to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:20 | 16.07.2020

Πολιτική

Ν. Συρμαλένιος: Η πανδημία έχει πλήξει και πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, από δύο σκοπιές

Οι νέες προκλήσεις και προοπτικές για τις γυναίκες στην Περιφέρεια μετά την υγειονομική κρίση και η ανάδειξη της κρίσης σε ευκαιρία για έναν αναβαθμισμένο ρόλο των γυναικών στην κοινωνία, ήταν τα βασικά θέματα της ομιλίας του βουλευτή Κυκλάδων, Νίκου Συρμαλένιου, στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής.


Όπως ανέφερε ο Νίκος Συρμαλένιος η πανδημία έχει πλήξει και πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, από δύο σκοπιές. Πρώτον, οι γυναικες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον ιό, με βάση  τις θέσεις εργασίας που κατέχουν στην υγεία, στην εκπαίδευση, στα καταστήματα λιανικής κ.ά.. Δεύτερον, οι γυναικες πλήττονται περισσότερο από πλευράς ανεργίας και επισφάλειας, με βάση τις συνθήκες που δημιουργούνται στη μετα πανδημίας  εποχή και τη μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και την ύφεση.

Πρόσφατη έκδοση του ευρωπαϊκού ινστιτούτου για την ισότητα των φύλων δείχνει ότι ο δείκτης  ισότητας των φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 67,4 με άριστα το 10, ενώ η Ελλάδα είναι στη χαμηλότερη σχεδόν θέση 51,2. Μαζί με την Ουγγαρία του ακροδεξιού κυρίου Όρμπαν με 51,9, βρίσκονται στην τελευταία θέση, με πρώτες τη Σουηδία και τη Δανία.

Είναι σημαντικό να διερευνήσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας covid19 σε σχέση με την ισότητα των φύλων και παράλληλα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα και πώς θα αναστρέψουμε αυτές τις επιπτώσεις. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, έχουν διεξαχθεί διάφορες έρευνες από ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς, όπου δείχνουν ακριβώς αυτό που είπα προηγουμένως, ότι οι γυναίκες είναι πιο εκτεθειμένες λόγω της πανδημίας και λόγω της ανεργίας. Επίσης, από το lock down και από την τηλεργασία, επιβαρύνεται περισσότερο ο προσωπικός χρόνος των γυναικών, γιατί επωμίζονται πέραν των άλλων καθηκόντων της τηλεργασίας, τον παραδοσιακό ρόλο φροντίδας του σπιτιού, των παιδιών και των ηλικιωμένων. Επίσης, ένα άλλο στοιχείο είναι ότι, οι εργαζόμενες γυναίκες λόγω και του χαμηλότερου μισθού, βασίζονται περισσότερο στις δημόσιες συγκοινωνίες απ΄ότι οι άνδρες και αυτό τις θέτει σε μεγαλύτερο ακόμα κίνδυνο στην έκθεσή τους στον ιό.

Οι καταγγελίες στο διάστημα της καραντίνας για περιστατικά έμφυλης βίας αυξήθηκαν σημαντικά. Στη γραμμή SOS  15900 τον Απρίλιο είχαμε χίλιες 1769 κλήσεις. Αυτές δε που αφορούσαν περιστατικά βίας έφτασαν τις 1070, ενώ τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ήταν 648, από 166 το Μάρτιο.

Σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία αναδεικνύονται αυξημένες ανάγκες. Ειδικά στις Κυκλάδες,δεν υπάρχει άλλη δομή, παρά μόνο η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας από κινητές μονάδες, όπως είναι η ΕΠΑΨΥ.

Για την προετοιμασία της επόμενης μέρας και την αναστροφή των επιπτώσεων, αυτό που φαίνεται ως αδήριτη ανάγκη είναι μια πολυδιάστατη προσέγγιση και αντιμετώπιση του ζητήματος, έτσι ώστε όλες οι πολιτικές, τα προγράμματα οι επενδύσεις, τα πακέτα κινήτρων και ανάκαμψης, πρέπει να σχεδιαστούν βάσει της φυλετικής διάστασης.

Ο Νίκος Συρμαλένιος στην ομιλία του κατέθεσε τις εξής προτάσεις.

  • Πρώτον, να εκπονηθεί έρευνα από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, καθότι χρειαζόμαστε τη συλλογή ξεχωριστών δεδομένων για κάθε φύλο, για την ίδια την ασθένεια, τις οικονομικές επιπτώσεις, την επιβάρυνση όσον αφορά τη φροντίδα, τα περιστατικά σεξουαλικής βίας και κακοποίησης και την ανάκαμψη κρίσεων σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.
  • Δεύτερον, να υπάρξει ουσιαστική αποτίμηση του έργου των δημοτικών επιτροπών ισότητας και των περιφερειακών επιτροπών ισότητας, να κατατεθούν από τη Γενική Γραμματεία απολογιστικά στοιχεία για τη σύσταση και τη λειτουργία τους στις δεκατρείς περιφέρειες και να συσταθούν, όπου μετά τις εκλογές δεν έχουν συσταθεί, γιατί υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις.
  • Τρίτον, να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη γυναικεία ανεργία με πολιτικές εξειδικευμένες και στοχευμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Με στοιχεία του ΟΑΕΔ το Μάρτιο του 2020 οι εγγεγραμμένοι άντρες άνεργοι ήταν 417.000 και ποσοστό 36,85% και οι  εγγεγραμμένες άνεργες ήταν 714.623 με ποσοστό 63,15%.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)