to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:21 | 09.08.2019

Διεθνή

Ν. Πελόσι: "Απάνθρωπη" η μεταχείριση των μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι χαρακτήρισε χθες Πέμπτη «σκανδαλώδη και απάνθρωπη» την κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ, τοποθετούμενη στη Γουατεμάλα, όπου έκανε επίσημη επίσκεψη, επικεφαλής αντιπροσωπείας κοινοβουλευτικών της χώρας της.


«Αυτό που συμβαίνει στα [νότια] σύνορα [των ΗΠΑ] είναι στ’ αλήθεια ντροπή», είπε η Πελόσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα της κεντροαμερικανικής χώρας, μιλώντας για μια «κρίση για τη συνείδηση της Αμερικής».

Οι μετανάστες υφίστανται «απάνθρωπη» μεταχείριση, η οποία «αντίκειται» στις αμερικανικές αξίες, πρόσθεσε η αμερικανίδα Δημοκρατική πολιτικός, που κατακρίνει συχνά την πολιτική του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Γουατεμάλα — θα επισκεφθεί επίσης την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ — είχε σκοπό να επαληθεύσει εάν η χώρα είναι σε θέση να υποδεχθεί μετανάστες, όπως προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψε στα τέλη του Ιουλίου με τις ΗΠΑ.

Η συμφωνία πρακτικά μετέτρεψε τη Γουατεμάλα σε «ασφαλή τρίτη χώρα», όπου οι μετανάστες θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους να τους χορηγηθεί άσυλο στις ΗΠΑ και να περιμένουν την επεξεργασία των φακέλων τους εκεί, ή να ζητούν άσυλο στην ίδια τη Γουατεμάλα.

Η σύναψη της συμφωνίας — υπό την απειλή οικονομικών κυρώσεων σε περίπτωση άρνησης — προκάλεσε κύμα αγανάκτησης στη χώρα. Οι πολέμιοί της και μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν ότι η Γουατεμάλα, όπου το 60% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν θα είναι σε θέση να υποδεχθεί υπό αξιοπρεπείς συνθήκες τους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ, όπως είναι υποχρεωμένη βάσει του κειμένου.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει πως η Γουατεμάλα είναι σε θέση να αντέξει όσα προβλέπει η συμφωνία, η Πελόσι απάντησε ότι θέλει να ενημερωθεί πιο εκτενώς για τους όρους και για μια «πολύ δύσκολη πρόκληση».

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κέβιν ΜακΑλίναν δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Ουάσινγκτον θέλει να υπογραφτούν ανάλογες συμφωνίες με την Τεγκουσιγκάλπα και το Σαν Σαλβαδόρ. Οι υπηρεσίες του ανέφεραν χθες ότι ο αριθμός των μεταναστών που συνελήφθησαν ή κρίθηκε ότι δεν έπρεπε να τους επιτραπεί η είσοδος μειώθηκε κατά 21% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο, στους 82.049 ανθρώπους. Ο ΜακΑλίναν διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση «βελτιώνεται με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία» αλλά η κατάσταση παραμένει πέραν των ορίων της «κρίσης».

Για την αμερικανίδα βουλεύτρια Νόρμα Τόρες, που είναι γεννημένη στη Γουατεμάλα και συμμετέχει στην αντιπροσωπεία επικεφαλής της οποίας είναι η Πελόσι, η συμφωνία δεν είναι ρεαλιστική. «Η προσωπική μου άποψη είναι πως η Γουατεμάλα επ’ ουδενί μπορεί να θεωρηθεί [ασφαλής] τρίτη χώρα», τόνισε, τοποθετούμενη στο πλάι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το μεταναστευτικό ζήτημα — στο επίκεντρο της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 — οδεύει να αναδειχθεί στο κεντρικό ζήτημα των προεδρικών εκλογών του 2020. Οι Δημοκρατικοί επικρίνουν σε ολοένα υψηλότερους τόνους την προσέγγιση του μεγιστάνα, που λένε πως απαγορεύει την είσοδο σε σχεδόν όλους τους αιτούντες άσυλο, τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών και την πολιτική διαχωρισμού των ανηλίκων μεταναστών από τους γονείς τους ή τους ανθρώπους που τους συνόδευαν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)