to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:11 | 19.07.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ν. Παρασκευόπουλος: «Σαπουνόφουσκες» το ότι η νομοθετική ρύθμιση «πέρασε νύχτα»

Τι επανέλαβε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την ανακοίνωση από την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ για την υπόθεση συγγενικών προσώπων του πρωθυπουργού


«Σαπουνόφουσκες» χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ότι η νομοθετική ρύθμιση με την οποία ελαφρύνονται τα δικαστικά πινάκια «πέρασε νύχτα» ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τέτοιους νόμους ξεκίνησε να βγάζει η χώρα μας λόγω συμφόρησης των δικαστηρίων από το 1982 περίπου, αυτό έγινε και τον Αύγουστο του 2016», σημειώνοντας ότι «αυτές οι διατάξεις αφορούν δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε σχετικά με την νομοθετική ρύθμιση πως «είχαμε να κάνουμε με μια ρύθμιση για την ελάφρυνση των πινακίων, τέτοιες ρυθμίσεις κατά καιρούς γίνονται στην χώρα επειδή είναι υπερφορτωμένα τα δικαστήρια μας, ιδιαίτερα με ποινικές υποθέσεις χαμηλής ποινής και χαμηλής απαξίας. Ο συνωστισμός των υποθέσεων κορυφώνεται και αναγκάζεται η Πολιτεία να παίρνει τέτοια μέτρα», ενώ όπως σημείωσε «τέτοιους νόμους ξεκίνησε να βγάζει η χώρα μας λόγω συμφόρησης των δικαστηρίων από το 1982 περίπου, αυτό έγινε και τον Αύγουστο του 2016, υπήρχαν πάρα πολλές υποθέσεις πολύ ελαφρές οι οποίες γέμιζαν τα πινάκια, και εκδόθηκε όπως είχε γίνει και το 2012 και το 2013 ένας νέος νόμος που όρισε ότι αυτές οι υποθέσεις παραγράφονται υπό όρους, δηλαδή αν δεν τελεστεί ένα νέο έγκλημα».

Όπως τόνισε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, «αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι αυτοί οι νόμοι αφορούν ελαφρές ποινικές υποθέσεις, προσδιορίζεται ποιες είναι με βάση το ύψος της οφειλόμενης ποινής. Παλιότερα ήταν μέχρι ένα έτος, το 2016 έγινε μέχρι δύο έτη», ενώ σχολιάζοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «η υπόθεση που ενδιαφέρει τους αντιπολιτευόμενους ούτως ή άλλως είχε κάτω από ένα έτος, δηλαδή δεν άλλαξε τίποτα με τον δικό μου νόμο, και με τον παλιό νόμο ενέπιπταν στις ρυθμίσεις οι κατηγορίες για τις οποίες γίνεται λόγος αυτή τη στιγμή».

«Το θέμα δεν είναι μόνο η αβασιμότητα αλλά και η αυθάδεια. Δεν μπορεί ο άλλος να λέει ότι «η διάταξη ψηφίστηκε νύχτα». Μπορεί στοιχειωδώς να δει την πραγματικότητα, πρόκειται για μια ρύθμιση που μπήκε με τον κύριο κορμό του νομοθετήματος, όχι με τροπολογία, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπέστη μια επεξεργασία από πάρα πολλούς ανθρώπους, θεσμούς, πέρασε από διεθνή διαβούλευση και διαύγεια, και συζητήθηκε επομένως κοινωνικά» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «δουλεύτηκε μέρες, και όχι νύχτα. Αυτά τα «πέρασε νύχτα» είναι σαπουνόφουσκες. Έγινε λόγος για φωτογραφική διάταξη, αυτές οι διατάξεις αφορούν δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις. Προφανώς δεν πρόκειται για φωτογραφική ρύθμιση, είναι «λόγια του αέρα»».

Σε σχέση με την μη δημοσίευση της απάντησης του στην πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε πως «πάλι καλά που υπάρχουν μερικά μέσα, όχι τα περισσότερα, τα οποία αποκαλύπτουν την πραγματικότητα. Το πρόβλημα είναι ότι τα μέσα τα οποία αναπαράγουν τα ψεύδη σε αριθμό είναι περισσότερα από εκείνα που αποκαλύπτουν την πραγματικότητα. Αυτό είναι το οποίο αφήνει το στίγμα, αφήνει την λάσπη. Η προπαγάνδα χρησιμοποιεί και κάποιες λέξεις «καραμέλες», οι οποίες είναι μελετημένες προκειμένου να αφήνουν την μελανιά».

«Σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχω βρεθεί αναγκασμένος να παλεύω με ένα σύστημα ολόκληρο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την έναρξη του προεκλογικού αγώνα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η Νέα Δημοκρατία το λέει αυτό από την αρχή της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, έχουμε ξεκινήσει από την αρχή με μια αποσταθεροποιητική στάση της αντιπολίτευσης.  Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός έχει συνηθίσει το αίτημα να γίνουν αμέσως εκλογές, η πραγματικότητα είναι ότι τώρα πια ούτως ή άλλως φτάνουμε πιο κοντά στην περίοδο των εκλογών. Η έκθεση του κ. Μητσοτάκη μπορεί να γίνεται οποτεδήποτε».

Σε σχέση με το πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές ο κ. Παρασκευόπουλος εκτίμησε ότι «μια διακυβέρνηση, μια κυβερνητική εξουσία, θέλει να έχει λιμένα τα χέρια της να μπορεί να προσδιορίζει τις εκλογές, εφόσον θεσμικά δεν υπάρχει πρόβλημα, όταν η πολιτική ζωή του τόπου το επιβάλει ή το υπαγορεύει. Αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι να μπορεί να κάνει τις εκλογές στον καταλληλότερο χρόνο για τον τόπο, να μην έχει δεσμεύσεις και προκαθορισμούς από τώρα. Η προσδοκία είναι να πάμε όσο γίνεται πιο μακριά, αυτό θέλουν και οι θεσμοί μας, αυτό θέλει και το Σύνταγμα, και οπωσδήποτε και η οικονομία σταδιακά βελτιώνεται, οπότε όσο πιο μακριά πάμε τόσο καλύτερη θα είναι η κατάσταση στην οικονομία».

Αναφορικά με την έξοδο από τα μνημόνια και την νέα περίοδο για την ελληνική οικονομία από την 21η Αυγούστου και μετά ο πρώην υπουργός διαπίστωσε ότι «η βασική διαφορά είναι ότι θα έχουμε μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στην επιλογή των τρόπων με τους οποίους θα εκπληρώνουμε το χρέος μας. Το χρέος μας συνεχίζει να υπάρχει, ευτυχώς ελαφρύνθηκε με τις τελευταίες αποφάσεις, αλλά πλέον θα έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία να δούμε πως θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε κονδύλια για να το πληρώνουμε, και αυτό θα είναι μια ουσιαστική αλλαγή. Όσο περνάει ο καιρός τόσο μεγαλύτερη αυτονομία θα έχουμε στις οικονομικές μας επιλογές».

Σε σχέση με τον κατώτατο μισθό και τις μειώσεις των συντάξεων τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά και πιστεύω ότι θα έχει συμμάχους, και πιστεύω ότι η στάση των εταίρων δεν προσδιορίζεται μόνο από συγκυριακούς ή επίκαιρους πολιτικούς και οικονομικούς στόχους, έχουν και κάποιες παραδόσεις. Καταλαβαίνουν ότι οι κανόνες δεν πρέπει να είναι άκαμπτοι, και αν κάπου έχει γίνει ένα σφάλμα ή υπάρχει μια άλλη ακαμψία πρέπει οι δεσμεύσεις να αναθεωρούνται. Πιστεύω ότι αυτή η πιο εύκαμπτη και επιεικής θεώρηση των συμφωνιών θα επικρατήσει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μας θέλει να κάνει διορθώσεις στ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)