to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:59 | 16.10.2020

Οικονομία

Ν. Συρμαλένιος: «Η τροπολογία που καταθέσαμε λύνει το ιδιοκτησιακό ζήτημα για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις»

«Η τροπολογία μας λύνει το ιδιοκτησιακό ζήτημα για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις που καταθέσαμε λύνει το ιδιοκτησιακό ζήτημα και ανοίγει τη δυνατότητα αυτές οι εκτάσεις να αξιοποιηθούν και να μεταβιβάζονται», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδέχτηκε να εντάξει την τροπολογία σε διάταξη νόμου μέχρι το τέλος του έτους


Σε διάταξη νόμου μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να εντάξει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την τροπολογία για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, την οποία κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος και Νεκτάριος Σαντορινιός, αποδεχόμενο το δίκαιο του σχετικού αιτήματος που αναφερόταν σε αυτήν.

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς, μετά από διάλογο που είχε με τον βουλευτή Νίκο Συρμαλένιο στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον.

Ακολουθεί η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ανέβηκα στο Βήμα όχι για να μιλήσω για το νομοσχέδιο, γιατί έχουν ειπωθεί πάρα πολλά πράγματα, αλλά ανέβηκα για να υποστηρίξω μια τροπολογία την οποία συνυπέγραψα με τον συνάδελφο κ. Σαντορινιό για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των χορτολιβαδικών εκτάσεων, των κατοίκων αυτών που έχουν το τεκμήριο κυριότητας.

Δεν ξέρω αν την έχετε κάνει δεκτή, γιατί δεν ήμουν την ώρα που μίλησε ο κύριος Υπουργός. Είναι η τροπολογία με γενικό αριθμό 513 και ειδικό αριθμό 38. Πραγματικά δεν ξέρω. Δεν έχουμε απάντηση. Θα θέλαμε να έχουμε μια συγκεκριμένη απάντηση για το αν την κάνετε δεκτή.

Πριν όμως από αυτό και επειδή προχθές την Τρίτη συμπέσαμε με τον Υπουργό τον κ. Χατζηδάκη στα εγκαίνια της τρίτης φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, ένα μεγάλο έργο το οποίο υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, θέλω να σας πω και είναι απορίας άξιον πώς σκέφτεστε ένα τέτοιο έργο για το οποίο ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μανουσάκης είπε ότι είχε εγκριθεί η άδεια από το 2008, προχώρησε ταχύτερα μετά το 2015 και σήμερα προχωρά και με τη δική σας Κυβέρνηση, είπε δηλαδή ο άνθρωπος ότι επί δύο κυβερνήσεων πραγματικά αυτό το έργο προχώρησε χωρίς καμία χρονοκαθυστέρηση, πώς γίνεται να σκέφτεστε ένας Οργανισμός ο οποίος είναι υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και ο οποίος επιτελεί τέτοιο έργο -και γι’ αυτόν, αλλά και για τον ΔΕΔΔΗΕ για τον οποίον σήμερα ξεκινάτε τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης- και που είναι  οργανισμοί που επιτελούν ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο και μέχρι τώρα τα καταφέρνουν και προχωρούν ταχύτατα, πώς γίνεται εσείς να σκέφτεστε να ιδιωτικοποιήσετε αυτούς τους οργανισμούς; Αυτό αποτελεί πραγματικά ιδεοληψία, θα έλεγα, επειδή χρησιμοποιείτε πάρα πολλές φορές εσείς αυτήν την έννοια για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα σας έλεγα ότι κι εσείς έχετε ιδεοληψία υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Και θα μπω τώρα στην τροπολογία. Πραγματικά το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των χορτολιβαδικών εκτάσεων στις οποίες δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, ανάμεσά τους είναι και οι Κυκλάδες, είναι ένα θέμα το οποίο ταλαιπωρεί και ταλανίζει δεκάδες-χιλιάδες ανθρώπους και στις Κυκλάδες, και εκατοντάδες-χιλιάδες θα έλεγα γιατί αφορά κι άλλες περιοχές του Αιγαίου αλλά και σε άλλες περιοχές όπως τα Κύθηρα, η Μάνη κ.λπ.

Ακούσαμε σε όλη την περίοδο που ήμασταν κυβέρνηση πάρα πολλές κραυγές και τυφλή αντιπολίτευση από «γαλάζια» στελέχη της αυτοδιοίκησης και από την περιφέρεια και από τους δήμους. Η διάταξη αυτή κατέβηκε στις 31/5/2019. Δεν πρόλαβε να ψηφιστεί διότι μεσολάβησαν οι εκλογές. Από τότε έχουν περάσει δεκαπέντε-δεκαέξι μήνες και δεν έχει υιοθετηθεί παρά το γεγονός ότι τη χαιρέτισαν όλοι αυτοί οι φορείς οι οποίοι κραύγαζαν αντιπολιτευτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα έχουν σωπάσει, δεν μιλάνε καθόλου και δεν διαμαρτύρονται.

Εμείς λοιπόν προσπαθούμε με αυτή τη διάταξη, η οποία λύνει το πρόβλημα αυτό, να έρθουμε σε συνέχεια των σοβαρών πρωτοβουλιών που είχαν αναπτυχθεί από την κυβέρνησή μας. Πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 44 του ν.4546/2018 διευκρινίστηκε ότι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις με κτίρια και οικοδομική άδεια δύνανται να τεθούν υπό προϋποθέσεις εκτός της δασικής νομοθεσίας.

Επίσης, με το άρθρο 6 του ν.4467/2017 επιλύσαμε και ορίσαμε τη διαδικασία έκδοσης διαπιστωτικής πράξης για τον χαρακτήρα των πεδινών χορτολιβαδικών κ.λπ. Στη συνέχεια με Υπουργική Απόφαση στις 13/5/2019 έγινε αποδεκτή η γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου για τον χαρακτηρισμό φρυγανικών εκτάσεων και με αυτό τον τρόπο δόθηκε η δυνατότητα για την άμεση διόρθωση των εκτάσεων με φρυγανική βλάστηση στον δασικό χάρτη από δάση σε χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Η τελευταία αυτή πρωτοβουλία, που έγινε στις 31 Μαϊου, σας είπα ότι δεν είχε δυστυχώς καμία τύχη μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι λύνει το ιδιοκτησιακό ζήτημα και δίνει τη δυνατότητα αυτές οι εκτάσεις να αξιοποιηθούν και να μεταβιβάζονται, επειδή πλέον θα ανήκουν χωρίς κωλύματα δασικής νομοθεσίας στους ιδιοκτήτες τους. Έχουν έλθει οι σύλλογοι, ο Σύλλογος Μελετητών των Κυκλάδων, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων των Κυκλάδων, φορείς της αυτοδιοίκησης, δήμαρχοι κ.λπ. οι οποίοι ζήτησαν και συναντήθηκαν με τον κ. Χατζηδάκη απαιτώντας να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

Εάν δεν κάνετε δεκτή αυτή τη διάταξη πραγματικά είναι απορίας άξιον αν θέλετε να ευθυγραμμιστείτε με όλους αυτούς οι οποίοι φώναζαν δικαίως ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο ιδιοκτησιακό πρόβλημα των Κυκλαδιτών και πολλών άλλων κατοίκων περιοχών της χώρας μας. Αυτά ήθελα να σας πω. Νομίζω ότι πρέπει να την κάνετε δεκτή.».

Ο διάλογος με τον υφυπουργό Ν. Ταγαρά:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο για ένα λεπτό μόνο και ζητώ συγνώμη από τους συναδέλφους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Βεβαίως, κύριε Υπουργέ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Γνωρίζω άριστα το θέμα. Και επειδή είμαστε σε φάση που επεξεργαζόμαστε γενικότερα διατάξεις που έχουν αναδειχθεί μέσα από προβλήματα και εμπλοκές, ένα από αυτά, και είναι σημαντικό, είναι το θέμα του ιδιοκτησιακού δικαιώματος σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, εκεί που ισχύει το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου. Θα τα ξαναπούμε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Τώρα δεν είναι υπέρ του Δημοσίου. Είναι υπέρ των ιδιοκτητών το τεκμήριο αυτό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Το ξέρω. Λέω που δεν είναι σε περιοχή όπου ισχύει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου, γιατί οι Κυκλάδες, τα Ιόνια νησιά, η Κρήτη έχουν ξεχωριστό καθεστώς. Σε όλη την άλλη Ελλάδα ισχύει ακριβώς...

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Και δεν υποχρεώνονται να πάνε σε δικαστήρια για να διεκδικήσουν.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Το γνωρίζω άριστα. Να είστε βέβαιος ότι θα είναι ένα από τα θέματα που θα τα δούμε. Ελπίζω μέχρι το τέλος του χρόνου να είμαστε έτοιμοι, γιατί επεξεργαζόμαστε και ό,τι άλλο έχει ως εκκρεμότητα.

Θέλω να τα πούμε και μαζί. Έχω λάβει, και την έχω μαζί μου, την παρατήρησή σας. Είναι ένα θέμα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Θα τα πούμε για να το διαχειριστούμε με τον καλύτερο και ασφαλέστερο –και καταλαβαίνετε τι εννοώ με τη λέξη «ασφαλέστερο»- τρόπο απέναντι στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Άρα, είμαι στη διάθεσή σας. Το γνωρίζω. Να τα πούμε για να βρούμε την ασφαλέστερη λύση.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Δεχόμαστε την αιτιολόγησή σας και αναμένουμε και ευελπιστούμε ότι θα επιλυθεί θετικά για το καλό εκατοντάδων-χιλιάδων ανθρώπων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)