to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:49 | 27.09.2021

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Ν. Θωμαΐδης: Προς διπλάσια κρούσματα στην Αττική και πέμπτο κύμα

Η αύξηση του ιικού φορτίου θα διπλασιάσει τα κρούσματα την άλλη εβδομάδα - Τέλος Οκτωβρίου αναμένεται πέμπτο κύμα ειδικά στους ανεμβολίαστους.


Με προειδοποίηση για επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων κόντρα στον εφησυχασμό από την σταθεροποίηση των κρουσμάτων που ανακοινώνονται, προχώρησε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης.

«Η επιδημιολογία λυμάτων και το δίκτυο εργαστηρίων που επιτηρούν τα λύματα τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, έβλεπαν μείωση», είπε ο κ. Θωμαΐδης, αλλά «δυστυχώς, αυτή την εβδομάδα στην Αττική καταγράφουμε συνεχή αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα. Θα είναι στατιστικά σημαντική, αρκετά πιο πάνω από το 30%. Θα αναλύσουμε τα στοιχεία του τριημέρου και το βράδυ θα δώσουμε τα στοιχεία στον ΕΟΔΥ. Θα ανακοινωθούν αύριο».

Ο ίδιος προέβλεψε ότι την αύξηση στο ιικό φορτίο θα ακολουθήσει αύξηση κρουσμάτων, «η οποία ενδέχεται να έρθει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας».

Η ειδική αναφορά στην Αττική γίνεται καθώς το δίκτυο εργαστηρίων έχει πετύχει να συσχετίσει, στα στοιχεία από όλα τα προηγούμενα κύματα, το ιικό φορτίο με τα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή ως ιικό φορτίο στα λύματα θα μας δώσει περίπου 500-600 κρούσματα στην Αττική, ίσως περισσότερα, την επόμενη εβδομάδα, αυτούς τους αριθμούς προβλέπει το μοντέλο», τόνισε ο κ. Θωμαΐδης. Σημειώνεται ότι επί του παρόντος η Αττική καταγράφει 200-250 νέα κρούσματα ημερησίως, κατά συνέπεια αναμένεται διπλασιασμός ή και υπερδιπλασιασμός κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα.

«Αυτό που θα συμβεί το επόμενο διάστημα», συνέχισε αναφερόμενος στην πίεση στο σύστημα Υγείας, «είναι ότι φυσιολογικά θα αυξηθεί η διάδοση στην κοινότητα, σιγά-σιγά, σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι. Ως συνέπεια, στο τέλος Οκτωβρίου μπορεί να έχουμε μία κορύφωση, ένα πέμπτο κύμα. Η επόμενη περίοδος είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένη, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος. Αναμένεται οι ανεμβολίαστοι να δώσουν αύξηση στα κρούσματα», επανέλαβε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)