to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:12 | 20.09.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ν. Παρασκευόπουλος: Προπαγάνδα με σκοπό την αναπαραγωγή μίας στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης

Για το πόρισμα που παρέδωσε η Επιτροπή για την μελέτη ζητημάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα πανεπιστήμια μίλησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος. Παράλληλα, απαντώντας στις συνεχείς επικρίσεις που δέχεται, έκανε λόγο για «στοιχεία μίας προπαγάνδας η οποία προσπαθεί να μην λύσει το πρόβλημα αλλά απλώς να αναπαράγεται μία στείρα πολιτική αντιπαράθεση».


Όπως εξήγησε ο κ. Παρασκευόπουλος, τέσσερις είναι οι βασικές προτάσεις του πορίσματος και συγκεκριμένα η μία πρόταση αφορά την ανάγκη δημιουργίας ενός συμβουλευτικού δικτύου για το πανεπιστημιακό άσυλο, στο οποίο να μετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι – πρυτάνεις, καθηγητές, φοιτητές, αστυνομία, εισαγγελία κλπ-, οι οποίοι να διαβουλεύονται και να παρέχουν στο πανεπιστήμιο μία γνώμη. Η δεύτερη πρόταση της επιτροπής αφορά το θέμα της χορήγησης άδειας επέμβασης της αστυνομίας στις περιπτώσεις πλημμελημάτων – σε περιπτώσεις κακουργημάτων η αστυνομία επεμβαίνει αυτεπάγγελτα- και αυτό που προτείνεται είναι να γίνεται μία στάθμιση του αιτήματος της ασφάλειας και της ανάγκης για μία εκπαιδευτική ευρυθμία, με βάση την αρχή της αναλογικότητας την οποία και το Σύνταγμα προτείνει ως ‘κλειδί’ στάθμισης καταστάσεων, δημόσιου συμφέροντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όπως συνέχισε ο ίδιος, η τρίτη πρόταση της Επιτροπής αφορά το θέμα των ναρκωτικών και συγκεκριμένα προτείνεται η διερεύνηση του προβλήματος να γίνει πιο εντατικά και πιο ορθολογικά από το πανεπιστήμιο, και όχι αποσπασματικά όπως διαπιστώνεται ότι γίνεται μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η εισαγωγή μαθημάτων όπου δεν υπάρχουν σχετικά με το πρόβλημα της βίας, του κοινωνικού αποκλεισμού, των ναρκωτικών- τα πανεπιστήμια  «να σπάσουν τα τεχνικά στεγανά» της ειδικότητας και να έχουν συνθετικά αντικείμενα. Η τελευταία πρόταση της επιτροπής αφορά την οριοθέτηση των ανοιχτών χώρων του πανεπιστήμιου, ώστε να είναι σαφές σε όλους ποιες περιοχές καλύπτονται από την ανάγκη της άδειας για την επέμβαση της δημόσιας δύναμης.

Σχολιάζοντας την αντίδραση της ΟΝΝΕΔ στο πόρισμα της Επιτροπής, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε πως «είναι κρίμα νέοι άνθρωποι, αντί να μελετήσουν τα στοιχεία, να σπεύδουν να αναπαράγουν ύβρεις». Παράλληλα, για την κριτική που δέχεται για το πόρισμα, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε πως κάποιες αντιδράσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως «κίτρινες» ήταν αναμενόμενες προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν ήταν οι μόνες, είχαμε και αντιδράσεις οι οποίες είναι αντιδράσεις διαλόγου, μελέτης, προβληματισμού». Απαντώντας δε στην στοχοποίηση που δέχεται, διεμήνυσε πως «παρά την πολεμική η οποία έχει την μορφή της προπαγάνδας, των ύβρεων, των απειλών πολλές φορές, εγώ συνεχίζω και κάνω τη δουλειά μου».

Όπως σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, η  επιτροπή στην οποία μετείχαν μέλη «ανεξάρτητα απολύτως από οποιαδήποτε κομματική ταυτότητα», απευθύνθηκε στα πανεπιστήμια της χώρας προκειμένου να συλλέξει απόψεις και δεδομένα ώστε να εξάγει τα πορίσματά της, ενώ από την πλευρά τους και η εισαγγελία και η αστυνομία εισέφεραν στοιχεία. Το πόρισμα της Επιτροπής θα τεθεί σε διαβούλευση, οπότε οι προτάσεις και οι αντιρρήσεις που θα καταγραφούν, θα τεθούν υπόψη της Επιτροπής, προκειμένου να τα συνθέσει, να τα αξιολογήσει και να ξαναδώσει στη δημοσιότητα ένα πόρισμα που θα έχει ενδεχομένως διορθώσεις. «Κανείς δεν διεκδικεί αλάθητο», τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος, προσθέτοντας πως «ο διάλογος αυτό εξυπηρετεί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)