to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:07 | 15.04.2021

Πολιτική

Ν. Σαντορινιός: Εργαζόμενοι και ΜμΕ στο επίκεντρο των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

Συνέντευξη παραχώρησε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στο τηλεοπτικό κανάλι «Αιγαίο TV» και στον δημοσιογράφο Τέρη Χατζηιωάννου.


Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέλυσε συνοπτικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της Οικονομίας, την Κοινωνική συνοχή και την Ανάπτυξη, ενώ απάντησε με στοιχεία για τοπικά ζητήματα όπως αυτά των Δασικών Χαρτών, μετά και την στρέβλωση της αλήθειας από τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου.

Ø  Οι άνθρωποι και οι πραγματικές ανάγκες τους, είναι ο πυρήνας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Η χώρα μας έχει υποστεί τεράστια ύφεση, την τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, ορατός είναι ο κίνδυνος 1 στις 4 επιχειρήσεις να κλείσουν, ενώ στον κλάδο της εστίασης και του εμπορίου τα ποσοστά άμεσου λουκέτου είναι 44% και 31% αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, αυτό δημιουργεί εκρηκτικές συνθήκες για την εκτόξευση της ανεργίας, ιδιαίτερα όταν παύσουν οι επιδοτήσεις στους μισθούς μετην αναστολή εργασίας».

«Όλα αυτά απαιτούν ένα σοβαρό και συνεκτικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τα περίφημα 24 δις που διατείνεται η ΝΔ ότι έχει ρίξει στην οικονομία, για την διαχείριση της πανδημίας, στην πραγματικότητα  είναι μόνο 10 δις ευρώ.Αυτό το αποδεικνύει η εκτέλεση του Προϋπολογισμού και η σχετική Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.Να υπενθυμίσω ακόμη, ότι με τον ακραία αντικοινωνικό Πτωχευτικό Νόμο, που ψήφισε η ΝΔ, κινδυνεύει να πτωχεύσει, και να χάσει το σπίτι του, σχεδόν το σύνολο των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε μια τέτοια πρόταση,η οποία εδράζεται σε τρεις πυλώνες. Η συνολική κοστολόγηση του προγράμματος ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, ένα ποσό που συμπληρώνει τα 24 δισ. που έχουμε παρουσιάσει στα προγράμματα «Μένουμε Όρθιοι Ι & ΙΙ:

1.    Ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

2.    Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους

3.    Μέτρα αντιμετώπισης για το ιδιωτικό χρέος που δημιουργήθηκε τον καιρό της πανδημίας, όπωςπλήρη διαγραφή των τόκων και προσαυξήσεων όλων των οφειλών που δημιουργήθηκαν από την αρχή της πανδημίας μέχρι και, τουλάχιστον, τις 31/8/2021, διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής σε ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού σε ένα σύνολο 120 δόσεων, με κριτήριο κουρέματος το ποσοστό πτώσης του εισοδήματος νοικοκυριών και τζίρου επιχειρήσεων σε σχέση με το 2019.

Σχετικά παραδείγματα μειώσεων βασικής οφειλής: Μείωση εισοδήματος/τζίρου 10%-29%: μείωση βασικής οφειλής κατά 40%, Μείωση εισοδήματος/τζίρου  30%-40%: μείωση βασικής οφειλής κατά 50%, Μείωση εισοδήματος/τζίρου άνω του 40%: μείωση βασικής οφειλής κατά 60%.

Ενώ, για τα χρέη προς τις Τράπεζες, προτείνονται οι εξής ρυθμίσεις: Αναστολή πληρωμών και περίοδος χάριτος για τις ρυθμισμένες οφειλές, επέκταση του χρόνου αποπληρωμής με αναπροσαρμογή επιτοκίου,  διαχωρισμό οφειλών σε εξυπηρετήσιμες που υπόκεινται σε ρύθμιση και μη εξυπηρετήσιμες με πάγωμα και διαγραφή μέρους της οφειλής για ευάλωτους και πληττόμενους.

Ø  Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει λύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζομένους αναγνωρίζοντας την εποχικότητα ως ιδιαίτερη κατηγορία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και εγώ προσωπικά ως βουλευτής νησιωτικής περιοχής, προσπαθούμε μέσα από συνεχείς παρεμβάσεις να αναδείξουμε το ζήτημα της εποχικότητας επιχειρήσεων και εργαζομένων σ’ αυτές, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη κατηγορία πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ειδική κατηγορία επιχειρηματικής δραστηριότητας και εργασίας.Γι’ αυτό άλλωστε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖ-ΠΣ περιλαμβάνει στον δεύτερο πυλώνα, μεταξύ άλλων:

-          την ρύθμιση στο σοβαρό ζήτημα της κάλυψη τμήματος επιταγών και αγορών εμπορεύματος επιχειρήσεων μέσω μακροχρόνιου κρατικού δανεισμού. Το ύψος ενίσχυσης ανέρχεται στο 30% του κόστους προμηθειών που είχαν οι επιχειρήσεις το 2019

-         την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας 

-         τη μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα

-         Ρύθμιση οφειλών προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ

 

Ø  Μόνο οι νησιώτες μπορούν  να κρίνουν το έργο μου και το έργο του ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Χατζηιωάννου, σχετικά με την επίθεση που του εξαπέλυσε ο κ. Χατζημάρκος για την «κληρονομιά που άφησε στα νησιά» επί της υπουργικής του θητείας, ο Ν. Σαντορινιός απάντησε: «Οι νησιώτες, και μόνο αυτοί, μπορούν να κρίνουν το έργο μου, και το έργο του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορώ ενδεικτικά να αναφέρω το Μεταφορικό Ισοδύναμο, τις αφαλατώσεις στα άνυδρα νησιά με την κατάργηση της υδροφόρας, την ενίσχυση όλων των δομών Υγείας της Δωδεκανήσου και μεσημαντικές προμήθειες και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και πολλά άλλα. Η νησιωτική πολιτική, επί των ημερών της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ,μπήκε επιτέλους στο προσκήνιο».

Ø  Ο κ. Χατζημάρκος λειτουργεί ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, αντί να εκπροσωπεί τα νησιά

«Σχετικά με τους Δασικούς Χάρτες: Ο Ν 4280/2014 είχε κενά αναφορικά με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις. Επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, με δύο νομοθετικές ρυθμίσεις το 2018, μία Υπουργική Απόφαση το 2019 και μία εγκύκλιο, λύσαμε το συγκεκριμένο ζήτημα. Στην ανάρτηση των χαρτών που έγινε τώρα, δεν περιλαμβάνεται η εν λόγω Υπουργική Απόφαση, με αποτέλεσμα όλες οι χορτολιβαδικές και φρυγανώδεις εκτάσεις να θεωρούνται δασικές. Εκτός αυτού, στην ανάρτηση υπάρχουν προφανή λάθη που σχετίζονται με τις αναδασωτέες περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Αίθωνας της Ρόδου, που ξαφνικά μετατράπηκε σε αναδασωτέα περιοχή».

«Αντί λοιπόν να βγει ο κ. Χατζημάρκος και να κριτικάρει τη ΝΔ για την μη εφαρμογή όλων εκείνων των αποφάσεων και εγκυκλίων της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που διόρθωναν χρόνια προβλήματα και αντί να ζητήσει από τον κ. Αμυρά να εφαρμόσει τους Νόμους, εξαπολύει ψέματα ρίχνοντας το ανάθεμα της ευθύνης στην Αξιωματική Αντιπολίτευση».

«Αναφορικά, τέλος, με το θέμα της επέκτασης των Κέντρων Ταυτοποίησης και Υποδοχής σε Κω, Λέρο και Σάμο. Οφείλω να πω ότι αυτό το έργο,με προϋπολογισμό 136 εκ. ευρώ, είναι μια ξεκάθαρη επιλογή της Κυβέρνησης της ΝΔ, και μάλιστα περίεργη, αφού εμπλέκονται μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και προφανώς εξυπηρετούνται συμφέροντα «κολλητών». Σε αυτό το εγχείρημα ο μόνος που, αντί να ζητήσει την κατάργησή τους, συναινεί, είναι ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, ο οποίος θα πρέπει να μας εξηγήσει τους λόγους. Και μάλιστα σε μια περίοδο μειωμένης μεταναστευτικής ροής, σε αντίθεση με τα Κέντρα που φτιάχτηκαν στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015» 

«Αν ο κ. Χατζημάρκος θεσμικά εκπροσωπεί τη Νέα Δημοκρατία, και θεωρεί ότι τώρα όλα είναι «καλώς καμωμένα», και μιας και έχει χηρεύσει η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ας την καταλάβει και ας αφήσει την Περιφέρεια. Όσο όμως βρίσκεται στην Περιφέρεια,οφείλει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των νησιωτών και μόνο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)