to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

13:58 | 17.04.2019

Οικονομία

Ν. Σκορίνης: Το σήμερα και το αύριο της ελληνικής οικονομίας

Αποσπάσματα από την ομιλία του Νίκου Σκορίνη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, στην ημερίδα για τον τουρισμό που διοργάνωσε ο Τομέας Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ


Όπως τόνισε ο Ν. Σκορίνης:

Το ειδικό βάρος  το οποίο έχει ο τομέας του Τουρισμού στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία δεν αμφισβητείται σχεδόν από κανέναν.

Ειδικά στα χρόνια της μεγάλης κρίσης συγκράτησε πολύ μεγάλο βάρος στις πληγές που άνοιξαν τα σκληρά μέτρα των μνημονίων. Σήμερα χωρίς να έχουν επουλωθεί όσα χάθηκαν, από τη χρεωκοπία της χώρας βρισκόμαστε μπροστά σε μία καινούργια μέρα.

Στη σύντομη ομιλία μου, δεν θα μπω βαθιά  στα δικά σας χωράφια. Η Υπουργός κι εσείς τα γνωρίζετε καλύτερα από μένα. Λίγες μόνο επισημάνσεις θα κάνω.

Α) Γιατί χρεοκόπησε η χώρα είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί με την ανάγκη να αποφύγουμε ίδια λάθη. Πολλές αιτίες μπορούν να αναζητηθούν και προφανώς θα υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να επισημάνω μερικές.

 1. Στρεβλό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης . Διαρθρωτικά και δομικά προβλήματα  τα οποία όσο περισσότερο έκανε την εξάπλωση της η παγκοσμιοποίηση έβαζαν φρένο στις αναγκαίες αλλαγές και  προσαρμογή της.
 2. Εκτεταμένη διαπλοκή , κατασπατάληση δημοσίων και ευρωπαϊκών πόρων  με αποτέλεσμα η χώρα να μείνει πολύ πίσω σε υποδομές και δίκτυα, απαραίτητες προϋποθέσεις, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ιδίως στη παραγωγική αλυσίδα.
 3. Σκουριασμένες δομές στη δημόσια διοίκηση, έντονη ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων.
 4. Στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και παρά το περιζήτητο ανθρώπινο κεφάλαιο των νέων της Ελλάδας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση τώρα οδεύει προς την ολοκλήρωση της .
 5.  Η απουσία Εθνικού κτηματολογίου , χωροταξικού, δασικών χαρτών, περιβαλλοντικού σχεδιασμού  κλπ.  μειώνουν το επενδυτικό κλίμα. Όλα αυτά σήμερα προχωρούν έστω και με δυσκολίες .
 6. Η έλλειψη αναπτυξιακής τράπεζας, από τις ελάχιστες χώρες  που δεν είχε η Ελλάδα, στέρησε αναγκαίους πόρους, ειδικά τα τελευταία χρόνια, και κυρίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.  Αυτά και πολλά άλλα  αποτυπώθηκαν  εντονότατα στην πραγματική οικονομία όπως συνηθίζουμε να λέμε.
 7. 250 Χιλιάδες επιχειρήσεις  έκλεισαν οριστικά στα χρόνια των μνημονίων, ένα εκ. νέοι άνεργοι προστέθηκαν  στους ήδη 500χιλ του 2009 , 400 χιλ. Κυρίως νέοι κι επιστήμονες ξενιτεύτηκαν.

Έτσι η Ελλάδα ουσιαστικά έμεινε από καύσιμα. Η ήδη χαμηλή της παραγωγική της βάση, συρρικνώθηκε έτη περισσότερο. Ο μεταποιητικός τομέας  βρέθηκε σε πλήρη σχεδόν συστολή μέχρι και το 2015.  Σας δίνω ένα ενδεικτικό  μέγεθος . Το 2014 το παραγωγικό κενό της χώρας  σε σχέση με το δυνητικό ΑΕΠ έφτασε το (-16,7% )γεγονός που συνετέλεσε στη τεράστια ανεργία του 27,5%. Σήμερα έπεσε στο (στο -6%) βασικός συντελεστής για τις 380 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Με δύο κουβέντες η χώρα εκτός από την έλλειψη ενεργής ζήτησης είχε  κι έχει, αν και σημαντικά λιγότερο σήμερα, έλλειμμα ενεργούς προσφοράς. Δεν παράγει!  Έφτασε να εισάγει το 75% των αναγκών της σε πρώτες ύλες, βιομηχανικά προϊόντα και προϊόντα αγροτοδιατροφής κλπ.. Αποτέλεσμα, προ κρίσης το τεράστιο εμπορικό και συναλλαγματικό  έλλειμμα. Χώρες που στηρίζονται οικονομικά στη μονοκαλλιέργεια του τουριστικού προϊόντος και τις υπηρεσίες, υποθηκεύουν το μέλλον τους σε ενδεχόμενες κυκλικές, ή έκτακτες περιφερειακές ή παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις. Φυσικά επηρεάζονται δραματικά όταν ανοίγουν κοντά τους πολεμικές εστίες, τρομοκρατικές επιθέσεις κλπ.

 Ακόμα  και στις καλές περιόδους  ελαχιστοποιούν  τα οφέλη εξ’ αιτίας του παραγωγικού ελλείμματος. Στη χώρα μας αν τα 35 εκατ. τουρίστες  κατανάλωναν ή αγόραζαν εγχώρια προϊόντα το πραγματικό οικονομικό όφελος θα ήταν πολλαπλάσιο των 16 δις κατ’ έτος  όπως και οι θέσεις εργασίας θα ήταν πολύ αυξημένες. Φυσικά και το ασφαλιστικό σύστημα  θα πήγαινε πολύ καλύτερα. Ήταν σαν να κάνουμε εξαγωγές σε 35 εκατ. καταναλωτές χωρίς κόστη μεταφοράς κλπ. επιβαρύνσεων.

         Συνεπώς χρειαζόμαστε ένα νέο εθνικό ολιστικό σχέδιο δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης, το οποίο θα ελαχιστοποιήσει τις παθογένειες του προηγούμενου και στο οποίο ο τουριστικός κλάδος θα αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας  για τουρισμό, όλο τον χρόνο και σε όλες τις ωραίες γωνιές της χώρας. Το μαγαζί είναι γωνία πολυτελείας, ας το εξοπλίσουμε με όσα του αξίζουν.

Έχουμε εντοπίσει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας  μέσα από τα 15 περιφερειακά συνέδρια τα οποία πραγματοποιήσαμε  τα δύο προηγούμενα χρόνια. Οι  πάνω από τέσσερις χιλιάδες οργανωμένοι φορείς  που συναντήθηκαν μαζί μας κατά τόπους προσέθεσαν μία πλούσια ύλη προς αξιοποίηση και την οποία ήδη επεξεργαζόμαστε . Πολλές προτάσεις υλοποιούνται!

 Κυρίες και κύριοι , αγαπητοί εκπρόσωποι  των φορέων του τουρισμού, εκπρόσωποι επιμελητηρίων , φίλοι και φίλες επιχειρηματίες σας καλώ να επενδύστε και να συμβάλετε πιο πολύ στη κοινή προσπάθεια να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν τα προηγούμενα χρόνια.  Τώρα είναι η στιγμή, μπροστά σε μία νέα αρχή, όπου τα καλά στοιχεία της Ελληνικής οικονομίας, επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία μας, πως τα χειρότερα είναι πίσω μας .

Επιτρέψτε μου πριν κλείσω να κάνω μία αναφορά σε μερικά οικονομικά δεδομένα και δράσεις της κυβέρνησης που στοιχειοθετούν αυτή μας την αισιοδοξία και ότι η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι κενού περιεχομένου....Αντίθετα.

 1. Η πορεία των ομολόγων ,πενταετή , επταετή  και το 10ετές κινούνται σε χαμηλό 14ων ετών.  Δανειζόμαστε φθηνότερα από τις ΗΠΑ στα 5ετη ομόλογα .
 2. Η Ρύθμιση του χρέους φέρνει τις δανειακές υποχρεώσεις κατά΄ έτος την Ελλάδα στην καλύτερη θέση στον κόσμο (μεγαλύτερη μέση ωρίμανση χρέους στον κόσμο).
 3. Το μαξιλάρι ασφαλείας  έφτασε στα 37 δισ.
 4. Ο καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων  στις τράπεζες έφτασαν το 2018 στα 15 δις περίπου , ενώ μηδενίστηκε η εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA.
 5. Λάβαμε ήδη το 1δις από τις αποδόσεις των ομολόγων της ΕΚΤ
 6. Αποπληρώνουμε μέρος των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ με κέρδος για τη χώρα περίπου 150 εκ .ευρώ κατά΄ έτος
 7. Το χρηματιστήριο έχει ξεπεράσει τις 750 μονάδες (773 σήμερα)
 8. Από αποπληθωρισμό  πάνω από 2%  κινούμαστε στο  + 0,9%
 9. Οι εξαγωγές  μας το 2018  αυξήθηκαν περίπου 9%  ενώ ο μεταποιητικός κλάδος , η αχίλλειος πτέρνα μας, για 22 συνεχόμενους μήνες  αυξάνεται.
 10. Ο όγκος της βιομηχανικής  παραγωγής  παρουσιάζει σταθερή αύξηση.
 11. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται  αισθητά
 12. Οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων είναι περισσότερες από τις διαγραφές για πρώτη φορά το 2018
 13. Η οικοδομική δραστηριότητα επίσης μετά την ολική κατάρρευση  παρουσίασε αύξηση κατά 20%  περίπου τόσο στην επιφάνεια όσο και στον όγκο
 14. Οι επιχειρήσεις αποθήκευσης και μεταφορών είδαν  πέρυσι κερδοφορία
 15. Η ανεργία έπεσε από 27,5% στο 18% η μερική απασχόληση πέφτει όπως  και το ποσοστό ανεργίας στους νέους.
 16. Το ΑΕΠ μετά την απώλεια του κατά 25%  αυξήθηκε  κατά 1,93%  το 2018 και κατά 1,5% το 2017.
 17. Ουδείς , ούτε το ΔΝΤ, δεν αμφισβητεί πλέον ότι θα πιάσουμε τα μεγάλα πράγματι  πρωτογενή πλεονάσματα. (4,5%) είχε συμφωνήσει η ΝΔ.
 18. Ο Νέος νόμος για τα στεγαστικά  ωφελεί τους δανειολήπτες

και ταυτόχρονα θα εξυγιάνει  προοδευτικά το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια. Πρώτη φορά μπαίνουν στο νόμο κι επιχειρηματίες , για πρώτη φορά ενεργοποιείται η επιδότηση του στεγαστικού δανείου, και το επίδομα ενοικίου.

 1. Ο εξωδικαστικός έχει βάλει σε πορεία εξυγίανσης παρά τις καθυστερήσεις ήδη 2 χιλ. επιχειρήσεις
 2. Οι συντάξεις δεν περικόπηκαν, αντίθετα 500χιλ. είδαν  και μία μικρή μεν, αλλά αύξηση δε.
 3. Το αφορολόγητο δεν θα κατέβει. Να θυμίσω ότι η απώλεια του εισοδήματος  στα νοικοκυριά από την μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου  θα έφτανε τα 3,6δις. Όχι μόνο δεν έγινε αυτό, αλλά ενεργοποιήθηκαν  τα θετικά αντίμετρα  τα οποία έμμεσα ή άμεσα  θα ενισχύσουν το εισόδημα τους και κατ΄ επέκταση την καταναλωτική δαπάνη, τόσο αναγκαία για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
 4. 14 νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη ρευστότητα έχουν ξεκινήσει ή ετοιμάζονται να νομοθετηθούν, όπως οι μικροπιστώσεις  μέχρι 25 χιλιάδες Ευρώ, τα οποία ανήκουν στην Αναπτυξιακή Τράπεζα.
 5. Οι 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία με μεγάλο κούρεμα και η ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο θα δώσουν μεγάλες οικονομικές ανάσες σ΄ εκατομμύρια εγκλωβισμένους (υπολογίζονται από 500εκ-1,6δις το χρόνο, έσοδα για το κράτος). 
 6. Συνταξιούχοι που αδυνατούσαν να λάβουν σύνταξη θα ευεργετηθούν.
 7. Υπήρξε μείωση 260 εκ του ΕΝΦΙΑ , αποκλιμακώνουμε τη φορολογία κατά μία μονάδα κατά έτος  ,από 29% σε 25% ,μειώσαμε  τη φορολογία στα μερίσματα από το 15% σε 10%
 8. Μειώθηκαν  κατά 33% οι εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
 9. Οι επιδοτήσεις για πρώτη φορά  καταβάλλονται στην ώρα τους
 10. Σταμάτησε η εκροή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για επιστροφές προς την ΕΕ από πρόστιμα 
 11. Χιλιάδες νέα αυτοκίνητα κυκλοφορούν ξανά στους ελληνικούς δρόμους .

Σταματώ εδώ . Υπάρχουν κι άλλα πολλά αλλά το ξέρω πως ήδη σας κούρασα. Όμως προσπάθησα να ρίξω λίγο φως στο σκοτάδι που κάποιοι επιχειρούν καθημερινά να επιβάλουν αδιαφορώντας αν αυτό κάνει κακό , και κάνει, στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας και της κοινωνίας .

 Τα στοιχεία που προανέφερα, δεν είναι από τα συρτάρια  της κυβέρνησης, αλλά από τους επίσημους φορείς της πολιτείας.

Κλείνοντας φυσικά δεν υποστηρίζω πως έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα της χώρας και πολύ περισσότερο των πολιτών.

Υπερασπίζομαι, πως προχωράμε με μεγαλύτερη ελπίδα, για ένα πιο δυνατό αύριο !

Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.

2019 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)