to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:01 | 30.06.2018

πηγή: tvxs.gr

Πολιτική

Ν. Παρασκευόπουλος στο Tvxs.gr: «Αργά ή γρήγορα οι προοδευτικές δυνάμεις θα ενταχθούν σε έναν ευρύτερο χώρο»

Αναφορικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο κύριος Παρασκευόπουλος κάνει λόγο για «έναν τίμιο συμβιβασμό», ενώ σημειώνει ότι «η ακροδεξιά στην Ελλάδα, έχει καπηλευθεί μέχρι σήμερα το Μακεδονικό για να ενισχύει τη θέση της»


Την άποψη ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει σύγκλιση των προοδευτικών, φιλελεύθερων και κοινωνικά δίκαιων πολιτικών δυνάμεων εκφράζει σε συνέντευξή του στο Τvxs.gr ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Παράλληλα, δηλώνει πως δεν ανησυχεί παρά τις πρόσφατες αποχωρήσεις βουλευτών των ΑΝΕΛ από την κυβερνητική πλειοψηφία επισημαίνοντας  χαρακτηριστικά ότι  «στη νεότερη ιστορία μας έχουμε δει  ότι οι Έλληνες τιμωρούν τις αποστασίες». Αναφορικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο κύριος Παρασκευόπουλος κάνει λόγο για «έναν τίμιο συμβιβασμό», ενώ σημειώνει ότι «η ακροδεξιά στην Ελλάδα, έχει καπηλευθεί μέχρι σήμερα το Μακεδονικό για να ενισχύει τη θέση της».

 

Ποια θεωρείτε πως είναι τα οφέλη της συμφωνίας των Πρεσπών για τη χώρα μας αλλά κι ευρύτερα για την περιοχή των Βαλκανίων;

Θα αρχίσω από το δεύτερο: η Συμφωνία των Πρεσπών  εμπεδώνει μια ειρήνευση  στη νότια περιοχή των Βαλκανίων και αναχαιτίζει  την αναπτυσσόμενη τουρκική επιρροή. Στο εσωτερικό της χώρας μας τα οφέλη, επίσης, θα είναι σαφή. Ξεκινώντας από τα πιο θετικά και εντυπωσιακά, οφείλουμε  να τονίσουμε την υποχρέωση των γειτόνων να αλλάξουν το Σύνταγμά τους, να αναγνωρίσουν την ελληνικότητα της Αρχαίας Μακεδονίας και να αλλάξουν σύμβολά τους. Ίσως να μην υπάρχει άλλο παράδειγμα χώρας που  αλλάζει  τόσα,  χάρη σε μια Συμφωνία με τους γείτονές της και όχι επειδή αυτοτελώς το ήθελε η ίδια. Το σύνθετο όνομα Βόρεια Μακεδονία ωθεί τις πλείστες χώρες του κόσμου σήμερα να αλλάξουν στους χάρτες τους το σκέτο Μακεδονία με το Βόρεια Μακεδονία. Το όνομα αυτό συνδυάζει τον αυτοπροσδιορισμό μιας χώρας με την αναγνώριση της ιστορίας και των δικαιωμάτων μιας άλλης. Είναι δηλαδή ένας τίμιος συμβιβασμός.

Με δεδομένο πως προέρχεστε από τη Θεσσαλονίκη, σας ανησυχούν οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται απέναντι στη συμφωνία; Εκτιμάτε πως υπάρχει κίνδυνος με αφορμή το Μακεδονικό να προκύψει σημαντική ενίσχυση της ακροδεξιάς στη Βόρεια Ελλάδα κι όχι μόνο;

Είναι δεδομένο ότι η ακροδεξιά στην Ελλάδα, έχει καπηλευθεί μέχρι σήμερα το Μακεδονικό για να ενισχύει τη θέση της. Δεν με ανησυχούν όλες οι αντιδράσεις. Οι ειρηνικές διαδηλώσεις και οι εκφράσεις γνώμης στο πλαίσιο της δημοκρατίας αποτελούν δικαίωμα και αγαθό. Φυσικά, με ανησυχεί  η εκτροπή σε ύβρεις  (προδότες κλπ) καθώς και σε πράξεις βίας (όπως π.χ. στην περίπτωση της επίθεσης κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρη ή των  δύο νέων που σπρώχθηκαν στη θάλασσα). Όμως με τη βία δεν δυσφορώ μόνο εγώ, ούτε μόνο οι Θεσσαλονικείς. Δυσφορούν όλοι οι λογικοί Έλληνες.  Μακροπρόθεσμα η εξομάλυνση θα έρθει χάρη στην παιδεία και στον διάλογο.

 

Έχετε την αίσθηση ότι κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα, μετά και την πρόσφατη αποχώρηση του Λάζαρου Λαζαρίδη αλλά και τους κλυδωνισμούς που παρατηρούνται στους ΑΝΕΛ;

Θα σας εξηγήσω γιατί δεν ανησυχώ.  Στη νεότερη ιστορία μας έχουμε δει  ότι οι Έλληνες τιμωρούν τις αποστασίες. Αποστασία υπάρχει όταν ένας βουλευτής αλλάζει στρατόπεδο και έτσι  κλονίζεται η κυβέρνηση που προκύπτει μέσω της ψηφοφορίας. Η προϊστορία αυτή δείχνει ότι μια ανάλογη αποστασία σήμερα, αν εκδηλωθεί,  θα στιγματιστεί από τον ελληνικό πληθυσμό και θα τιμωρηθεί με την ψήφο του. Η συνείδηση αυτής της πολιτικής προοπτικής πιστεύω ότι θα έχει προληπτική και αποτρεπτική δύναμη, και η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της.

Η συμφωνία για το Μακεδονικό φαίνεται να επιφέρει ευρύτερες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. Πιστεύτε πως υπάρχουν προοπτικές ευρύτερων προοδευτικών συγκλίσεων;

Πραγματικά πιστεύω  ότι στη χώρα μας υπάρχουν προοπτικές για προοδευτικές συγκλίσεις. Υπάρχουν κόμματα τα οποία καθώς φαίνεται δεν διστάζουν να συμμαχούν με την ακροδεξιά, αλλά και άλλα που δεν αντέχουν αυτή την συνύπαρξη και θα απομακρυνθούν.  Επίσης, υπάρχουν πολιτικοί  που δεν μπορούν  να ανεχθούν ακροδεξιές επιρροές στο περιβάλλον τους. Αργά ή γρήγορα  οι προοδευτικές, φιλελεύθερες και κοινωνικά δίκαιες δυνάμεις θα ενταχθούν σε έναν ευρύτερο χώρο.

Εκτιμάτε πως έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για να προχωρήσει ο διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας;

Μπορούμε να διαχωρίσουμε το κοινωνικό από το θεσμικό ζήτημα.  Από κοινωνική άποψη χρειάζεται ακόμη διάλογος, ώστε να πειστούν πολλοί συμπολίτες μας ότι η αναγνώριση της ανάγκης αυτού του χωρισμού, δεν σημαίνει ότι γίνονται λιγότερο πιστοί. Από θεσμική άποψη η απάντηση είναι πιο εύκολη. Η ελευθερία του θρησκεύεσθαι στη χώρα μας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και δεν φαίνεται να εναρμονίζεται με ένα κράτος, δηλαδή σε τελική ανάλυση μια εξουσία, που θα  εκδηλώνει  τυπικά την προτίμησή της σε μια θρησκεία. Να το πούμε με πιο απλά λόγια,  ο πολίτης δεν πρέπει να ανησυχεί ότι μπορεί να έχει μια άνιση μεταχείριση στις σχέσεις του με το κράτος, λόγω του θρησκεύματός του.  Η θρησκεία, και μάλιστα η θρησκεία της αγάπης, έχει στην πεμπτουσία της την ελεύθερη ατομική επιλογή και όχι την κρατική επιβολή. Είναι άλλο θέμα αυτό, και άλλο η ιστορική συμπόρευση του ελληνισμού και του χριστιανισμού.

Στο πεδίο της οικονομίας, θεωρείτε πως μετά την απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους και την επικείμενη έξοδο από το μνημόνιο υπάρχουν περιθώρια για την κυβέρνηση να αναδείξει μια πιο κοινωνική ατζέντα; Επιπλέον, εκτιμάτε ότι προκύπτουν δυνατότητες για επαναδιαπραγμάτευση ήδη δρομολογημένων μέτρων, όπως περικοπές συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου;

Η τελευταία Συμφωνία μετά το Eurogroup  διαφέρει άρδην από τις προηγούμενες και γι’ αυτό πρέπει να ονοματίζεται με μια  διαφορετική λέξη και όχι Μνημόνιο. Όσοι μιλούν σήμερα για Μνημόνιο εξαπατούν συσκοτίζοντας τις μεγάλες διαφορές, όπως η ελάφρυνση του χρέους. Όμως υπάρχει και άλλη μια μεγάλη διαφορά:  Δεν έχουμε νέα μέτρα και στο μέλλον η χώρα μας θα συνεχίσει μεν να χρειάζεται να εξοικονομεί δαπάνες για να εξυπηρετεί το χρέος, αλλά θα μπορεί μόνη της να καθορίζει τον τρόπο και τις περιοχές της εξοικονόμησης. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει πλέον πολύ ευρύτερα περιθώρια  να ασκήσει δική της κοινωνική πολιτική και  να επαναδιαπραγματευτεί μέτρα στην κατεύθυνση αυτή.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)