to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:02 | 20.08.2017

Πολιτική

Ν. Τόσκας: Δεν έχουμε ενδείξεις για τρομοκρατικές απειλές στην Ελλάδα

Για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, με αφορμή το διπλό χτύπημα στην Ισπανία, αλλά και για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, μίλησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.


Η Ελλάδα, εκτός από πυλώνας σταθερότητας, είναι και πυλώνας ασφάλειας και ηρεμίας στην περιοχή μας και σε όλη την Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Τόσκας, τονίζοντας ότι δεν έχουμε ενδείξεις για τρομοκρατικές απειλές στη χώρα μας.

Οι υπηρεσίες μας συνεργάζονται με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, όπου όλοι είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τους τζιχαντιστές να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, που είναι η επιβολή του φόβου, πρόσθεσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μόνο εάν τερματιστούν οι ταραχές στη Μέση Ανατολή.

Επισήμανε ακόμη, πως σ`αυτήν την προσπάθεια δεν πρέπει να βρεθούμε στο άλλο άκρο και να κατηγορούμε κάθε μετανάστη και μουσουλμάνο, τονίζοντας την αντίθεση της κυβέρνησης στον απομονωτισμό και την γκετοποίηση.

 
Όσον αφορά το θέμα των πυρκαγιών, ο κ. Τόσκας απέρριψε κάθε κουβέντα για θεωρίες συνωμοσίας, αλλά έκανε λόγο για προβληματισμούς σχετικά με διάφορα συμφέροντα σε κάθε τόπο, επισημαίνοντας πως δεν είναι φυσιολογικό φαινόμενο οι επανειλημμένες φωτιές σε Αττική και Ζάκυνθο. Πρόσθεσε ότι ήδη έχουν συλληφθεί ορισμένα άτομα, και ερευνώνται κάποια άλλα, που παίζουν έναν περίεργο ρόλο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης παραδέχθηκε ότι είναι παλιά, λέγοντας ότι η κατάσταση έπρεπε να διορθωθεί τα χρόνια των «παχιών αγελάδων», ενώ εξήρε την προσπάθεια και την αποτελεσματικότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων και του κρατικού μηχανισμού, αναφέροντας πως κάποιοι κάνουν πολύ εύκολα κριτική. Επέκρινε μάλιστα, τη ΝΔ πως καθημερινά στελέχη της απευθύνουν κατηγορίες χωρίς στοιχεία τόσο στο μέτωπο της εγκληματικότητας, όσο και σ΄αυτό των φυσικών καταστροφών.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ν. Τόσκα:

Δημοσιογράφος: Εδώ είμαστε λοιπόν. Μαζί μας ο κύριος Νίκος Τόσκας, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Καλημέρα σας κύριε Τόσκα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα σας κύριε Παπαθανασίου, καλημέρα σας κύριε Σκάλκο.

Δημοσιογράφος: Καταρχάς έχετε δώσει μια συνέντευξη στο Documento, εδώ. Και το ερώτημα που σας έχουν θέσει είναι βέβαια «Τι κάνετε στη μάχη για τις φωτιές, κύριε Υπουργέ;» και δίνετε απάντηση. Ωστόσο νομίζω ότι το θέμα της ασφάλειας, έτσι όπως προέκυψε από την περασμένη Πέμπτη από τη Βαρκελώνη είναι νούμερο ένα θέμα διεθνώς, άρα από αυτό να κάνουμε την έναρξη της συζήτησής μας και να πάμε αμέσως μετά και στα θέματα των πυρκαγιών που ταλαιπωρούν και καταστρέφουν την πατρίδα μας. Ταλαιπωρούν εννοώ το προσωπικό και καταστρέφουν την πατρίδα μας. Ένα πρώτο σχόλιο θέλω κύριε Τόσκα. Τι γίνεται στην περίπτωση που εμείς έχουμε τέτοια μηνύματα ότι απειλούμαστε από την τζιχαντιστική τρομοκρατία; Υπάρχουν τέτοια μηνύματα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Σκάλκο να το ξεκαθαρίσουμε. Η χώρα μας είναι πυλώνας όχι μόνο σταθερότητας αλλά και ασφάλειας και ηρεμίας σε σύγκριση όχι μόνο με τον άμεσο περίγυρο μας αλλά και με την υπόλοιπη Ευρώπη. Χώρες και πρωτεύουσες που παραδοσιακά ήταν με πολύ πιο οργανωμένα από εμάς συστήματα ασφάλειας και κρατικά συστήματα, βρέθηκαν στο κέντρο του τυφώνα, των τρομοκρατικών ενεργειών από τζιχαντιστές, από ακραίους ισλαμιστές αν θέλετε, μετά τα γεγονότα και την αποσταθεροποίηση που έγινε στη Μέση Ανατολή.

Είδαμε τι έγινε στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Γερμανία, στην Ισπανία πρόσφατα, στις Βρυξέλλες πιο πριν. Μεγάλες πρωτεύουσες ζουν μέσα στο φόβο. Τι επομένως πρέπει να επιδιώξουμε; Να απορρίψουμε στην Ευρώπη και να πολεμήσουμε το φόβο. Είναι ο κυριότερος αντίπαλος, η κυριότερη απειλή. Τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για τέτοιες απειλές, τέτοιους κινδύνους στη χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γενικότερα κίνδυνοι, δεν μπορεί να προκύψουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους να κάνουν ενέργειες σαν και αυτές που είδαμε.

Δημοσιογράφος: Αυτό λέμε, εύκολα. Γιατί απ’ ό,τι φαίνεται από αυτό που βλέπουμε εδώ σε αυτή την συγκυρία ιδιαίτερα και φάνηκε εδώ στη Βαρκελώνη, κύριε Υπουργέ, είναι ότι λειτουργούν με μια άλλη λογική και φαίνεται ότι τα κίνητρα τους, γιατί αναφερθήκατε νωρίτερα στις παραδοσιακές σχέσεις που έχουμε εμείς με τον αραβικό κόσμο και γενικότερα το κλίμα που υπάρχει, φαίνεται όμως ότι σε αυτή την περίπτωση τα κίνητρα τους δεν είναι τόσο η εξωτερική πολιτική που έχει η κάθε χώρα αλλά λειτουργούν με άλλα κίνητρα, που θα βρουν εύκολους στόχους και φαίνεται ότι δεν υπάρχει και κάποιος συντονισμός με την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Αυτοί λειτουργούν αυτόνομα, μάλιστα παίρνουν οδηγίες μέσω του ίντερνετ. Και υπό αυτή την έννοια θέλω να μου πείτε αν το έχετε συζητήσει και με άλλους ομολόγους σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αν εδώ στη χώρα, με τις Υπηρεσίες λαμβάνουμε κάποια ειδικά μέτρα, προκειμένου να προφυλαχθούμε, γιατί προσπαθούν να βρουν εύκολους στόχους, να εντυπωσιάσουν, πάνε να χτυπήσουν τουριστικά θέρετρα, όπως βλέπουμε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ο κύριος αντικειμενικός σκοπός τους είναι να φοβίσουν. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Είναι άνθρωποι που κύρια οι περισσότεροι έχουν γεννηθεί στην Ευρώπη. Δεν έχουν γεννηθεί στη Μέση Ανατολή και φυσικά έχουν επηρεαστεί από τα γεγονότα της Μέσης Ανατολής και έχουν πειστεί από ανθρώπους και διδασκαλίες που προτρέπουν σε ακραίες ενέργειες. Είναι το μόνιμο πλέον θέμα ή το κύριο, αν θέλετε, θέμα συζήτησης στις Συνόδους των Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι κάτι το οποίο απασχολεί όλες πλέον τις χώρες και είμαστε αποφασισμένοι όλοι οι Υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην αφήσουμε και το φόβο να περάσει αλλά και αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν κάποια πράγματα που έχουν στο μυαλό τους.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν όμως κύριε Υπουργέ ενδείξεις;

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, επειδή πιάσαμε πριν από μερικούς μήνες μέλη του ISIS ή τουλάχιστον έτσι αυτοί θέλανε να περάσουν από την χώρα μας για να πάνε στην Τουρκία και από κει στη Συρία για να πολεμήσουν στις τάξεις του λεγόμενου, του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. Εμείς είμαστε σε επαγρύπνηση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι δικές μας Υπηρεσίες, όλες οι Υπηρεσίες, και η Αστυνομία και οι Υπηρεσίες Πληροφοριών και συνεργαζόμαστε και με Υπηρεσίες Πληροφοριών και Αστυνομίες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, και όχι μόνο Ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να αποτρέψουμε τέτοια γεγονότα. Δεν έχουμε, ξαναλέω, ενδείξεις οργάνωσης τέτοιων πραγμάτων, τέτοιων πράξεων στη χώρα μας.

Ποτέ δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιος ενέργεια κάποιου μεμονωμένου “λύκου” όπως λέγεται, γιατί δυστυχώς η αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή είναι τόσο μεγάλη, ο κλονισμός που έγινε στις μέχρι τώρα πεποιθήσεις και στις αρχές και στις αξίες των ανθρώπων σε αυτές τις χώρες είναι πάρα πολύ μεγάλος και δυστυχώς ξύπνησαν, βγήκαν στην επιφάνεια πολλά ακραία στοιχεία και πολλές ακραίες απόψεις, που είναι καταδικαστέες ακόμη και από το μεγαλύτερο μέρος του Μουσουλμανικού κόσμου.

Δημοσιογράφος: Το γεγονός ότι αυτοί οι τρομοκράτες, όπως τους αναφέρει μια εφημερίδα εδώ, είναι κάτω από το ραντάρ, δηλαδή δεν είναι οι γνωστοί τζιχαντιστές που είχαμε στο παρελθόν, που υπήρχαν στο παρελθόν, που είχαμε αντιμετωπίσει με την Αλ Κάϊντα. Λειτουργούν σε πιο απομονωμένο επίπεδο μοναχικών πυρήνων, απομονωμένων μοναχικών πυρήνων. Πόσο δυσκολεύει τις προσπάθειες των διωκτικών αρχών;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι αλήθεια ότι οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές, όταν κάποιος ή κάποιοι σε πολύ μικρό κύκλο αποφασίζουν κάποιες ενέργειες και αποδείχθηκε ότι τώρα που καταρρέει, κατέρρευσε σχεδόν το κράτος του Isis ή Daesh στη Συρία-Ιράκ, τώρα κάποιοι θεωρούν ότι…

Δημοσιογράφος: …με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δώσουν την μάχη.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …προσπαθούν να δείξουν ότι υπάρχουν. Είναι τέλος πάντων μια μεγάλη μάχη, είναι μάχη των Υπηρεσιών Πληροφοριών και των κοινωνιών κύρια, δεν είναι τεχνικό το θέμα, έτσι; Είναι μια μάχη των κοινωνιών που προσπαθούν να απομονώσουν αυτά τα στοιχεία αλλά και να μην βρεθούν στο άλλο άκρο: Γιατί ξέρετε πολύ εύκολα οι κοινωνίες μπορεί να βρεθούν στο άλλο άκρο, δηλαδή στο άκρο που μπορεί να τους οδηγήσει το φοβικό σύνδρομο και να τεθούν απέναντι σε όποιον είναι μετανάστης, σε όποιον είναι μουσουλμάνος, σε όποιον είναι έγχρωμος.

Δημοσιογράφος: Πρέπει να καταπολεμηθεί ο φόβος. Αυτό είναι και το μήνυμα στην Ισπανία αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν χτυπηθεί. Από την άλλη εσείς το έχετε ζήσει το θέμα και το γνωρίζετε το θέμα ασφάλειας. Αντιμετωπίζεται και αυτού του είδους η τρομοκρατία με μέτρα καταστολής, με περισσότερη ασφάλεια ή πρέπει να υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες κύριε Τόσκα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το κύριο είναι να υπάρξει ειρήνη εκεί απ’ όπου προέκυψε το πρόβλημα, δηλαδή στη Μέση Ανατολή. Το δεύτερο, δεν πρέπει να υπάρξουν γκέτο, γιατί αυτά τα γκέτο δημιούργησαν τέτοιες καταστάσεις και στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι και στο Λονδίνο, αν θέλετε. Επομένως είναι βασικό το θέμα της αφομοίωσης των όποιων ανθρώπων από άλλες χώρες με διαφορετικές θρησκείες βρεθούν στη χώρα μας και αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής. Είμαστε αντίθετοι στην απομόνωση, όχι για λόγους μόνο αρχών αλλά και για λόγους πρακτικούς, γιατί η απομόνωση γκετοποιεί, δημιούργησε αυτό που δημιούργησε στην Ευρώπη. Και βέβαια το κύριο είναι να σταματήσει ο πόλεμος, όπως είπα, εκεί που δημιουργήθηκε.

Δημοσιογράφος: Ναι κύριε Τόσκα. Όμως, κύριε Υπουργέ επειδή η ελληνική πολιτεία ανεγείρει το ισλαμικό τέμενος στο Βοτανικό στην Αθήνα και από ’κει και πέρα έχουμε διάσπαρτα διάφορους χώρους λατρείας, να το πούμε έτσι, σε Νίκαια, Δυτική Αττική κυρίως, αλλά και αλλού, και Ανατολική Αττική. Αυτοί οι χώροι θα ελεγχθούν; Δηλαδή από την στιγμή που το Ελληνικό κράτος αναλαμβάνει να λειτουργήσει επισήμως τέμενος, οι χώροι λατρείας οι οποίοι δεν έχουν κάποια άδεια, κάποια πιστοποίηση, θα κλείσουν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προφανώς όταν επικρατήσει το νόμιμο να το πω σκληρά, καταργείται το παράτυπο. Αυτός είναι ο λόγος που και σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχουν νόμιμοι χώροι λατρείας και πρέπει να υπάρχουν νόμιμοι χώροι λατρείας. Όπως καταλαβαίνετε οι νόμιμοι χώροι λατρείας ελέγχονται, ελέγχονται από όλους. Οι παράτυποι χώροι δύσκολα ελέγχονται και εκεί είναι που δημιουργείται το πρόβλημα.

Δημοσιογράφος: Μας λέτε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα καλύτερο πλαίσιο ελέγχου, ας το πούμε, της κατάστασης, με μια νόμιμη κατάσταση με το τέμενος, για να ελεγχθεί καλύτερα το πλαίσιο και αν υπάρχουν παράτυπες δραστηριότητες;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Παπαθανασίου δεν πρέπει να φοβόμαστε τους χώρους που λειτουργούν με κανόνες. Θα πρέπει να φοβόμαστε τους χώρους και τις καταστάσεις που λειτουργούν χωρίς κανόνες. Και γι’ αυτό θα πρέπει να έχουν κανόνες και να δημιουργηθούν κάπου εδώ.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Πάμε λίγο τώρα στα θέματα της πυρκαγιάς, των καταστροφών από τις φωτιές. Και θέλω να σας ρωτήσω κύριε Υπουργέ, πριν μπούμε σε θεωρίες συνωμοσίας, αλλά έχουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο μας οδηγεί σε μια συγκεκριμένη σκέψη: Η Ζάκυνθος. Δεν μπορεί σε ένα νησί να πέφτουν τόσες πυροσβεστικές δυνάμεις σε ένα – δύο μέτωπα και ταυτόχρονα να ξεσπούν στην άλλη πλευρά του νησιού άλλα τόσα. Εκεί εσείς, για να πάμε σε ένα τοπικό γεγονός και να μην το διευρύνουμε, είδατε εκεί ή πληροφορηθήκατε από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής ότι υπάρχουν ενδείξεις για πυρκαγιά με δόλο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Σκάλκο κανένας δεν μίλησε για θεωρίες συνωμοσίας, πλην όμως μιλήσαμε για προβληματισμούς και αλίμονο εάν δεν υπάρχουν προβληματισμοί. Αυτή είναι η δουλειά μου και αυτή είναι η δουλειά της Κυβέρνησης, να προβληματίζεται όταν βλέπει περίεργες καταστάσεις, όταν βλέπει 22 φωτιές σε μια μέρα στη Ζάκυνθο και μάλιστα την ίδια στιγμή που είχαμε μεγάλα προβλήματα εδώ με τη φωτιά του Καλάμου και μεγάλα προβλήματα στην Ηλεία. Και συνεχίζουν αν θέλετε κάποια προβλήματα σε μικρότερη ένταση στη Ζάκυνθο και συνεχίζουν στην Κεφαλονιά κάποιες πυρκαγιές που δεν είναι στα κορφοβούνια από κτηνοτρόφους πιθανόν, όπως ήταν άλλες χρονιές. Προβληματιζόμαστε για διάφορα συμφέροντα, για διάφορους ανθρώπους. Δεν μπορεί να είναι όλοι αυτοί τρελοί που ανάβουν τις φωτιές. Υπάρχουν συμφέροντα σε κάθε τόπο και δυστυχώς υπάρχουν συμφέροντα σε πολλούς τόπους απ’ ό,τι φαίνεται. Συμφέροντα φυσικά κατακριτέα, που δεν έχουν καμία αγάπη για τον τόπο.

Δημοσιογράφος: Από πού προέρχονται; Πάμε λίγο παρακάτω, με σκοπό τι; Πού πάνε δηλαδή αυτά τα συμφέροντα; Για ποιο λόγο να εκμεταλλευτούν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πολλαπλοί μπορεί να είναι οι λόγοι που βάζουν κάποιοι πυρκαγιές. Είτε οικοπεδοφάγοι, είτε άλλοι γιατί θέλουν να καθαρίσουν τον τόπο για το κυνήγι, είτε άλλοι για να εκδικηθούν το Κράτος γιατί τους κυνήγησε το Κράτος σε παράνομες δραστηριότητες. Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι και μπορεί συνδυασμός όλων αυτών των λόγων μπορεί να υπάρχει.

Δημοσιογράφος: Στο ευρύτερο τώρα πεδίο, θα μπορούσε να ισχύει μια θεωρία ότι μπήκαν εμπρησμοί κατ’ εξακολούθηση για να υπάρξει ένα κλίμα αποσταθεροποίησης και μάλιστα της Κυβέρνησης;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν μίλησα για κλίμα αποσταθεροποίησης. Επαναλαμβάνω ότι μίλησα για προβληματισμούς γύρω από επανειλημμένες πυρκαγιές σε δάση στην περιοχή της Αττικής, σε όλο το νησί της Ζακύνθου. Μια φωτιά σβήναμε, δύο άναβαν. Και στην Κεφαλλονιά και σε άλλα μέρη. Η δουλειά μας και αν θέλετε η δουλειά μου και η εμπειρία μου με προτρέπει, εμπειρία τριάντα πέντε και χρόνων και στο στρατό σε κρίσιμες καταστάσεις και σε κέντρα επιχειρήσεων και σε υπηρεσίες πληροφοριών αν θέλετε, μου επιβάλει να ψάχνουμε κάθε περίπτωση. Έχουν συλληφθεί ήδη κάποιοι άνθρωποι και έχουν προσαχθεί στη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν έρευνες και για κάποιους άλλους οι οποίοι παίζουν περίεργο ρόλο.

Δημοσιογράφος: Τώρα, να ‘ρθούμε κύριε Τόσκα στο κομμάτι της επιχειρησιακής ετοιμότητας. Εσείς ως στρατηγός, έχετε υπηρετήσει στον στρατό και ως Υπουργός από την θέση του καθ’ ύλην αρμόδιου μαζί με τον Υπουργό Άμυνας. Ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το εύρος των πυρκαγιών σε αυτή την ένταση; Δηλαδή, γνωρίζετε καλύτερα από εμάς ότι για να πας στη μάχη πρέπει να προετοιμαστείς νωρίτερα, Μάιο, Ιούνιο, πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές. Εμείς είχαμε τα Καναντέρ, είχαμε τα πτητικά μέσα, είχαμε τους ανθρώπους στη θέση τους; Γιατί προκύπτουν, αυτό το σαββατοκύριακο έχουμε πολλά δημοσιεύματα ειδικά με την ετοιμότητα των Καναντέρ, πόσα απ’ αυτά είναι ετοιμοπόλεμα. Μάλιστα εδώ έχω μια συνέντευξη μπροστά μου ενός πιλότου στην «Καθημερινή» που λέει ότι πατέρας και γιος πετούσαν το ίδιο Καναντέρ πριν από σαράντα χρόνια που πετούσε ο πατέρας πετάει και ο γιος τώρα και προσπαθεί να σβήσει φωτιές.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σωστό είναι αυτό για την παλαιότητα των μέσων. Αλλά να σταθώ λίγο στο σήμερα και θα ξαναπάω εκεί αν μου επιτρέπετε. Η μάχη που δόθηκε όλες αυτές τις μέρες ήταν πολύ σκληρή μάχη από πλευράς πυροσβεστών, τιτάνια μάχη θα έλεγα από πλευράς πυροσβεστών, από πλευράς πιλότων πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων. Αν θέλετε και εμείς, και εγώ βρέθηκα τέσσερις μέρες συνεχώς στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής για να συμβάλω και εγώ με ότι εμπειρία έχω. Και έχω μεγάλη εμπειρία σε Κέντρα Επιχειρήσεων σε αντιμετώπιση κρισίμων καταστάσεων. Και μου κάνει εντύπωση, αν θέλετε, κάποιοι που δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με κρίσιμες καταστάσεις και με διαχείριση κρίσεων, εύκολα κάνουν κριτική εκ του ασφαλούς και χωρίς να προσθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Και πάμε στα Καναντέρ. Το μεγαλύτερο μέρος των Καναντέρ είναι του 1973-1974, τα νεότερα είναι του 2000-2001. Υπάρχει πρόβλημα γενικότερο με τα Καναντέρ σε όσους έχουν τέτοια αεροπλάνα, δηλαδή στο Νότο της Ευρώπης. Μιλάω για Ιταλία, μιλάω για Γαλλία, μιλάω για Ισπανία, μιλάω για Πορτογαλία. Αυτήν τη στιγμή η διαθεσιμότητα των ιταλικών Καναντέρ είναι περίπου στο μισό. Έχουν γύρω στα δεκαοχτώ αεροπλάνα οι Ιταλοί και πετούν οχτώ – εννιά, γιατί υπάρχει γενικότερο πρόβλημα.

Δημοσιογράφος: Εμείς πόσα έχουμε και πόσα είναι ετοιμοπόλεμα; Σήμερα για παράδειγμα, πόσα από αυτά μπορούν να πετάξουν και να σβήσουν φωτιές;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εμείς έχουμε 11 του παλαιότερου τύπου CL 215 και πετούν 7 συνήθως και έχουμε και από τα νεότερα CL 415 τρία διαθέσιμα, πετούν τρία από έναν αριθμό 6 – 7, τα οποία όμως κάποια από αυτά διαχρονικά έχουν πάθει πάρα πολύ σοβαρές βλάβες και δεν ξέρω αν αναστρέφεται η κατάσταση. Λεπτομέρειες μπορεί να δώσει βέβαια το Υπουργείο Άμυνας. Η κατάσταση τόσα χρόνια πράγματι δεν διορθώθηκε, γιατί την εποχή των παχειών αγελάδων θα μπορούσε να αντικατασταθεί ένα μέρος αυτών των αεροσκαφών. Τώρα και να θέλουμε, και να έχουμε τα λεφτά, δεν μπορούμε γιατί η γραμμή παραγωγής του καναδικού εργοστασίου έχει κλείσει. Είναι πρόβλημα για όλες τις χώρες.

Δημοσιογράφος: Τώρα πώς γίνεται η διαδικασία; Ενοικιάζουμε δηλαδή; Πώς γίνεται το σέρβις; Υπάρχει κριτική για τα χρήματα που δίνουμε. Ενοικιάζουμε κάποια από αυτά; Έχουμε δικά μας; Πώς γίνεται;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν θέλω κατ’ αρχάς να μιλήσω για κάποια χρόνια, προηγούμενα χρόνια, που γινόταν η μίσθωση για οχτώ μήνες. Αν έχουμε καλοκαίρι οχτώ μήνες πείτε μου. Ή γινόταν μίσθωση για δώδεκα μήνες σε μερικές περιπτώσεις. Αν έχουμε καλοκαίρι δώδεκα μηνών πείτε μου. Αλλά φεύγω από εκεί.

Γίνεται μίσθωση ορισμένων ελικοπτέρων, αυτά τα τρία Έρικσον που βλέπετε που είναι αρκετά αποτελεσματικά. Και ήρθαν τελευταία, γιατί υπήρχαν προβλήματα διαγωνισμών, κάποια βοηθητικά ελικόπτερα, 7 ελικόπτερα βοηθητικά, που συμμετείχαν όμως και στις πυρκαγιές της Αττικής. Το καινούριο που προσπαθήσαμε να κάνουμε τα δύο τελευταία χρόνια είναι ο αυξημένος ρόλος των στρατιωτικών ελικοπτέρων. Έχουμε 5 με 6 Σινούκ κάθε μέρα. Πριν δυο χρόνια δεν χρησιμοποιείτο κανένα στρατιωτικό ελικόπτερο στην πυρόσβεση. Έχουμε με κάδο αυτά.

Έχουμε δεκαοχτώ Πετζετέλ, μικρά αεροσκάφη για αρχική επίθεση στη φωτιά. Και αυτά δεν χρησιμοποιούνταν παρά μόνο ελάχιστα τα προηγούμενα χρόνια. Τα έχουμε επισκευάσει με χρήματα που δόθηκαν από πρόπερσι και χρησιμοποιούνται πάρα πολύ καλά.

Και προμηθευτήκαμε καινούριους κάδους γιατί είχαν να προμηθευτούν από το 1993 κάδους πυρόσβεσης. Έγινε μια αρκετά αποτελεσματική προετοιμασία και μπορώ να πω ότι γίνεται και αρκετά αποτελεσματική χρήση με άμεση επέμβαση και των επίγειων δυνάμεων αλλά και των ελαφρών αεροσκαφών που είπα πριν, των Πετζετέλ και γι αυτό έχουμε λίγες καμένες εκτάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν θέλω να προτρέξω. Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας.

Δημοσιογράφος: Και πάλι όμως είχαμε καταστροφή στον Κάλαμο. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω σε πολιτικό πεδίο κύριε Υπουργέ, κύριε Τόσκα. Η Νέα Δημοκρατία, ειδικότερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση θεωρεί ότι είστε εύκολος στόχος και έχει ρίξει το αντιπολιτευτικό της μένος εναντίον σας; Διότι συνεχόμενα και διαδοχικά τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κάνουν λόγο για παραλείψεις αλλά και για συντονισμό, ο οποίος δεν έχει επιτευχθεί μεταξύ των επίγειων δυνάμεων και των εναέριων μέσων και δείχνουν ως υπεύθυνο και υπαίτιο εσάς.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σε καθημερινή βάση στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με συκοφαντικό τρόπο πολλές φορές, κατηγορούν χωρίς στοιχεία για διάφορα θέματα. Τη μία για τα Εξάρχεια, την άλλη για την πυρόσβεση, την άλλη περιμένουν με πρωταγωνιστή το Σκάι βέβαια, που είχε απλώσει κάμερες γύρω γύρω από τη φωτιά να δείξουν οποιαδήποτε στάχτη.

Δημοσιογράφος: Δημοσιογραφική κάλυψη δεν θα κάνει ένας δημοσιογραφικός οργανισμός σε Υπουργεία;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, είναι διαφορετικό η δημοσιογραφική κάλυψη και άλλο η υπερβολή και η τοποθέτηση καμερών πέριξ της…

Δημοσιογράφος: Πού υπερέβαλαν οι συνάδελφοι κύριε Τόσκα; Στο γεγονός ότι έστησαν τις κάμερες γύρω γύρω ή στην ένταση ή τελοσπάντων στην γραμμή και με τον τρόπο που μετέδιδαν τα γεγονότα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η γραμμή του ΣΚΑΙ ήταν γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, ήταν γραμμή της υπερπροβολής της φυσικής καταστροφής, μιας φωτιάς μεσαίου μεγέθους, η οποία με πολλές προσπάθειες απετράπη να επεκταθεί και στην Πάρνηθα.

Δημοσιογράφος: Για ποια πυρκαγιά μιλάτε τώρα; Για τον Κάλαμο λέτε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι για τον Κάλαμο μιλάω. Για τον Κάλαμο μιλάω μόνο.

Δημοσιογράφος: Ειδικότερα όμως κύριε Υπουργέ για τη Νέα Δημοκρατία, δεν θέλω να μπλέξουμε τώρα τους συναδέλφους από ένα άλλο δημοσιογραφικό οργανισμό. Θα ήθελα να μείνουμε εκεί στην αξιολόγηση και την κριτική την πολιτική που γίνεται. Εσείς θεωρείτε λοιπόν ότι είστε στόχος όπως μας λέτε; Εγώ αυτό καταλαβαίνω.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ο κάθε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι σχετικά εύκολος στόχος, διαχειρίζεται θέματα της καθημερινότητας και από κει και πέρα όμως, η Νέα Δημοκρατία εάν ήθελε να κάνει σοβαρότερη κριτική, θα έπρεπε να δει τη μεγάλη μείωση της εγκληματικότητας σε όλη τη χώρα, να δει τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με αυτά τα παλιά μέσα που κληρονομήσαμε και θα έπρεπε να δει και το ηθικό αυτών των ανθρώπων και την προσπάθεια αυτών των ανθρώπων, των πυροσβεστών αλλά και των αστυνομικών, σε όλες τις περιπτώσεις και στις φωτιές και στην αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος, την υπερπροσπάθεια αυτών των ανθρώπων και δεν θα έπρεπε να υποτιμάται ακριβώς αυτών η προσπάθεια.

Δημοσιογράφος: Ναι, τώρα μία ομοχειρία γιατί εσείς γνωρίζετε και από αυτές τις υπηρεσίες δεν θα έπρεπε να είναι σε ετοιμότητα στη μεγάλη φωτιά του Καλάμου ούτως ώστε οι πυροσβέστες να είναι εφοδιασμένοι και να μπορούν και να διατρέφονται και να έχουν πόσιμο νερό ούτως ώστε να μπορούν αποτελεσματικότερα να δράσουν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπήρχε ένα θέμα εκεί. Θα σας πω. 16:16΄ ξέσπασε η πυρκαγιά, ειδοποιήθηκε μάλλον η Πυροσβεστική για την πυρκαγιά. 16:35΄ήταν τα δύο πρώτα πυροσβεστικά οχήματα στον τόπο της πυρκαγιάς και 16:39΄ απογειωνόταν το πρώτο ελικόπτερο Έρικσον από το Τατόι και ακολούθησαν και τα υπόλοιπα ιπτάμενα μέσα. Εάν υπάρχει κρατικός μηχανισμός στον κόσμο που σηκώνει τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα σε χρόνο μικρότερο των είκοσι λεπτών και επεμβαίνει σε μικρότερο χρόνο πείτε μου. Τι μπορεί να υπάρξει στο μικρότερο χρόνο; Μπορεί να υπάρξει η επέμβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης που μακάρι αυτό να γίνει σε όλους τους Δήμους της χώρας. Ο κρατικός μηχανισμός σε χρόνο μικρότερο των είκοσι λεπτών, συγγνώμη, δεν μπορεί να επέμβει.

Δημοσιογράφος: Πάντως κύριε Υπουργέ θέλω μια απάντηση στο επίπεδο αυτό της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Πυροσβεστικής. Τελικά μπορεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Ελλάδα να σβήνει δασικές πυρκαγιές; Γιατί είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί παγκόσμια την κοινή γνώμη, ειδικότερα όμως την πατρίδα μας, που έχουμε φυσικό κάλλος και έχουμε δάση τα οποία δυστυχώς έχουν καταστραφεί. Έχουμε τις τεχνικές και τις μεθόδους εγκαίρως να σημειώνουμε την κατάσβεση; Διότι είναι ένα ζήτημα. Άλλοι λαοί για παράδειγμα, σε άλλες χώρες, έχουν μια άλλη μέθοδο. Κάπου καίνε ένα σημείο οι ίδιοι, περιορίζουν και ελέγχουν τη φωτιά, έτσι σβήνει η φωτιά, δεν επεκτείνεται. Εμείς τι κάνουμε λάθος και παίρνουν έκταση οι πυρκαγιές;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Σκάλκο, εάν δείτε τι γίνεται στον υπόλοιπο Νότο της Ευρώπης, τι γίνεται στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γαλλία και στην Πορτογαλία, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, καίγεται ο τόπος με πολύ μεγάλες πυρκαγιές και θύματα και μεγάλες ζημιές στη χώρα τους.

Δημοσιογράφος: Όπως στην Πορτογαλία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι. Επομένως νομίζω ότι πολύ αποτελεσματικά ενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και οι άλλες δυνάμεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις, που έχουν βοηθήσει φυσικά εξαιρετικά, και όλος ο μηχανισμός ο κρατικός έχει δουλέψει. Μην υποτιμούμε το τι γίνεται στη χώρα μας. Τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια, αν με ρωτήσετε; Θα σας πω ότι μια και δεν μπορούμε να αγοράσουμε αυτή τη στιγμή πυροσβεστικά αεροσκάφη, γιατί δεν παράγονται παγκόσμια και αν παράγονταν θα κόστιζε το καθένα 35 εκατομμύρια... Μπορεί να γίνει ένα πρόγραμμα εκτεταμένων επισκευών, που θα χρειαστεί χρήματα και αυτό το προχωράμε. Έχουμε βρει κάποια χρήματα και είναι θέμα που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες. Μπορεί να γίνει η χρησιμοποίηση διαφόρων πατεντών, που κάνουν πλούσιες χώρες, η Αμερική. Η Αμερική σβήνει φωτιές χρησιμοποιώντας ό,τι πετάει. Τέτοια πράγματα μπορεί να γίνουν και σε αυτή τη κατεύθυνση κινούμαστε, αλλά δυστυχώς να μηδενίσουμε τις πυρκαγιές και να μην υπάρχουν πυρκαγιές, μακάρι να μπορούσαμε να το πετύχουμε, δεν γίνεται.

Δημοσιογράφος: Για να έρθουμε σε ένα άλλο θέμα κύριε Τόσκα. Για να έρθουμε στο ζήτημα που έχει προκύψει με αυτήν την Σύνοδο που διοργανώνεται στην Εσθονία, για τα εγκλήματα που έχουν γίνει από κομμουνιστικά καθεστώτα. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, σύμφωνα με απόφαση τώρα και του Υπουργού Δικαιοσύνης του κύριου Κοντονή, η οποία δεν θα συμμετάσχει. Εσείς τι γνώμη έχετε; Να πάμε; Θα έπρεπε να πάει η χώρα μας; Να συμμετάσχει σε αυτήν την Σύνοδο ή όχι;

Δημοσιογράφος: Η Εσθονία που είναι η προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη περίοδο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Νομίζω ότι πρέπει να διαχωρίζουμε τα πράγματα. Δεν μπορεί να βάζουμε όλα τα πράγματα στο ίδιο τσουβάλι. Αυτή τη στιγμή με άνοδο του νεοναζισμού σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να μην προτρέχουμε στο να δημιουργούμε σύγχυση. Ο ναζισμός προκάλεσε τις τεράστιες αυτές καταστροφές και ήταν ουσιαστικά η θεωρία του κακού. Από την άλλη μεριά, στις χώρες που είχαν κομμουνιστικά καθεστώτα έγιναν αυτά που έγιναν και αποκαλύφθηκαν μετά την κατάρρευση, όμως δεν θα πρέπει να συμβάλλουμε εμείς στη σύγχυση. Γιατί αυτές οι χώρες συνέβαλαν στην ήττα του ναζισμού.

Δημοσιογράφος: Ποιες χώρες συγκεκριμένα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εννοώ για τη Σοβιετική Ένωση που συνέβαλε, όχι συνέβαλε, ήταν ο κύριος παράγων συντριβής του ναζισμού. Βάζοντας το ναζισμό με τον κομμουνισμό στο ίδιο τσουβάλι ευνοούμε...

Δημοσιογράφος: Ποιος το βάζει; Εννοείτε ότι η Εσθονία με αυτό τον τρόπο και με το γεγονός ότι διοργανώνει τη Σύνοδο αυτή στη χώρα, στην προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάζει…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πιστεύω ότι είναι λάθος εκ μέρους της Εσθονίας η πρωτοβουλία…

Δημοσιογράφος: Ότι δεν είναι σωστό εκ μέρους της Εσθονίας. Από την άλλη μεριά δεν θα έπρεπε, εμείς με τις θέσεις που έχουμε, που διαφοροποιούμαστε, να πάμε εκεί και να παρουσιάσουμε τις δικές μας απόψεις;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ξαναλέω. Η ήττα του ναζισμού προήλθε από τις δυτικές χώρες και από τις χώρες τις κομμουνιστικές. Επομένως σε αυτή την ιστορική περίοδο δεν πρέπει να δημιουργείται η σύγχυση και να βάζουμε αυτόν που χτύπησε το ναζισμό στο ίδιο τσουβάλι. Αλλά δεν πρέπει και στη συνέχεια αυτή την κρίσιμη ιστορική περίοδο που νεοναζιστικά κινήματα και ιδέες προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους, να δημιουργήσουμε τέτοια σύγχυση. Οι ιστορικοί έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο μεγαλύτερο μέρος τους και γι’ αυτό πολιτικά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αυτή ειδικά την περίοδο.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Το αγαπημένο θέμα των δημοσιογραφικών διαδρόμων, ανασχηματισμός και ενόψει ΔΕΘ και τρίτης αξιολόγησης, κύριε Υπουργέ; Έχετε κάποια μηνύματα απ’ το Μέγαρο Μαξίμου;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σαν στρατιώτης πάντα δουλεύω στο πόστο το οποίο βρίσκομαι και από εκεί και πέρα είναι κάτι το οποίο, ειλικρινά και έντιμα θα σας πω, ποτέ δεν το ρώτησα και ποτέ δεν το ρωτάω και κάνω τη δουλειά μου όσο είμαι εκεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)