to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 28.07.2016

πηγή: stokokkino.gr

Πολιτική

Ν. Τόσκας: Η επέμβαση στις καταλήψεις έγινε επειδή υπήρχαν εισαγγελικές παρεμβάσεις - Θέλουμε αγώνες μαζικούς ή αυτόνομες ενέργειες ορισμένων παιδιών;

Στις οργανωμένες δομές γύρω από τη Θεσσαλονίκη φιλοξενούνται 8.500 πρόσφυγες, ενώ στις καταλήψεις όπου επενέβη η ΕΛ.ΑΣ. χτες 32, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας μιλώντας Στο Κόκκινο 93,4 και το «Ορθά-κοφτά» με τον Απόστολο Λυκεσά, τονίζοντας «φυσικά και καλύπτω αυτή την ενέργεια, δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει». Κύριο πρόταγμα της Αριστεράς δεν είναι η αυτονομία, αλλά η προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, της κοινωνίας, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως είπε.


Η επέμβαση στις καταλήψεις έγινε επειδή υπήρχαν εισαγγελικές παρεμβάσεις, κάποιες εδώ και μήνες, για τις καταλήψεις, αυτές καθορίζουν το πότε θα παρέμβει η ΕΛ.ΑΣ., είπε ο κ. Τόσκας.

Υπάρχει ένα «σάλπισμα» για το ότι οι καταλήψεις αυτές εξυπηρετούσαν την αλληλεγγύη ... η κυβέρνηση αυτή φιλοξενεί 8.500 πρόσφυγες που έφυγαν από την άθλια κατάσταση της Ειδομένης και φιλοξενούνται σε ανεκτές συνθήκες γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Αυτές οι καταλήψεις φιλοξενούσαν 32 άτομα, σημείωσε.

«Καρικατούρα συμβόλων» και «ψευδαίσθηση ελευθερίας»

Η μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να καλύψει τους πρόσφυγες σε οργανωμένες δομές, όχι να διευκολύνει σκόρπιες κινήσεις για πρόσφυγες εκεί που δεν μπορεί να υπάρξει καμία οργανωμένη εξυπηρέτησή τους.

«Δεν θα αμφισβητήσω τα νεαρά παιδιά, τον κόσμο που με πρόταγμα την αλληλεγγύη και πολύ καλή διάθεση πήγαιναν σε αυτούς τους χώρους είτε για να συζητήσουν είτε για να βοηθήσουν όσους πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν -στο ένα κτίριο δεν υπήρχε κανένας- αλλά ... οι καταλήψεις αυτές είναι καταλήψεις χωρίς αιτία, μία καρικατούρα συμβόλων που προκαλούν ανασφάλεια στον περίγυρο, μία ψευδαίσθηση ελευθερίας, δεν είναι έκφραση υπεράσπισης δικαιωμάτων. Το κράτος έχει δομές με τις οποίες εξυπηρετεί τις διάφορες ανάγκες», σημείωσε.

Πρέπει να διευκολυνθεί αυτή η κυβέρνηση στην εξυπηρέτηση της κοινωνικής πολιτικής ... ο πρωθυπουργός χτες μίλησε για άξονες κοινωνικής πολιτικής, σε αντίθεση με τη Δεξιά που μεταφέρει το πεδίο στο «νόμος και τάξη» ... δυστυχώς το μεταφέρουν και κάποιοι από τα αριστερά.

Κλειδί η οργανωμένη προσπάθεια

Η μεγάλη προσπάθεια είναι η οργανωμένη προσπάθεια, όχι οι αυτόνομες δράσεις, οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι που συγκεντρώνονταν εκεί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις οργανωμένες δομές, είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος αρνήθηκε ότι δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης εκεί.

Ειδικά για την μία από τις καταλήψεις, σημείωσε ότι «60 Ισπανοί έφυγαν από το No Borders Camp και πήγαν και πιάσαν ένα κτίριο ...  αυτό δεν εξυπηρετεί ούτε κοινωνικούς αγώνες ούτε την Αριστερά, είναι μία αυθαίρετη ενέργεια που μάλλον προβληματίζει τον περίγυρο και συντηρητικοποιεί τον κόσμο γύρω και τη γειτονιά»

«Είναι μία αλληλεγγύη που θυμίζει άλλες εποχές, φέραμε 32 ανθρώπους και τους βάλαμε δίπλα μας ... δεν ξέρουμε πότε τρώνε, πότε τους εξετάζει γιατρός, πώς καλύπτονται αυτοί οι άνθρωποι, για να δικαιολογήσουμε μία κατάληψη», είπε ο κ.Τόσκας, προσθέτοντας ότι η κατάληψη είχε προηγηθεί. «Είναι πρόφαση οι πρόσφυγες ... οι Ισπανοί -μην κοροϊδευόμαστε, δεν μπήκαν στο κτίριο για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, έκαναν μία ενέργεια αυτόνομη που δεν έβγαζε πουθενά. Θα πέρναγαν λίγες ημέρες εδώ και θα έφευγαν. Δεν οδηγούν πουθενά αυτές οι ενέργειες», υποστήριξε.

«Θέλουμε αγώνες μαζικούς, το λαϊκό κίνημα στο προσκήνιο, ή θέλουμε αυτόνομες ενέργειες ορισμένων παιδιών, έστω με την καλύτερη των προθέσεων;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Πρέπει να σπρώχνουμε τα παιδιά στα οργανωμένα αριστερά κόμματα, στις νεολαίες, στους εργατικούς αγώνες, τους αγώνες για τη Δημοκρατία, για τον ανθρωπισμό ... αυτό δεν εξυπηρετείται με τρεις, πέντε, δέκα καταλήψεις ... προκαλεί συντηρητικοποίηση της γειτονιάς, προβλήματα υποστήριξης, τροφοδοσίας, διαβίωσης αυτών των ανθρώπων».

«Σκοπός μας δεν είναι να προκαλέσουμε τα νέα παιδιά, που έχουν τις καλύτερες των προθέσεων να προσφέρουν ... είναι ευθύνη δική μας να τα προτρέψουμε να οργανωθούν σωστά, στην κατεύθυνση των λαϊκών αγώνων και του λαϊκού κινήματος, των οργανωμένων προοδευτικών κομμάτων που μπορούν να προσφέρουν», υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Δεν υπάρχει «γενικότερη ανοχή»

Σχολιάζοντας την «αναντιστοιχία» της αντιμετώπισης της ΕΛ.ΑΣ. για τις καταλήψεις, σε σχέση με τη στάση που τήρησε κατά τη διάρκεια του No Borders Camp στην Θεσσαλονίκη, ο κ.Τόσκας ανέφερε ότι στο Αριστοτέλειο «επικράτησε το υπέρτατο αγαθό, η κοινωνική ειρήνη» και προσέθεσε ότι η περίσκεψη με την οποία αντιμετωπίστηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν σημαίνει μία γενικότερη ανοχή σε όλες τις πρωτοβουλίες που δεν εναρμονίζονται με το γενικότερο συμφέρον και της πόλης και του κράτους.

«Φυσικά και καλύπτω αυτή την ενέργεια (σ.σ. στις καταλήψεις), δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει», υπογράμμισε ο κ.Τόσκας. Οι 32 πρόσφυγες φιλοξενούνταν μεταξύ άλλων σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο ... το θέμα δεν είναι ποιος παίρνει την ευθύνη να μείνει κάπου, όπως είπε. Υπάρχει και το θέμα της ιδιοκτησίας, το Πανεπιστήμιο θέλει αυτό το χώρο για να τον χρησιμοποιήσει και δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου να κρίνει κάτι τέτοιο, είπε ο υπουργός, κάντε κριτική στο Πανεπιστήμιο εάν δεν χρησιμοποιηθεί.

Δεν γίνεται κριτική για άλλα πράγματα στο Πανεπιστήμιο ... οι πρυτανικές αρχές έδειξαν υπερευαισθησία στο θέμα των καταλήψεων, αλλά όχι για το θέμα του εμπορίου ναρκωτικών που γίνεται «στον περίγυρο του Πανεπιστημίου ... όπου θα έπρεπε να έχουμε επέμβει εδώ και καιρό», είπε ο κ.Τόσκας.

Αλλο ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλο η κυβέρνηση

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξάλλου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την επέμβαση στις καταλήψεις, είπε ότι είναι διαφορετικό θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ και διαφορετικό η κυβέρνηση, προσθέτοντας λίγο αργότερα ότι το κόμμα μπορεί να κάνει την κριτική του στους υπουργούς.

Η Αριστερά είναι των αγώνων, του μόχθου, της υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων, της αναζήτησης δουλειάς, εκεί δίνεται ο μεγάλος αγώνας ... ιστορικά, έχουμε δει εξεγέρσεις σε συνδυασμό με καταλήψεις, αλλά όχι καταλήψεις που οδηγούν σε εξεγέρσεις, σημείωσε.

Το κύριο πρόταγμα του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς δεν είναι η αυτονομία, είναι η προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, της κοινωνίας, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τόνισε.

«Το χειρότερο είναι, όταν το συντηρητικό κονκλάβιο μας σέρνει σε μία κατεύθυνση, εμείς να πηγαίνουμε στην αντίθετη ... υπάρχουν οι κοινωνικές και τοπικές ανάγκες ... πνέει άλλος άνεμος, δεν είναι αντίπαλος ο αστυνομικός, προστατεύει τα δικαιώματα, αλλά υπάρχουν και όρια, δεν υπάρχει γενική ανοχή σε όλα».

 

Ακούστε:

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)