to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:09 | 25.05.2021

Πολιτική

Ν. Σαντορινιός - Α. Μιχαηλίδης: Επιζήμιο για τη νησιωτικότητα το νομοσχέδιο για τις εκλογές στους ΟΤΑ

«Επικαλούμενοι τη Συνταγματική επιταγή για τη νησιωτικότητα και την πρόβλεψη του Ν. 4150/2013 για ειδική αξιολόγηση των επιπτώσεων κάθε νόμου στις νησιωτικές περιοχές, ζητούμε την απόσυρση αυτής της ρύθμισης που μετά βεβαιότητας θα δημιουργήσει πρόσθετες πολιτικές και περιφερειακές ανισότητες», επισημαίνουν σε δήλωσή τους ο Ν. Σαντορινιός και ο Α. Μιχαηλίδης, Τομεάρχης και αν. Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, αντίστοιχα


Ο Ν. Σαντορινιός, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και ο Α. Μιχαηλίδης, αν. Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, τόνισαν σε δήλωσή τους πως «το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» αποτελεί ένα αντιδημοκρατικό και αναχρονιστικό νομοσχέδιο, το οποίο μέσω της επιβολής ενός ακραίου πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος επιδιώκει να περιορίσει δραματικά  την πολυφωνία στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και να τορπιλίσει την κουλτούρα συμπράξεων και συνεννοήσεων». 

Συνέχισαν δηλώνοντας ότι «ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε ήδη λάβει θέση απέναντι στο απαράδεκτο νομοσχέδιο και τις επόμενες μέρες η επιχειρηματολογία μας και η αντίδρασή μας θα αναδειχθεί πλήρως.

Θα θέλαμε εν προκειμένω να σταθούμε στην πρόβλεψη του άρθρου 42 του νομοσχεδίου, βάσει του οποίου αναμένεται η μείωση του αριθμού των Συμβούλων σχεδόν σε όλα τα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας. Η επιδίωξη αυτή, σε συνδυασμό δε με το προτεινόμενο πλειοψηφικό σύστημα και την εισαγωγή εκλογικού πλαφόν 3%, θα οδηγήσει σε περιστολή του πολιτικού πλουραλισμού στα Περιφερειακά Συμβούλια. Ταυτόχρονα, όμως, θα περιορίσει τις φωνές των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών στην εκάστοτε Περιφέρεια. Αυτό είναι γενικά και επί της αρχής προβληματικό, η δυσμενής επίδρασή του όμως θα είναι ιδιαίτερα έντονη στην περίπτωση των τριών νησιωτικών Περιφερειών  της χώρας, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων.

Χαρακτηριστικό της νησιωτικότητας είναι η γεωγραφική ασυνέχεια, η αυτοτέλεια και οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε νησί. Ο περιορισμός των μελών των Περιφερειακών Συμβουλίων, λοιπόν, θα οδηγήσει στον αποκλεισμό της ιδιαίτερης φωνής πολλών νησιών, ιδίως των μικρότερων σε πληθυσμό, τον μη συνυπολογισμό των ιδιαίτερων αναγκών τους στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε Περιφερειακό επίπεδο, την αύξηση των ενδονησιωτικών ανισοτήτων και την εν γένει αποδυνάμωση των νησιωτικών Περιφερειών.

Επικαλούμενοι τη Συνταγματική επιταγή για τη νησιωτικότητα και την πρόβλεψη του Ν. 4150/2013 για ειδική αξιολόγηση των επιπτώσεων κάθε νόμου στις νησιωτικές περιοχές, και συντασσόμενοι με το αίτημα που ήδη έχει διατυπώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου, ζητούμε την απόσυρση αυτής της ρύθμισης που μετά βεβαιότητας θα δημιουργήσει πρόσθετες πολιτικές και περιφερειακές ανισότητες». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)