to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:15 | 26.02.2020

Πολιτική

Ν. Συρμαλένιος: Εννιά στους δέκα συνταξιούχους θα έχουν μειώσεις (βίντεο)

«Γίνεται υπαρκτός ο κίνδυνος για μη βιωσιμότητα του συστήματος»


«Σήμερα εμείς συζητάμε το ασφαλιστικό, ένα πράγματι πολύ σοβαρό ζήτημα για τη χώρα, αλλά έξω, αγαπητοί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται των ΜΑΤ. Και γίνεται των ΜΑΤ διότι και στην ΑΣΟΕΕ πριν από λίγη ώρα εισέβαλαν τα ΜΑΤ και στη Λέσβο εισέβαλαν τα ΜΑΤ και στη Χίο εισέβαλαν τα ΜΑΤ. Δηλαδή, η επιχείρηση «τρόμος και πάταξη» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τώρα, εάν με αυτόν τον τρόπο νομίζετε ότι θα συνετίσετε τον ελληνικό λαό, δικαίωμά σας. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει και θα αντιδράσει.

Τώρα για το ασφαλιστικό. Πολλές προσδοκίες καλλιεργήθηκαν από τον Υπουργό, από τη Νέα Δημοκρατία, από την Κυβέρνηση και από τα Μέσα Ενημέρωσης τα φιλικά προς εσάς, που δόξα τω Θεώ είναι πάρα πολλά, ότι θα υπάρξει μία γενικευμένη αύξηση των συντάξεων. Πολλοί το προπαγανδίζετε και το λέτε ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια γίνεται μία ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία αυξάνει τις συντάξεις.

Δεν είναι πραγματικότητα αυτό! Και δεν είναι πραγματικότητα γιατί σας αναλύσαμε -και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί με τίποτα- ότι οι μόνοι που θα δουν αύξηση είναι οι εβδομήντα χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι μετά το 2016 πήραν σύνταξη, γιατί υπάρχει η αναπλήρωση πάνω από τριάντα χρόνια, και αυτοί που τους κόπηκε η επικουρική σύνταξη -κι εδώ εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας- όταν είχαν άθροισμα κυρίας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ. Διακόσιες πενήντα χιλιάδες συν εβδομήντα χιλιάδες, τριακόσιες είκοσι χιλιάδες και το σύνολο των συνταξιούχων είναι δύο εκατομμύρια επτακόσιες χιλιάδες. Το ποσοστό, λοιπόν, που θα πάρει αύξηση είναι πάρα πολύ μικρό σε σχέση με το σύνολο των συνταξιούχων.

Αντίθετα, εμείς λέμε -και δεν το λέμε αβάσιμα, το λέμε με στοιχεία- ότι εννιά στους δέκα συνταξιούχους θα υποστούν μείωση. Πρώτον, γιατί αυτό που εσείς δεν θέλετε να παραδεχθείτε και σας το λέμε και σας το ξαναλέμε και θα το λέμε μέχρι τέλους της συζήτησης, κόψατε τελείως τη δέκατη τρίτη σύνταξη. Βεβαίως η δέκατη τρίτη σύνταξη ήταν κλιμακωτή. Δεν λέμε ψέματα. Ήταν κλιμακωτή, ολόκληρη μέχρι 500 ευρώ κι από εκεί και πάνω, ποσοστιαία. Όμως, 980 εκατομμύρια δόθηκαν για αυτή την δέκατη τρίτη σύνταξη και δεν ήταν προεκλογικό επίδομα. Ήταν η δέκατη τρίτη σύνταξη που εξασφαλίσαμε όταν εξασφαλίστηκε ο δημοσιονομικός χώρος, μετά τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Επιτροπής, η οποία έδωσε το πράσινο φως ότι υπάρχει αυτός ο δημοσιονομικός χώρος. Βεβαίως αυτά έγιναν πέρυσι. Στη διαδικασία της ανάπτυξης, προφανώς, και η δέκατη τρίτη σύνταξη θα αποκαθίστατο κανονικά για όλους και πλήρως.

Εσείς, όμως, συγκρίνετε ανόμοια πράγματα. Συγκρίνετε το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, που έγινε μέσα σε μνημονιακές συνθήκες, σε αφόρητες, ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες, όπου πράγματι τα περιθώρια ήτανε πάρα πολύ στριμωγμένα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αυτό που έγινε με το «νόμο Κατρούγκαλου», τον οποίον δεν τον έβγαλε αντισυνταγματικό, στον κορμό του, το Συμβούλιο Επικρατείας, ήταν μία μεγάλη τομή ενοποίησης εκατοντάδων ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία δεν ήξεραν από πού ξεκινάνε και πού τελειώνουν.

Γι’ αυτό ακριβώς υπήρξαν και οι εκκρεμότητες. Κύριε Βρούτση, σταματήστε να λέτε για ένα εκατομμύριο εκκρεμότητες, διότι διάβασα και τις απαντήσεις σας για το ποιες είναι οι εκκρεμότητες. Ακόμα και απλές αιτήσεις ανθρώπων που ενδεχομένως θέλουν να μετακινηθούν τις έχετε βάλει στις εκκρεμείς συντάξεις κι έτσι βγάζετε ένα εκατομμύριο.

Οι πραγματικές εκκρεμείς συντάξεις, σύμφωνα με τα ταμεία, το είπε και η Εισηγήτρια μας, ήταν τον Ιούνιο του 2019 εκατό χιλιάδες. Και σήμερα τις έχετε φτάσει περίπου στις τετρακόσιες χιλιάδες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όταν θα γίνει ο ηλεκτρονικός ΕΦΚΑ -μακάρι να προχωρήσει, εμείς τον είχαμε ξεκινήσει και καλά κάνετε και συνεχίζετε και θα τελειώσετε πιστεύω εσείς- τότε μπορεί να βγαίνουν οι συντάξεις πολύ πιο γρήγορα. Όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Τώρα σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες, το πρόβλημα ότι εννιά στους δέκα θα πληρώσουν 20% παραπάνω εισφορές, είναι πραγματικότητα. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

Και το άλλο ζήτημα -το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό- αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν υψηλά εισοδήματα. Γι’ αυτό σας λέμε ότι όλοι οι νόμοι σας υπηρετούν αυτό που έχει η νεοφιλελεύθερη λογική και φιλοσοφία μέσα της. Ενισχύω, δηλαδή, τα υψηλά εισοδήματα, γιατί θεωρώ ότι αυτά τα εισοδήματα είναι ο πυλώνας και η κινητήρια δύναμη της οικονομίας και όχι ο κόσμος της εργασίας. Θεωρείτε ότι αυτός ο κόσμος είναι η κινητήρια δύναμη.

Έτσι, λοιπόν, αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι έχουν υψηλά εισοδήματα, θα μπορούν να πληρώσουν τη χαμηλή κατηγορία των 220 ευρώ και ταυτόχρονα να έχουν και ιδιωτική ασφάλιση. Κι έτσι ακριβώς το σύστημα διολισθαίνει. Και με την ενοποίηση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ διολισθαίνει η επικουρική ασφάλιση για να περάσει σιγά-σιγά στην ιδιωτική ασφάλιση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και επίσης, θα χάσει πάρα πολύ σημαντικούς πόρους από την αποσυσχέτιση εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών. Τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα είναι πάρα πολύ μειωμένα και θα το δείτε σε λίγους μήνες.

Μας ανησυχεί πως αυτό το σύστημα δεν θα είναι βιώσιμο μετά από λίγο χρονικό διάστημα. Άλλωστε και η αναλογιστική μελέτη λέει ότι θα είναι μικρότερη η συνταξιοδοτική δαπάνη απ’ αυτή που είναι σήμερα. Ένα είναι αυτό.

Δεύτερον, έχω καταθέσει μία τροπολογία μαζί με κάποιους άλλους συναδέλφους για να τακτοποιηθούν επιτέλους εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ, που από χρόνια έχουν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις. Αυτές τις δικαστικές αποφάσεις νομίζω ότι πρέπει να τις δικαιώσετε, τακτοποιώντας ουσιαστικά αυτούς τους ανθρώπους, που αυτή τη στιγμή υπηρετούν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και που μπορείτε να κάνετε χρήση να μην υπάρξουν ένδικα μέσα σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Νομίζω ότι πρέπει να αποδεχτείτε αυτή την τροπολογία. Είναι μία δίκαιη τροπολογία, που θα μπορέσει να βοηθήσει -καμιά εκατοστή εργαζόμενοι είναι συνολικά, δεν είναι πάρα πολλοί- να ενταχθούν κανονικά στον πυρήνα των εργαζομένων του ΕΦΚΑ, που έχει τόση ανάγκη για να μπορέσει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και γρηγορότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)