πόδια της Δημοκρατίας».
 
Ο κ. Τόσκας (που μετά από 35 χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του υποστράτηγου), σχολίασε και την επίθεση Μητσοτάκη στην Βουλή για την τοποθέτηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη στο υπουργείο Άμυνας, αλλά και τον παραλληλισμό με τον αρχηγό του ΓΕΣ Γρ. Σπαντιδάκη που ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.
 
«Ήταν μεγάλη προσβολή απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των ΕΔ, των στελεχών και του προσωπικού τους, αυτό που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης ... Δεν καταλαβαίνω γιατί τον "αποδεχόταν" μέχρι χτες σαν αρχηγό των ΕΔ και δεν τον αποδέχεται σήμερα. Αν γινόταν ένα "θερμό επεισόδιο" μέχρι σήμερα δεν θα τον αποδεχόταν σαν αρχηγό ΓΕΕΘΑ; Αν γίνει κάτι από εδώ και πέρα, δεν θα τον αποδεχθεί σαν υπουργό Άμυνας; Αυτά είναι απαράδεκτα, επικίνδυνα πράγματα για την λειτουργία των θεσμών». Θύμισε εξάλλου ότι «τον Σπαντιδάκη, τον χουντικό αρχηγό ΓΕΣ, ο πατέρας του είχε τοποθετήσει στη θέση του το 1965», ενώ υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις αρχηγών που έγιναν υπουργοί, όπως οι κ.κ. Ντάβος, Χηνοφώτης κ.ά.
 
Από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τόσκας, «ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πριονίσει τους θεσμούς, να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση ... τώρα έχει πιάσει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Να δω τι θα πιάσει αύριο. Αφού απέτυχε το αφήγημά του για την οικονομία, έπιασε τους περιφερειακούς τομείς. Μια "τον νόμο και την τάξη", μια την Άμυνα, οτιδήποτε άλλο. Βλέπετε με πόση απαξία μιλάει για κεντρικά στοιχεία και πρόσωπα των θεσμών, από τον πρωθυπουργό μέχρι οτιδήποτε. Αυτά είναι αποσταθεροποιητικά και απαράδεκτα, ο κόσμος των ΕΔ, ο δημοκρατικός κόσμος που δουλεύει και ιδρώνει από το πρωί ως το βράδυ καταλαβαίνει πού κατευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης. Θέλει τον χώρο των ΕΔ "δικό τους γήπεδο". Όπως το προσωπικό των ΕΔ δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, κάνει την δουλειά του με δημοκρατικό φρόνημα», κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)