to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:07 | 12.07.2022

Πολιτική

Ν. Σαντορινιός: Κυρίαρχο το αίτημα να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη (βίντεο)

"Η Κυβέρνηση- έρμαιο των ολιγαρχών «φίλων» της, βλάπτει σοβαρά τη χώρα"


Παρατίθενται σημεία από την συνέντευξη που παραχώρησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νεκτάριος Σαντορινιός, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra channel και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη:

Η Κυβέρνηση- έρμαιο των ολιγαρχών «φίλων» της, βλάπτει σοβαρά τη χώρα

«Κάθε μέρα που παραμένει η Κυβέρνηση, βλάπτει τους πολίτες, την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, τη χώρα. Το μόνο που κάνει είναι να υπερασπίζεται δίνοντας δωράκια στους ολιγάρχες κολλητούς και οι όποιες επιδοτήσεις απλά τροφοδοτούν τα κλεφτόδεντρα της αισχροκέρδειας. Καμία δημοσιονομική πολιτική δεν έχει ασκήσει για να υπερασπιστεί την ελληνική κοινωνία. Δίνει το …fuel pass για παράδειγμα, αντί να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για να μειωθούν, συνεπακόλουθα, τα μεταφορικά κόστη, άρα και α οι τιμές στα ράφια των σούπερ-μάρκετ. Σε μια ίσως παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με αυτά τα δωράκια, ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού είναι ορατός. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως, για τη χώρα, είναι η ίδια η Κυβέρνηση».

Επιταχυντής των προβλημάτων λόγω της ακρίβειας στην ενέργεια, η ανεύθυνη πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Οι πρόσφατες δηλώσεις της Κυβέρνησης για επάρκεια στο φυσικό αέριο αν κοπούν οι ροές του ρωσικού αερίου, δεν αλλάζουν το γεγονός ότι οι τιμές του στη χώρα μας θα αυξηθούν κι άλλο. Ο λόγος είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης, δεν επέλεξε τον δρόμο των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου ώστε να αποσυνδεθεί η τιμή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο. Ως συνέπεια, στο χρηματιστήριο ενέργειας η οριακή τιμή καθορίζεται από την τιμή παραγωγής του φυσικού αερίου και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στην ηλεκτρική ενέργεια που θα την πληρώσουν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και οι επιχειρήσεις. Συνέδεσε, η Κυβέρνηση, το ενεργειακό μείγμα της χώρας με το εισαγόμενο καύσιμο, και οι συνέπειες των επιλογών της είναι ένα ράλι αύξησης τιμών σε όλα τα είδη ενέργειας. Συνεχίζει να λειτουργεί ανεύθυνα (δεν ξεχνάμε βεβαίως και την λανθασμένη επιλογή της για εξπρές απολιγνιτοποίηση), και δεν έχει προστατεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε μια τόσο κρίσιμη εποχή».

Πονηρά τα παιχνίδια της Κυβέρνησης με τη ρήτρα αναπροσαρμογής

«Η ρήτρα αναπροσαρμογής θα υπάρχει αλλά δεν θα φαίνεται, διότι θα ενσωματωθεί στην κυμαινόμενη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΙΝΚΑ και άλλοι φορείς προστασίας των καταναλωτών έχουν προσφύγει στα δικαστήρια κατά της ρήτρας. Και εδώ έχουμε ένα ακόμα πονηρό σημείο: τώρα που θα είναι ενσωματωμένη η ρήτρα, κατά ποίου θα προσφύγουν; Επιπλέον, αν οι εταιρείες διαμορφώνουν την τιμή ρεύματος για τους επόμενους δύο μήνες, είναι τόσο σίγουρη η Κυβέρνηση ότι οι καταναλωτές θα δουν μείωση στα τιμολόγια ρεύματος; Προφανώς και όχι».

Πολεμικής ρητορικής η δημόσια ανάρτηση χάρτη του Μπαχτσελί που εμφανίζει το μισό Αιγαίο και την Κρήτη να ανήκουν στην Τουρκία - Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να διεθνοποιήσει το ζήτημα

«Η ανιστόρητη και παραληρηματική δημόσια ανάρτηση του χάρτη από τον κυβερνητικό εταίρο του κ. Ερντογάν, αποτελεί μία ευθεία αμφισβήτηση και παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτή η ακραία προσβολή προς την χώρα μας, θα έπρεπε να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να διεθνοποιήσει επισήμως τον ακραίο αναθεωρητισμό της Τουρκίας και να ζητήσει από τους εταίρους μας (ΟΗΕ, ΕΕ, ΝΑΤΟ) μια σοβαρή καταδίκη, και όχι μια χλιαρή στάση, όπως αυτές που έχουμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα. Σε τέτοιες κρίσιμες συνθήκες, δεν χρειαζόταν να ρωτήσει ο κ. Μητσοτάκης αν συμφωνεί ή όχι ο κ. Ερντογάν με τον κυβερνητικό του εταίρο. Άλλωστε, αυτό είναι ένα εσωτερικό ζήτημα».

«Ο χάρτης του Μπαχτσελί επιχειρεί να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη Συνθήκη των Παρισίων. Οι προβλέψεις της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 για αποστρατικοποίηση των νησιών, αμέσως αναιρούνται με τέτοιου είδους προκλήσεις: το casus belli (απειλή πολέμου) και τη στρατιά του Αιγαίου. Ενώ σύμφωνα με τον χάρτη του ΟΗΕ, μπορούμε να επικαλούμαστε το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα»

Πώς άραγε έπεισε ο Τούρκος αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας του ψευδοκράτους, τον κ. Γεωργιάδη για την τιμητική πολιτογράφηση;

«Για ποιο λόγο ο κ. Γεωργιάδης -που κατά τα άλλα, μας έχει συνηθίσει σε εθνικιστικές κορώνες-, έστειλε τη συστατική επιστολή για την τιμητική πολιτογράφηση ενός, όπως φαίνεται, καταζητούμενου επιχειρηματία από τα Κατεχόμενα; Επιχείρησε να επιταχύνει τη διαδικασία πολιτογράφησής του, τη στιγμή που εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι περιμένουν να πάρουν το πολιτικό άσυλο. Ας μας εξηγήσει λοιπόν, ποιες είναι οι ιδιαίτερες σχέσεις του κ. Γεωργιάδη και της Κυβέρνησης με επιχειρηματίες υπηκόους του ψευδοκράτους και ποια συγκεκριμένα συμφέροντα εξυπηρετούν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)