to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:07 | 09.05.2018

Πολιτική

Ν. Παρασκευόπουλος: Ο εξορθολογισμός της υιοθεσίας και της αναδοχής ανηλίκων είναι ένα μέτρο τεράστιας σημασίας και για την οικογένεια

Ο βουλευτής Ν. Παρασκευόπουλος κατά τη συζήτηση του ν/σ για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας τόνισε ότι η σημασία της θεσμοθέτησης και του εξορθολογισμού τόσο της υιοθεσίας όσο και της αναδοχής ανηλίκων είναι ένα μέτρο τεράστιας σημασίας και για την οικογένεια, οπωσδήποτε και για την προσπάθεια της κοινωνικής ευρυθμίας.


H ομιλία του βουλευτή Ν. Παρασκευόπουλου κατά τη συζήτηση του ν/σ για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας:

Την εισαγωγή που ήθελα να κάνω την κάλυψε η Αντιπρόεδρος της Βουλής, η κυρία Χριστοδουλοπούλου. Στο σχετικό θέμα το μόνο που θα ήθελα να συμπληρώσω ή να προσθέσω σε όσα είπε είναι ότι το φαινόμενο αυτής της έντασης και της προσήλωσης στο θέμα της ομοφυλοφιλίας, το οποίο δείχνει η Βουλή στις συζητήσεις της, δεν είναι καινούριο.

Έχουν περάσει από τη Βουλή νόμοι για την αγροτική οικονομία, για την τρομοκρατία, ενσωματώσεις οδηγιών, θέματα που αφορούν τη διαφθορά, εθνικά θέματα, πολύ ήσυχα. Μην τυχόν και ένα νομοσχέδιο το οποίο συζητείται εδώ έχει την παραμικρή έμμεση σχέση με την ομοφυλοφιλία. Εκεί έχουμε ένταση, επιθετικότητα πολλών ρητόρων και μεγάλη διάρκεια των συζητήσεων.

Εάν δεν υπήρχε το άρθρο 8, δεν ξέρω εάν θα φτάναμε σε μιάμιση ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια. Βεβαίως, δεν θέλω να κάνω ο ίδιος το ίδιο λάθος και να αναφερθώ σε αυτό θέμα. Θα προσπαθήσω κι εγώ να μπω στο ζήτημα με ένα παράδειγμα, όχι ενός παιδιού αλλά πολλών παιδιών.

Προ πολλών ετών, ίσως προ δεκαετίας, είχα βρεθεί σε μία συζήτηση στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή εισαγγελέως ανηλίκων, δικαστή ανηλίκων και επιμελητών ανηλίκων και συζητούσαν με πολύ ενδιαφέρον και προσοχή όλοι οι λειτουργοί -είχα προσκληθεί και εγώ για μία επιστημονική γνώμη- τι μπορεί να γίνει με αυτά τα παιδιά. Πήγαιναν στο δικαστήριο ανηλίκων εφηβάκια, παιδάκια και το δικαστήριο είχε διαπιστώσει ότι είχαν κλέψει κάτι, ένα μοτοσακό για παράδειγμα και δεν ήξεραν τι να κάνουν.

Εξηγούσαν οι δικαστές ότι δεν ήθελαν να τα βάλουν στη φυλακή, δεν ήθελαν να τα βάλουν σε κλειστό ίδρυμα. Μπορεί να μην πήγαιναν και φυλακή. Τότε ο σωφρονισμός ενηλίκων είχε διαστάσεις στο άρθρο 127. Δεν ήταν όπως μετά τον ν. 4322. Εξηγούσαν πώς καταλάβαιναν ότι αν το παιδί πάει σε κλειστό χώρο, σε κλειστό ίδρυμα, ή σε φυλακή, η πρόβλεψη είναι χειρότερη για το μέλλον του και τη σχέση του με την παραβατικότητα και ότι είναι προτιμότερο να μείνει έξω με κάποια εποπτεία, με κάποια προσοχή. Όμως, υπήρχαν εγγυήσεις ότι αυτό το παιδί δεν θα εγκαταλειφθεί, δεν θα αλητέψει; Όχι, γιατί ρωτούσαν το παιδί «έχεις οικογένεια;» και εκείνο απαντούσε «όχι, έχω χάσει τους γονείς μου, δεν μπορώ να τους βρω, οι γονείς μου είναι έξω». Ο δικαστής ερχόταν σε αμηχανία και συνήθως ως λύση ανάγκης επέλεγε με βάση τις δυνητικές εκβάσεις που υπάρχουν στον νόμο το μέτρο. Τελεία;

Και από εδώ μπορούμε να πάμε στην αναδοχή; Όχι, γιατί η ιστορία αποκαλύφθηκε σε εκείνη τη συζήτηση ότι είχε και μια συνέχεια, που και εγώ δεν τη γνώριζα καθόλου μέχρι τότε. Είπαν: «Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά λένε ψέματα. Και βέβαια γνωρίζουν πού είναι οι γονείς τους, αλλά αν πουν πού είναι οι γονείς τους, θα πάει η Αστυνομία να τους συλλάβει, γιατί οι γονείς τους είναι παράνομοι στη χώρα, γιατί έχουν απελαθεί και αν γίνει γνωστή η κατοικία τους, αν συλληφθούν, θα απελαθούν, διότι διώκονται και τα λοιπά». Και τα παιδιά προτιμούν να πουν «δεν ξέρω πού είναι οι γονείς μου» και να πάνε φυλακή παρά να αποκαλύψουν τους γονείς τους, να τους δουν να συλλαμβάνονται και να χάσουν τα ίδια το μοναδικό έρεισμα ζωής το οποίο έχουν.

Θέλω να πω με όλα αυτά ότι η σημασία της θεσμοθέτησης και του εξορθολογισμού τόσο της υιοθεσίας όσο και της αναδοχής ανηλίκων είναι ένα μέτρο τεράστιας σημασίας και για την οικογένεια, οπωσδήποτε και για την προσπάθεια της κοινωνικής ευρυθμίας.

Τα θετικά του νομοσχεδίου είναι πασιφανή. Έχουμε να κάνουμε πλέον με έναν θεσμό Μητρώου των Αναδόχων, που επιτρέπει και διαφάνεια και εξορθολογισμό, αλλά και προσοχή στην αναδοχή. Έχουμε θεσμούς. όπως η επαγγελματική αναδοχή, που αφορούν περιπτώσεις που θέλουν ιδιαίτερη επιστημονική προσοχή, όπως τα παιδιά που έχουν προβλήματα υγείας ή που έχουν ψυχολογικά προβλήματα. Έχουμε, επίσης, τις περιπτώσεις της αναδοχής, η οποία προβλέπεται για παιδιά που έχουν ποινικά προβλήματα, όπως αυτά τα οποία σας προανέφερα.

Η προσπάθεια εξορθολογισμού και στήριξης των παιδιών απέναντι σε αυτά τα προβλήματα έχει –νομίζω- χαρακτηριστικά παλινόρθωσης του κράτους πρόνοιας στη χώρα μας. Το κράτος πρόνοιας στη χώρα μας κλονίστηκε -και αυτό το ξέρουμε όλοι- και κλονίστηκε από πολλές απόψεις. Όταν αυτή τη στιγμή και πάλι βλέπουμε να εμφανίζονται θεσμοί εποπτείας της αναδοχής, Μητρώο Αναδόχων Γονέων, θεσμοί υποστήριξης με εκπαίδευση των υποψήφιων γονέων με υιοθεσία ή των υποψήφιων αναδόχων και όταν βλέπουμε ακόμη και το κράτος να αποδέχεται ότι θα πληρώσει και επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς ή λειτουργούς της υγείας, προκειμένου να βοηθήσει τα παιδιά, παίρνουμε μια ανάσα. Το κράτος πρόνοιας υπάρχει ή –αν θέλετε- ξαναγεννιέται.

Γι’ αυτό και προσωπικά θέλω να συγχαρώ την Υπουργό, γιατί αυτή τη στροφή τη θεωρώ πολύ σημαντική.

Μια λέξη μόνο να πω για το άρθρο 8, επειδή άκουσα ότι αναφέρθηκε το όνομά μου, ειπώθηκε ότι είχα πει κάτι άλλο, όταν περνούσε εδώ ο νόμος για το σύμφωνο συμβίωσης. Προφανώς και δεν είχα πει τίποτα άλλο. Είχα πει τότε ότι εκείνος ο νόμος αφορά το σύμφωνο συμβίωσης, ότι εκείνος ο νόμος δεν καθιερώνει τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια που συνάπτουν σύμφωνο. Και το είχα πει αυτό γιατί; Διότι απλώς εκείνος ο νόμος δεν το έλεγε. Ούτε καν επιχείρημά μου σήμερα είναι ότι άλλο είναι η αναδοχή και άλλο είναι η υιοθεσία, ή ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με φαινόμενα τα οποία θα έφερναν σε μια δυσκολία εφαρμογής τον ίδιο τον θεσμό -ως εναλλακτικού μέτρου, εν πάση περιπτώσει- της αναδοχής.

Νομίζω ότι η ρύθμιση η οποία βρίσκεται στα σπάργανα σήμερα, είναι μία ρύθμιση που δίνει μία πολύ καλή έκβαση στο θέμα της αναδοχής, ιδίως επειδή προβλέπονται θεσμοί εποπτείας της αναδοχής, επειδή προβλέπεται ένα προσεκτικά διαμορφωμένο μητρώο και επειδή υπάρχουν ακόμη και θεσμοί άρσης, εάν οι ειδικοί επιστήμονες, οι ανάδοχοι, οι κοινωνικοί λειτουργοί, όσοι έχουν οριστεί, διαπιστώσουν οποιαδήποτε δυσλειτουργία.

Τα συγχαρητήριά μου και πάλι στην Υπουργό.


 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)