to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:29 | 12.02.2020

Οικονομία

Ν. Σαντορινιός: Η ΝΔ ανοίγει τον δρόμο για την εκποίηση των Οργανισμών Λιμένων

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στις Περιφέρειας των οποίων λειτουργούν Οργανισμοί Λιμένων ΑΕ, σημειώνουν το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες προκηρύξεις εξωτερικών συμβούλων είναι αντίθετες του πνεύματος και του σκοπού του Νόμου 4597/2019 με τον οποίο η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατοχύρωσε νομοθετικά ως προσφορότερη τη λύση των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων των 10 Περιφερειακών Λιμανιών, σε αντίθεση με το μοντέλο της πώλησης μετοχών ή των ολικών παραχωρήσεων που η ΝΔ πρόκρινε


Ερώτηση κατέθεσαν ο αρμόδιος Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και 16 βουλευτές του Κόμματος (Αθανασίου Νάσος, Αναγνωστοπούλου Σία, Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος, Βαρδάκης Σωκράτης, Γκαρά Αναστασία, Ελευθεριάδου Σουλτάνα, Ηγουμενίδης Νίκος, Κάτσης Μάριος Μαμουλάκης Χάρης, Μάρκου Κωνσταντίνος, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Παπανάτσιου Αικατερίνη,  Σκουρολιάκος Πάνος, Σπίρτζης Χρήστος, Τσίπρας Γιώργος) σχετικά με προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ η οποία και έχει βασικό αντικείμενο την πρόσληψη ενός οικονομικού και ενός τεχνικού συμβούλου που έργο τους θα είναι η «ιδιωτικοποίηση των 10 Οργανισμών Λιμένων» της χώρας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στις Περιφέρειας των οποίων λειτουργούν Οργανισμοί Λιμένων ΑΕ, σημειώνουν το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες προκηρύξεις εξωτερικών συμβούλων είναι αντίθετες του πνεύματος και του σκοπού του Νόμου 4597/2019 με τον οποίο η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατοχύρωσε νομοθετικά ως προσφορότερη τη λύση των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων των 10 Περιφερειακών Λιμανιών, σε αντίθεση με το μοντέλο της πώλησης μετοχών ή των ολικών παραχωρήσεων που η ΝΔ πρόκρινε.

Αναλυτικότερα, στην περιγραφή του έργου (σελίδες 1 και 2 της προκήρυξης) δηλώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί, μέσω των μοντέλων των υπο-παραχωρήσεων, των ολικών παραχωρήσεων και αυτό της πώλησης μετοχών, τους 10 Οργανισμούς Λιμένος της Ελλάδας. Όμως, οι συγκεκριμένες αυτές δύο προκηρύξεις επικεντρώνονται, όπως επίσης χαρακτηριστικά αναφέρεται, «στην πώληση των μετοχών έως και τεσσάρων Οργανισμών Λιμένων» ενώ διευκρινίζεται  ότι «άλλοι  σύμβουλοι θα αναζητηθούν για την διερεύνηση των άλλων δύο μοντέλων παραχώρησης. Τέλος, η μέγιστη δαπάνη των συμβούλων, για κάθε λιμάνι θα ανέλθει στα 180.000 ευρώ (σελ.4) και 120.000 (σελ. 5) συν ΦΠΑ, αντιστοίχως. Η δε καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων έχει ορισθεί η 9η Μαρτίου 2020 (σελ. 6).

Η προκήρυξη αυτή του ΤΑΙΠΕΔ, την ώρα που σήμερα έρχεται στη Βουλή η ανατροπή του Ν. 4597/2019 και η κατάργηση της δυνατότητα επιβολής τέλους ανταποδοτικότητας άνω του 5% ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Οργανισμών, αποτελούν από τη μια, μια ωμή παραδοχή ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζεται, βήμα το βήμα, για την τελική μάχη του ξεπουλήματος των Περιφερειακών Λιμανιών και από την άλλη μια αναπαραγωγή του αδιέξοδου μοντέλου ανάπτυξης που η ΝΔ εφάρμοσε και κατά το παρελθόν και το οποίο βύθισε τις τοπικές κοινωνίες σε μαρασμό και οδήγησε τη δημόσια περιουσία σε αφανισμό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)