to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:20 | 17.10.2020

Οικονομία

Ν. Συρμαλένιος: Εικονικός και υπεραισιόδοξος Προϋπολογισμός σε μια σκληρή πραγματικότητα

Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού


Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί η οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, εμπροσθοβαρώς, όπως είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια των τελευταίων μηνών - με τα Προγράμματα «Μένουμε Όρθιοι Ι» και «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού. Επεσήμανε ότι στην παρούσα περίοδο δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δεσμεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν υπάρχει Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας, δεν υπάρχει υποχρέωση πλεονάσματος 3,5%, και επομένως, η Κυβέρνηση έχει την ελευθερία κίνησης, να κινηθεί και να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία, με αφορμή την πανδημία, βεβαίως, για να μπορέσουμε την επόμενη μέρα, να είμαστε, πραγματικά, όχι μόνο ασφαλείς, αλλά και όρθιοι.

Τόνισε ότι το παρόν προσχέδιο είναι ένα προσχέδιο εικονικού Προϋπολογισμού, με υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις, παρά τις προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών και ανέφερε ως αρνητικό δείγμα της εκτίναξη των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου μέσα σε ένα μήνα (από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο του 2020) κατά 152 εκατομμύρια.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η πρόβλεψη για αύξηση του Α.Ε.Π. το 2021 βασίζεται σε μία καθόλα έωλη εκτίμηση για αύξηση των επενδύσεων κατά 30%, όταν μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2019 μειώθηκαν οι επενδύσεις κατά 6%. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για 100.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργούσε, πράγματι, μια αισιόδοξη προοπτική, αν δεν ήταν απόλυτα αναγκαίο και πρωταρχικό ή εξασφάλιση πρώτα τις ρευστότητας για να μην κλείσουν 250.000 επιχειρήσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)