to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:31 | 29.09.2016

Πολιτική

Ν. Σαντορινιός: Επιχείρηση παραπλάνησης της εξεταστικής επιτροπής από τον Κ. Τζαβάρα της ΝΔ

Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ψευδώς ότι ο νόμος 3586/2007 απαγορεύει στο ΤΣΜΕΔΕ να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενώ παραποίησε κατά το δοκούν τη χρονική συγκυρία κατά την οποία το Ταμείο συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής


Οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ,  προσπάθησαν να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό θορυβώντας με το γνωστό θέμα αν ήταν νόμιμη η επένδυση της «επιζήμιας» αγοράς μετοχών της Τράπεζας Αττικής αξίας 810.000.000 το 2014 από το Δ.Σ του ΤΣΜΕΔΕ. Ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας, στο αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας, επιχείρησε, με καταφανέστατα ψεύδη να παραπλανήσει την εξεταστική επιτροπή. 

Ψέμα (ή μισή αλήθεια) νούμερο 1

Ο Κ. Τζαβάρας επικαλέστηκε  το νόμο 3586/2007, σχετικά με τη δυνατότητα ενός φορέα κοινωνικής ασφάλισης να μπορέσει να συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ανέφερε ότι το άρθρο 4 του νόμου και συγκεκριμένα η παράγραφος 2 δεν επιτρέπει στη συμμετοχή πάνω από το 23% των διαθεσίμων του ταμείου. Όμως, όπως διευκρίνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Σαντορινιός κάνοντας λόγο για «μισές αλήθειες» από την πλευρά Τζαβάρα, η παράγραφος 6 του ίδιου άρθρου λέει ακριβώς: «Το ποσοστό της επένδυσης της παραγράφου 2 δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση επένδυσης κεφαλαίων του φορέα κοινωνικής ασφάλισης για την άσκηση των δικαιωμάτων συμμετοχής του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών, στις οποίες είναι παλαιός μέτοχος (σ.σ.: όπως είναι το ΤΣΜΕΔΕ)». 

Η ΑΜΧ που... δεν έγινε

Τον Αύγουστο του 2014, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ πήρε απόφαση να προτείνει στο ΤΣΜΕΔΕ να συμμετέχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου  (ΑΜΧ) της Τράπεζας Αττικής, μία ΑΜΧ αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία, όμως, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.  Ενδιάμεσα, τον Γενάρη του 2015 ο τότε Πρόεδρος του ΤΕΕ ο Χρήστος Σπίρτζης, έγινε Υπουργός και μετά της αρχαιρεσίες που έγιναν για την προεδρία της Διοικούσας, εξελέγη τον Μάιο του 2015 Πρόεδρος της Διοικούσας του ΤΕΕ, ο κ. Στασινός (επιφανές στέλεοχς της ΝΔ και νυν πρόεδρος του ΤΤΕ) ο οποίος τώρα ισχυρίζεται λέει ότι διαφωνεί με την ΑΜΧ στην Τράπεζα Αττικής.

Όπως σημείωσε ο Ν. Σαντορινιός, Η ΑΜΧ έγινε τελικά τον Δεκέμβριο του 2015. «Ο κ. Στασινός, αφού διαφωνούσε, γιατί δεν προσπάθησε να αλλάξει την απόφαση του ΤΕΕ ή μάλλον να πάρει νέα απόφαση το ΤΕΕ που να λέει: "Εμείς διαφωνούμε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου". το εύλογο ερώτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έθεσε την εξής απορία για τον κ. Στασινό: «Μήπως τελικά συμφωνούσε με την ΑΜΧ, μήπως γίνανε κάποιες επικοινωνίες γραπτές ή προφορικές με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας;». Ο Ν. Σανορινιός πρότεινε, προκειμένουννα φανεί αν υπήρξε κάποια γραπτή ή προφορική συνεννόηση του Γ. Στουρνάρα με τον κ. Στασινό σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να ζητηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδας η σχετική αλληλογραφία, αν φυσικά υπάρχει.  Το μόνο σίγουρο είναι, ότι ο κ Στασινός  είχε τον άπλετο χρόνο από τον Μάιο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2015 να εκφράσει τη διαφωνία του με την ΑΜΧ, κάτι που δεν έκανε ενώ ο Κ. Τζαβάρας επικαλέστηκε ψευδώς, όπως προαναφέραμε, ως απόφαση για ΑΜΧ αυτή που ελήφθη το 2014 ενώ τελικά η ΑΜΧ πραγματοποιήθηκε την επόμενη χρονιά! 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)