to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:25 | 22.07.2019

Πολιτική

Ν. Σαντορινιός: Δεν θα αφήσουμε κανέναν να αποδομήσει τις πολιτικές μας για τη ναυτιλία, τη ναυτεργασία και τα νησιά

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, αναφέρθηκε διεξοδικά στα ζητήματα του υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ιδιαίτερα σε αυτά της ακτοπλοΐας, της ναυτεργασίας, της ναυτικής εκπαίδευσης και φυσικά της Νησιωτικότητας.


Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης, αναφέρθηκε διεξοδικά στα ζητήματα του Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ιδιαίτερα σε αυτά της ακτοπλοΐας, της ναυτεργασίας, της ναυτικής εκπαίδευσης και φυσικά της Νησιωτικότητας.

Παρατηρώντας ότι οι περισσότερες προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης περιέχουν έργα και δράσεις που είτε είχε υλοποιήσει, είτε δρομολογήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπογράμμισε ότι κρυφή ατζέντα της νέας ηγεσία του ΥΝΑΝΠ είναι η ιδιωτικοποίηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης.

«Η αλήθεια είναι ότι εμείς βάλαμε φρένο στην απαξίωση και την εγκατάλειψη της δημόσιας εκπαίδευσης που είχατε ξεκινήσει: δημιουργήσαμε νέες σχολές όπως η ΑΕΝ Καλύμνου, φτιάξαμε το ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας που ξεκινά τον Σεπτέμβρη κι εσείς μας το ανακοινώσατε δικό σας έργο, ενισχύσαμε τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό με πόρους άνω των 70 εκ. € από το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ και δωρεές του ναυτιλιακού κόσμου, προκηρύξαμε νέες θέσεις προσωπικού όταν εσείς είχατε καταργήσει 180 θέσεις μέσα σε ένα βράδυ και εμπλουτίσαμε τα προγράμματα σπουδών μέσα από σημαντικές συνεργασίες με ξένα και ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αναρωτιέμαι γιατί δεν είπατε κάτι συγκριμένο, πέραν αυτών που έχουμε υλοποιήσει εμείς; προφανώς γιατί έχετε πάρει απόφαση να δώσετε λάφυρο σε ιδιώτες και την Ναυτική Εκπαίδευση. Αυτή είναι η κρυφή σας ατζέντα», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Στα δε ζητήματα της ναυτικής εργασίας, ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η απελθούσα Κυβέρνηση ήταν αυτή που άπλωσε δίκτυ προστασίας για τους ναυτεργάτες, ενώ ζήτησε διευκρινήσεις για το τι συνιστά σε επίπεδο πολιτικής βούλησης η φράση «βελτίωση της απασχολησιμότητας των ναυτικών».


«Θεσπίσαμε πλαίσιο για την προστασία των εργαζομένων στην ακτοπλοΐα, το οποίο προβλέπει ακόμη και απαγορεύσεις απόπλου σε περίπτωση οφειλών προς τους ναυτικούς, θεσπίσαμε πρόστιμο για την ανασφάλιστη ναυτική εργασία και για παραβίαση των ορίων ανάπαυσης των ναυτικών, ενώ με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας οι Έλληνες Ναυτικοί είδαν για δύο συνεχόμενα χρόνια αυξήσεις του 2% ετησίως και βελτίωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων. Εσάς ποιο πραγματικά είναι το σχέδιο σας για την προστασία της ναυτεργασίας; Σε τι συνεπάγεται αυτό το θολό “βελτίωση της απασχολησιμότητας των ναυτικών” που ακούσαμε;», σχολίασε.


Για την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών, τόνισε η προηγούμενη ηγεσία του ΥΝΑΝΠ είχε ήδη ξεκινήσει μελέτες για την αξιολόγηση των λιμανιών, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και αναρωτήθηκε «Ακούσαμε ότι θα γίνουν μελέτες βιωσιμότητας για τα 10 περιφερειακά λιμάνια, ποιο το νόημα αφού οι μελέτες είναι ήδη σε εξέλιξη ή μήπως ο Υπουργός εννοούσε ότι θα ζητήσει να αλλάξει το πρότυπο αξιοποίησης με το πλήρες ξεπούλημα των λιμανιών;».


Ακόμη, αναφερόμενος στην Νησιωτικότητα, ο Νεκτάριος Σαντορινιός δεικτικά αναρωτήθηκε γιατί σε ένα σχήμα 51 Υπουργών, Αναπληρωτών και Υφυπουργών δεν βρέθηκε ένας να αναλάβει τον κρίσιμο τομέα των νησιών, ενώ σημείωσε πως καινοτομία της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η παροχή χρηματοδοτήσεων 101 εκ € για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής στα νησιά. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η ΝΔ και η πολιτικές για την αυτονομία των νησιών είναι δυο ασύμβατες έννοιες, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που σταμάτησε το αναχρονιστικό καθεστώς της υδροφόρας και έδωσε στα νησιά υδατική αυτονομία.

Στο θέμα, δε, του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, ο Τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε, «Δεν έχετε καταλάβει τίποτα από την λογική και την στόχευση του μέτρου. Για αυτό και πια δεν προκαλεί απορία που τόσο η ΝΔ, όσο και η νέα Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής, από τη θέση της ως Περιφερειάρχης, το πολέμησαν λυσσαλέα. Το χαρακτηρίσατε επιδοματική πολιτική και υπονοήσατε ότι είναι εμπόδιο στην υγιή επιχειρηματικότητα, όμως αν ρωτήσετε τις νησιωτικές επιχειρήσεις θα δείτε ότι είναι σύμμαχός στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση του ανταγωνιστικού μειονεκτήματος για το οποίο εσείς τόσα χρόνια δεν νοιαστήκατε».

Τέλος ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε πως τη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στα πεδία της Ναυτιλία και της Νησιωτικής πολιτικής, πορεύτηκε έχοντας δυο βασικούς άξονες: τη δίκαιη ανάπτυξη και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Αποδείξαμε, είπε, πως πετύχαμε τους στόχους μας και τώρα από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν θα αφήσουμε κανέναν να αποδομήσει το δίχτυ ασφαλείας που στρώσαμε για τους ναυτικούς μας, δε θα αφήσουμε στο έλεος ανύπαρκτων πολιτικών τα νησιά μας και δε θα κλείσουμε τα μάτια στο ξεπούλημα των λιμανιών. Θα είμαστε εδώ, με επιχειρήματα και λόγο, ασκώντας την υποχρέωσή μας προς τον ελληνικό λαό.

Ολόκληρη η ομιλία του Νεκτάριου Σαντορινιού:
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Από χθες το βράδυ βιώνουμε ένα θέατρο του παραλόγου.
Ένας μετά τον άλλον, ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι Υπουργοί, ανακοινώνουν έργα, νομοθετικές πρωτοβουλίες και θεσμικά πλαίσια, που η δική μας Κυβέρνηση υλοποίησε ή έβαλε σε ράγες.
Ενώ σε σχέση με τη πραγματική ατζέντα της Νέας Κυβέρνησης το μενού έχει μόνο μισόλογα και ένοχες σιωπές. Έτσι και στον τομέα της Ναυτιλίας και της Νησιωτικής Πολιτικής, η ομιλία του αρμόδιου Υπουργού ήταν συγκεχυμένη και έμοιαζε να προσπαθεί να κρύψει την πραγματική ατζέντα της Κυβέρνησης. Δεν ακούσαμε τίποτα συγκεκριμένο για τα θέματα της ναυτεργασίας, της ακτοπλοΐας, της Νησιωτικότητας αλλά ακούσαμε τη σαφή στροφή σας στην πλήρη εκχώρηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης και των Περιφερειακών λιμανιών στους ιδιώτες, άνευ όρων.
Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η δική μας Κυβέρνηση ήταν αυτή που άπλωσε δίκτυ προστασίας στους ναυτικούς. Θεσπίσαμε πλαίσιο για την προστασία των εργαζομένων στην ακτοπλοΐα, το οποίο προβλέπει ακόμη και απαγορεύσεις απόπλου σε περίπτωση οφειλών προς τους ναυτικούς, θεσπίσαμε πρόστιμο για την ανασφάλιστη ναυτική εργασία και για παραβίαση των ορίων ανάπαυσης των ναυτικών, ενώ με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας οι Έλληνες Ναυτικοί είδαν για δύο συνεχόμενα χρόνια αυξήσεις του 2% ετησίως και βελτίωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων.
Εσάς ποιο πραγματικά είναι το σχέδιο σας για την προστασία της ναυτεργασίας; Σε τι συνεπάγεται αυτό το θολό “βελτίωση της απασχολησιμότητας των ναυτικών” που ακούσαμε;
Ακούσαμε για μια αναβαθμισμένη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση, κρύβοντας όμως την πραγματική ατζέντα της καθιέρωσης ιδιωτικής ναυτικής εκπαίδευσης που νομοτελειακά θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της Δημόσιας εκπαίδευσης. Ανακοινώθηκαν ακόμη σειρά πρωτοβουλιών πάνω στο θέμα, που ήδη όμως έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί από τη δική μας Κυβέρνηση.
Η αλήθεια είναι ότι εμείς βάλαμε φρένο στην απαξίωση και την εγκατάλειψη της δημόσιας εκπαίδευσης που είχατε ξεκινήσει: δημιουργήσαμε νέες σχολές όπως η ΑΕΝ Καλύμνου, φτιάξαμε το ΚΕΣΕΝ Μακεδονίας που ξεκινά τον Σεπτέμβρη κι εσείς μας το ανακοινώσατε δικό σας έργο, ενισχύσαμε τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό με πόρους άνω των 70 εκ. € από το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ και δωρεές του ναυτιλιακού κόσμου, προκηρύξαμε νέες θέσεις προσωπικού όταν εσείς είχατε καταργήσει 180 θέσεις μέσα σε ένα βράδυ εμπλουτίσαμε τα προγράμματα σπουδών μέσα από σημαντικές συνεργασίες με ξένα και ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Αναρωτιέμαι γιατί δεν είπατε κάτι συγκριμένο, πέραν αυτών που έχουμε υλοποιήσει εμείς; προφανώς γιατί έχετε πάρει απόφαση να δώσετε λάφυρο σε ιδιώτες και την Ναυτική Εκπαίδευση. Αυτή είναι η κρυφή σας ατζέντα.
Όσο για την ακτοπλοΐα σας υπενθυμίζουμε ότι σας αφήνουμε ένα αναβαθμισμένο ακτοπλοϊκό δίκτυο, με αυξημένο προϋπολογισμό για τις άγονες γραμμές, ψηφιακά εργαλεία για την ανασυγκρότηση του δικτύου σε συνεργασία με το ΕΜΠ και μελέτη για την ανανέωση του στόλου σε συνεργασία με το Ναυτικό Επιμελητήριο με χρήση Ευρωπαϊκών και Ιδιωτικών κονδυλίων.
Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να μιλά για την επένδυση στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, ας του πει κάποιος ότι εμείς επαναδιαπραγματευτήκαμε τη Σύμβαση του ΟΛΠ με την οποία η έκταση επέστρεψε στην τοπική κοινωνία, γιατί η Κυβέρνηση Σαμαρά τα είχε παραχωρήσει όλα μαζί τα στον ιδιώτη.
Ακούσαμε ότι θα γίνουν μελέτες βιωσιμότητας για τα 10 περιφερειακά λιμάνια. Ωστόσο ήδη το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με την Κυβέρνησή μας, έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση των  λιμανιών προκειμένου να αναπτυχθούν κατά το διεθνώς αποδεκτό πρότυπο των υποπαραχωρήσεων. Άρα οι μελέτες αυτές είναι σε εξέλιξη ή μήπως ο Υπουργός εννοούσε ότι θα ζητήσει να αλλάξει το πρότυπο αξιοποίησης με το πλήρες ξεπούλημα των λιμανιών;


Τα κενά λόγια όμως διέπρεψαν στον τομέα των νησιωτικών πολιτικών. Ένας τομέας που δεν βρήκε θέση στα 51 χαρτοφυλάκια της νέας Κυβέρνησης. Η κυβέρνηση μας έθεσε στο επίκεντρο την Νησιωτικότητα και θεσμοθέτησε αναπτυξιακές νησιωτικές πολιτικές. Μιλήσατε για χρηματοδοτικά πλαίσια με σκοπό την στήριξη υποδομών στα νησιά. Ξεχνάτε ότι εμείς, για πρώτη φορά φέραμε τα Ειδικά Αναπτυξιακά για τα νησιά με 101εκ ευρώ για έργα υποδομών. Ακούσαμε τις εξαγγελίες για ενεργειακή αυτονομία των νησιών, ωστόσο η Ιστορία έχει δείξει ότι η Νέα Δημοκρατία και η αυτονομία στα νησιά δεν έχουν συναντηθεί ποτέ, γιατί εμείς ήμασταν αυτοί που τερματίσαμε το αναχρονιστικό καθεστώς της υδροφόρας, εξασφαλίζοντας υδατική αυτονομία στα νησιά με την εγκατάσταση αφαλατώσεων.
Στο θέμα δε του Μεταφορικού Ισοδύναμου έχω να σας πω ότι δεν έχετε καταλάβει τίποτα από την λογική και την στόχευση του μέτρου. Για αυτό και πια δεν προκαλεί απορία που τόσο η ΝΔ, όσο και η νέα Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής, από τη θέση της ως Περιφερειάρχης, το πολέμησαν λυσσαλέα. Το χαρακτηρίσατε επιδοματική πολιτική και υπονοήσατε ότι είναι εμπόδιο στην υγιή επιχειρηματικότητα, όμως αν ρωτήσετε τις νησιωτικές επιχειρήσεις θα δείτε ότι είναι σύμμαχός στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση του ανταγωνιστικού μειονεκτήματος για το οποίο εσείς τόσα χρόνια δεν νοιαστήκατε.

Ακούσαμε από τον Υπουργό και για τα 200εκ που είχε αφήσει η ΝΔ για τον εξοπλισμό του Λιμενικού Σώματος. Παρατήρησα όμως ότι στην ανηρτημένη ομιλία του στο site του Υπουργείου, δεν το είχε συμπεριλάβει και καλά έκανε. Γιατί δεν είχατε εξασφαλίσει τίποτα, παρά μόνο ελπίδες. Εμείς ήμασταν αυτοί που προχωρήσαμε σε διαγωνισμούς άνω των 200εκ € για την προμήθεια εξοπλισμού για το ΛΣ- ΕΛΑΚΤ.


Κυρίες και κύριοι,
Εμείς στα πεδία της Ναυτιλίας και της Νησιωτικής πολιτικής πορευθήκαμε έχοντας δυο βασικούς άξονες: τη δίκαιη ανάπτυξη και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Αποδείξαμε πως πετύχαμε τους στόχους μας και τώρα από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν θα αφήσουμε κανέναν να αποδομήσει το δίχτυ ασφαλείας που στρώσαμε για τους ναυτικούς μας, δε θα αφήσουμε στο έλεος ανύπαρκτων πολιτικών τα νησιά μας και δε θα κλείσουμε τα μάτια στο ξεπούλημα των λιμανιών. Θα είμαστε εδώ, με επιχειρήματα και λόγο, ασκώντας την υποχρέωσή μας προς τον ελληνικό λαό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)