to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:06 | 16.11.2020

Πολιτική

Ν. Σαντορινιός: Ούτε μία κυβερνητική πρωτοβουλία για την στήριξη των επιχειρήσεων των περιφερειακών ΜΜΕ

Ερώτηση προς τον Υπουργό κ. Πέτσα κατέθεσαν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, και ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Νεκτάριος Σαντορινιός, σχετικά με την ανυπαρξία κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την στήριξη των Περιφερειακών ΜΜΕ.



Όπως σημειώνεται, τα Περιφερειακά Μέσα αντιμετωπίζουν μια από τις σοβαρότερες της ιστορίας τους. Τα έσοδα τους, έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί λόγω και της ραγδαίας μείωσης των διαφημιστικών εσόδων. Οι απώλειες αυτές δεν αναπληρώνονται από κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης, αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, την αναλγησία της Κυβέρνησης για την πολυφωνία των ΜΜΕ στην περιφέρεια, τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική οδηγεί συνειδητά τα Περιφερειακά Μέσα σε οικονομικό στραγγαλισμό και ασφυξία.
Την ώρα που η Κυβέρνηση της ΝΔ, μέσα από αδιαφανείς πρακτικές, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την πανδημία, μοίρασε αφειδώς δημόσιο χρήμα, χωρίς κριτήρια, διαφάνεια και προϋποθέσεις, και κατήργησε θεσμοθετημένα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, για την ενίσχυση των Περιφερειακών ΜΜΕ. Επίσης καταστρατήγησε την υποχρέωση της ποσόστωσης, ώστε 30% της διαφημιστικής δαπάνης να διοχετεύεται στα Περιφερειακά Μέσα και δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για να μην απολέσουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις 4 εκ. ευρώ χρηματοδότηση, που ήταν εγγεγραμμένα στον Προϋπολογισμό του 2019 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ώστε να χαθούν και τα επιπλέον 4εκ για το 2020. Ακόμη, με διατάξεις που πέρασε σε σχέση με τα ενοίκια των σταθμών στην DIGEA, έθεσε σε καθεστώς ομηρείας τα Περιφερειακά Μέσα, καθώς ο πάροχος απέκτησε το δικαίωμα να ρίξει «μαύρο» στο σήμα όποιου περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού καθυστερούσε έστω και μία ημέρα να καταβάλλει το σχετικό ενοίκιο.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητούν άμεσα από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην συγκρότηση ενός ολιστικού προγράμματος στήριξης των Περιφερειακών και Τοπικών ΜΜΕ, να εκδώσει τις απαραίτητες αποφάσεις για να τεθούν σε εφαρμογή προγράμματα ενίσχυσης και να μην καταργήσει την υποχρέωση για τη δημοσίευση των διακηρύξεων στον Τύπο.
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για τα Περιφερειακά Μέσα, τονίζεται ότι:
1. Απαιτείται η διασφάλιση της αυστηρής τήρησης της υποχρέωσης για την κατανομή του 30% - τουλάχιστον - της προϋπολογιζόμενης διαφημιστικής δαπάνης κάθε φορέα του Δημοσίου, σε περιφερειακά ΜΜΕ.
2. Απαιτείται να προβλεφθεί η κατά 100% αναστολή των πληρωμών των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών προς τη DIGEA. Η αναστολή αυτών των υποχρεώσεων για ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα έδινε τη δυνατότητα στους Σταθμούς να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.
3. Πρέπει να νομοθετηθεί έκτακτη ειδική ρύθμιση για τις οφειλές των επιχειρήσεων Περιφερειακού Τύπου, προς στον ΕΔΟΕΑΠ, με πρόγραμμα τουλάχιστον 120 δόσεων.
4. Πρέπει να παρθούν γενναία φορολογικά μέτρα για τα ΜΜΕ, όπως ο μηδενισμός του ΦΠΑ στην εκτύπωση, την πώληση και διανομή εντύπων ή την αγορά τηλεοπτικού χρόνου καθώς και στην κάλυψη του κόστους μεταφοράς εντύπων στην Περιφέρεια για το επόμενο 6μηνο.
5. Πρέπει να διευρυνθεί το δίκτυο πώλησης των εφημερίδων και σε περισσότερα σημεία, για όσο διαρκούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών.
6. Απαιτείται η άμεση εφαρμογή ενός προγράμματος στήριξης των θέσεων εργασίας
7. Απαιτείται η αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό των μιντιακών επιχειρήσεων περιφερειακής εμβέλειας.
Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στο πλαίσιο της Ερώτησης σχολιάζει πως τα Περιφερειακά ΜΜΕ παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της απαραίτητης πολυφωνίας και στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει μια σειρά από θετικές και υποστηρικτικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των περιφερειακών ΜΜΕ, ενώ είχε δρομολογήσει μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που θα οχύρωναν τη λειτουργία τους και θα τους έδιναν νέες προοπτικές. Σήμερα αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίσει ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας του μιντιακού πεδίου, ώστε οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα περιφερειακά ΜΜΕ να νιώθουν ασφάλεια να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να προχωρήσουν στις αναγκαίες επενδύσεις για την ενίσχυση της φωνής τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)