to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:32 | 12.10.2022

Πολιτική

78 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς: 12 Οκτωβρίου 1944 η Αθήνα ξυπνάει ελεύθερη

78 χρόνια ελεύθερη από τους ναζί Γερμανούς «γιορτάζει» η Αθήνα - Ανακοινώσεις έβγαλαν η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Α' Αθήνας, η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη, ο ΣΦΕΑ, αλλά και ο Νάσος Ηλιόπουλος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook


«Γιορτάζει» σήμερα η πρωτεύουσα, αφού κλείνει τα 78 χρόνια ελευθερίας από την ημέρα που απαλλάχθηκε από τον γερμανικό ναζιστικό ζυγό. Η απελευθέρωση της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, ήταν αποτέλεσμα ενός πολύμορφου αγώνα και αντίσταστης στην κατοχή. Σημαντική άλλωστε ήταν η συνεισφορά του ΕΑΜ στην αντιμετώπιση του επισιτιστικού προβλήματος, αλλά και του ΕΛΑΣ στην ένοπλη δράση εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων.

Για να διατηρήσουν τη μνήμη της ημέρας ζωντανή, αλλά και για να αποτίσουν φόρο τιμής στους αγωνιστές της περιόδου, που με την πάλη τους ενάντια στο ναζισμό κατάφεραν να ελευθερώσουν τον λαό και τη χώρα, η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Α' Αθήνας, η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη, ο ΣΦΕΑ, αλλά και ο Νάσος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξέδωσαν ανακοινώσεις αφιερωμένες στη σημερινή μέρα.

Ν. Ηλιόπουλος- Συμβολικά σήμερα θα ήταν και μια ημέρα ορόσημο για όλη την ανθρωπότητα: Η πόλη της Δημοκρατίας απαλλάσσεται από τον φασισμό

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Ν. Ηλιόπουλος τονίζει τη σημασία της ημέρας . Αναφέρει αναλυτικά: 

Σαν σήμερα πριν από 78 χρόνια απελευθερώθηκε η Αθήνα από τους Ναζί κατακτητές. Απελευθερώθηκε μέσα από τους αγώνες του Ελληνικού λαού και ενός τεράστιου αντιφασιστικού κινήματος με ηγετικό ρόλο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.   

Σήμερα είναι η επέτειος μιας εκ των σημαντικότερων στιγμών στη μακραίωνη ιστορία της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Αθήνας.  Συμβολικά σήμερα θα ήταν και μια ημέρα ορόσημο για όλη την ανθρωπότητα: Η πόλη της Δημοκρατίας απαλλάσσεται από τον φασισμό.

Δυστυχώς δεν συμβαίνει τίποτα γύρω μας που να θυμίζει αυτή την ημέρα. Μια σειρά από εκδηλώσεις που είχαν ξεκινήσει το 2015 με ευθύνη κυβέρνησης , περιφέρειας και δημοτικής αρχής έχουν σταματήσει. Τα τοπόσημα που είχαν τοποθετηθεί το 2015 και θύμιζαν τις μνήμες τις αντίστασης και της κατοχής δεν υπάρχουν πια. Έχουν ξηλωθεί.

Και η ιστορική μνήμη εκείνης της ημέρας δεν υφίσταται καν στον δημόσιο χώρο με κανέναν τρόπο. άλλη μια μορφή ιστορικού αναθεωρητισμού, αυτή τη φορά μέσα από την σιωπή.

Μία από τις πιο φωτεινές στιγμές της πόλης μας και της χώρας στα σύγχρονα χρόνια δεν πρέπει να ξεχαστεί. Όχι μόνο γιατί το οφείλουμε σε όσους αγωνίστηκαν για να έρθει. Αλλά, επίσης, και για να τη θυμόμαστε ώστε να μην ξαναζήσουμε το σκοτάδι που προηγήθηκε.

Η μάχη ενάντια στον φασισμό, η μάχη για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας

ΣΦΕΑ: Οι ανέξοδες φραστικές καταδίκες του φασισμού δεν εμποδίζουν την εκκόλαψη του «αυγού του φιδιού»

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, καλεί τη Δικαιοσύνη και τα τα θεσμικά  της όργανα Δικαιοσύνης, καθώς και τον ΔΣΑ να προασπίσουν τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα με το ισχύον νομικό οπλοστάσιο και να επιβάλουν τις δέουσες ποινές στον ναζιστή δικηγόρο Κ. Πλεύρη.

Οι ναζιστικοί χαιρετισμοί του Πλεύρη μέσα στο δικαστήριο, την ώρα της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», θυμίζουν πως η σημερινή επέτειος είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΦΕΑ:

Στις 07.10.2022, ανήμερα της καταδίκης των ναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής το 2020, και ενώ μπροστά στο Εφετείο Αθηνών είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες εργαζόμενοι, φοιτητές και μέλη μαζικών φορέων, μέσα στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου ο συνήγορος του κατάδικου Λαγού, ο γνωστός θεωρητικός του ναζισμού Κ. Πλεύρης,  ύψωσε, για μια ακόμα φορά, το χέρι του σε έναν προκλητικό, ναζιστικό χαιρετισμό την ώρα που κατέθετε η μητέρα του δολοφονημένου από τη συμμορία της Χ.Α. Παύλου Φύσσα. Να θυμίσουμε ότι ο Κ. Πλεύρης  χαιρετούσε ναζιστικά και στις 28/09/2022 μέσα στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Οι νεοναζί προκαλούν ακόμη και μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων, επειδή εκμεταλλεύονται την ανοχή και δείχνουν απέναντί τους ορισμένοι παράγοντες της Δικαιοσύνης, αφού  κάνουν δεκτές τις αιτήσεις αναστολής καταδικασμένων μελών της εγκληματικής Χ.Α., πριν καν στεγνώσει το μελάνι της πρωτόδικης απόφασης, με την έωλη δικαιολογία ότι «το έγκλημα..τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους, ενόψει συγκεκριμένων συνθηκών». (!)

Οι ανέξοδες φραστικές καταδίκες του φασισμού δεν εμποδίζουν φυσικά την εκκόλαψη του «αυγού του φιδιού», γιατί «το τέρας που τη γέννησε βρίσκεται και πάλι σε οργασμό», όπως πολύ επίκαιρα έγραφε ο Μπ. Μπρεχτ.

Ο ιστορικός αναθεωρητισμός, εξισώνοντας θύτες με θύματα και ανατρέποντας το δημοκρατικό κεκτημένο της αντιφασιστικής νίκης, στην οποίαν συμβάλλαμε με βαρύτατο τίμημα, λειτούργησε ως «πλυντήριο» των μαζικών ναζιστικών-φασιστικών εγκλημάτων. Έτσι προετοίμασε το έδαφος, σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, για να βλαστήσει η κακή σπορά του ηττημένου ναζισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Καλούμε τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης και τον ΔΣΑ να προασπίσουν τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα με το ισχύον νομικό οπλοστάσιο και να επιβάλουν τις δέουσες ποινές στον ναζιστή δικηγόρο Κ. Πλεύρη.

Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον.
Δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!

Με τη σειρά της, η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α' Αθήνας, προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση:

12 Οκτωβρίου 1944 η Αθήνα ξυπνάει ελεύθερη. Το αντιστασιακό κίνημα, με πρωτοπόρο τον ρόλο του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, είχε καταφέρει να βάλει ένα τέλος στη ναζιστική κατοχή. Εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά, η Αθήνα τιμά την Ιστορία της, τιμά την απελευθέρωσή της από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους.

Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών και των αγωνιστριών της Αντίστασης. Όσων πάλεψαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας.

Δεν ξεχνάμε τη θηριωδία των ναζιστικών εγκλημάτων, αλλά και την αντιφασιστική νίκη των λαών, μία νίκη που κόστισε τη ζωή και το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων. Η μνήμη είναι το όπλο μας ενάντια στους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού που δεν χάνουν ευκαιρία να θυμίζουν ότι το αυγό του φιδιού δεν εξαφανίστηκε με την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Η αντιφασιστική πάλη είναι σήμερα και πάντα επιτακτική ανάγκη. Είναι καθήκον και προτεραιότητα κάθε δημοκρατικού πολίτη. Αντιστεκόμαστε στα ορφανά των ναζί που προσπαθούν να μολύνουν με το δηλητήριο τους τις γειτονιές μας. Ενάντια στους νοσταλγούς του φασισμού, ενάντια στη λογική των «ίσων αποστάσεων, στην ψευδεπίγραφη θεωρία των «δύο άκρων» που δίνει άλλοθι στους εγκληματίες, ενάντια σε όσους διολισθαίνουν σε ακροδεξιά ρητορεία.

Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι αγώνας καθημερινός και διαρκής. Στην πόλη μας, στις γειτονιές μας, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, παντού, αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, έναν κόσμο αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης ενάντια στο μίσος και το σκοτάδι.

Τέλος απαιτούμε να αποκτήσει και ο εορτασμός της σημερινής απελευθέρωσης τη θέση που του αξίζει στην σύγχρονη ιστορία της χώρας.

ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΘΑ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΠΑΝΤΑ!

Ανοιχτή Πόλη: Η Αθήνα είναι και θα παραμείνει κλειστή στο φασισμό

Στην ανακοίνωσή της,η Ανοιχτή Πόλη υπογραμμίζει πως η ανάγκη για ένα ισχυρό αντιφασιστικό κίνημα, είναι πάντοτε επίκαιρη, ενώ ταυτόχρονα δεν παραλείπει να ρίξει πυρά στην δημοτική αρχή Μπακογιάννη, η οποία δεν προγραμμάτισε καμία σχετική εκδήλωση. Η Ανοιχτή Πόλη ξεσκεπάζει, μάλιστα, την αδιαφορία της δημοτικής αρχής για πολλά συναφή ζητήματα, όπως το ανεκπλήρωτο αίτημα για ίδρυση μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Αντιφασιστικού Αγώνα στην Αθήνα.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Η 78η επέτειος της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή υπογραμμίζει σήμερα την ανάγκη για την ενίσχυση του αντιφασιστικού κινήματος στην πόλη και στη χώρα. Η αντίσταση του λαού μας στους ναζί και τους συνεργάτες τους, και η διεκδίκηση για ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη, απέναντι στο ζόφο του φασισμού, θα αποτελούν πάντα οδηγό αξιοπρέπειας για όλους και όλες μας.

Η δημοτική αρχή δεν φαίνεται να συγκινείται ιδιαίτερα από την επέτειο της Απελευθέρωσης, κρίνοντας από την ανυπαρξία προγραμματισμού σχετικών εκδηλώσεων τιμής. Παραμένει άλλωστε αδρανής, όταν εδώ και χρόνια ζητάμε την ίδρυση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Αντιφασιστικού Αγώνα στην πόλη μας. Σήμερα όμως, ίσως περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη και να προτάξουμε τις σύγχρονες κοινωνικές διεκδικήσεις.

Οι πρόσφατες προκλήσεις των νεοναζί στην αίθουσα του δικαστηρίου, αλλά και η ανοχή που επιδείχθηκε σε αυτές, μας υπενθυμίζουν ότι η διεκδίκηση για μια πόλη δημοκρατίας και αλληλεγγύης είναι επίκαιρη. Το ίδιο μας υπενθυμίζουν η ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής στους δρόμους της πόλης, η συστηματική περιστολή του δικαιώματος των κατοίκων στη διαμαρτυρία και τη διεκδίκηση, η σταδιακή υποχώρηση της δημόσιας σφαίρας και η υποβάθμιση των κοινών αγαθών.

Η Αθήνα είναι και θα παραμείνει κλειστή στο φασισμό. Η επικύρωση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής, καί σε δεύτερο βαθμό, είναι προϋπόθεση και την αναμένουμε ως αυτονόητη. Είναι όμως η ενίσχυση των αγώνων και των διεκδικήσεών μας για περισσότερη δικαιοσύνη και ελευθερία που επικυρώνει διαρκώς και καθημερινά, την απόρριψη του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)