to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:39 | 05.11.2018

Πολιτική

Ν. Παρασκευόπουλος: Να διαχωρίσουμε την αριστερή ταυτότητα της αναθεώρησης για την ευθύνη υπουργών

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος εκτίμησε ότι ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας θα προχωρήσει, αλλά «πιο τολμηρό ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά θα ήταν το Σύνταγμα να μην κάνει αναφορά στην Ορθοδοξία ως επικρατούσα


Δεν είναι συμπαγής πολιτικά και δημοκρατικά η πλειοψηφική θέση της κοινής γνώμης για την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, η Αριστερά επιδιώκει πάταξη διαφθοράς, καθαρή και αποτελεσματική Δημοκρατία, ενώ η Ακροδεξιά προωθεί το επιχείρημα «όλοι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι», γι' αυτό απαιτείται προσοχή, να υπάρχει ισορροπία, όχι ισοπεδωτική πολιτική, προειδοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Εκτίμησε ότι ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας θα προχωρήσει, αλλά «πιο τολμηρό ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά θα ήταν το Σύνταγμα να μην κάνει αναφορά στην Ορθοδοξία ως επικρατούσα».

«Για τη διαφθορά και τα σκάνδαλα, δεν μπορεί να συγκριθεί η περίοδος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τις προηγούμενες. Την τρέχουσα περίοδο, υπάρχουν εργαλεία, η Διαύγεια, ένας έλεγχος διαρκής ... προηγουμένως, όλα ήταν στο σκοτάδι, που διευκόλυνε πολύ την απόκρυψη σκανδάλων», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος αναφορικά με την προσπάθεια της ΝΔ να συμψηφίσει όσα αποκαλύπτονται για τα σκάνδαλα στην Υγεία, τα εξοπλιστικά, τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ και αλλού, με απειλές για διερεύνηση «σκανδάλων» της παρούσας διακυβέρνησης.
 
Προσέθεσε μάλιστα ότι «σήμερα έχουμε ένα μιντιακό σύστημα πολύ εχθρικό στην κυβέρνηση από τα μεγάλα ΜΜΕ, ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά. Σαρώνουν διαρκώς την παραμικρή είδηση που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει σκάνδαλα. Παρόλα αυτά, δεν καταφέρνουν να βρουν κάτι που να έχει ένα βάθος».
 
Προσοχή στην ακροδεξιά προσπάθεια ισοπέδωσης για την ευθύνη υπουργών
 
Όπως τόνισε, «το πρόβλημα της διαφθοράς αφορά την παλιά περίοδο. Το πρόβλημα είναι ότι το ισχύον άρθρο 86 δεν επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις την αναζήτηση ευθυνών από πολιτικούς επειδή προβλέπει σύντομη παραγραφή για εγκλήματα που κατά την εκτέλεση υπουργικών καθηκόντων».
 
Προειδοποίησε παράλληλα για το γεγονός ότι «η κοινή γνώμη θέλει την αναθεώρηση του άρθρου 86 ομόθυμα, αλλά δεν είναι συμπαγής ούτε έχει τον ίδιο προσανατολισμό, από πολιτική άποψη, ακόμη και από δημοκρατική άποψη. Η Αριστερά θέλει την αναθεώρηση για να χτυπηθεί η διαφθορά και η δημοκρατία να είναι καθαρή και αποτελεσματική. Έχουμε όμως και μία Ακροδεξιά που θέλει την αναθεώρηση με το επιχείρημα "όλοι οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι". Αυτό δεν μας εκφράζει. Γι' αυτό η αναθεώρηση θέλει προσοχή, να υπάρχει ισορροπία, όχι ισοπεδωτική πολιτική που να λειτουργεί ως απόδειξη ότι "οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι, η Δημοκρατία είναι διεφθαρμένοι, χρειαζόμαστε 'γύψο'"».
 
Να μην φτάσουμε κάθε μήνυση να εμποδίζει την άσκηση καθηκόντων
 
Ο κ. Παρασκευόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «η επιλογή της κυβέρνησης να προτείνει απαλοιφή από το Σύνταγμα της σύντομης παραγραφής, ώστε να είναι ίδια με τα εγκλήματα των κοινών πολιτών, είναι ισορροπημένη. Ταυτόχρονα, από ό,τι καταλαβαίνω θα υπάρχει ερμηνευτική δήλωση, που να εξηγεί αυτό που ρητά υπήρχε στο Σύνταγμα ότι στη διάταξη υπάγονται μόνο εγκλήματα κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και όχι άλλα, που έχουν γίνει επ' ευκαιρία ή με γενικότερη εκμετάλλευση της πολιτικής εξουσίας. Μόνο εάν το έγκλημα έγινε κατά την άσκηση των καθηκόντων του, θα έγκειται στο άρθρο 86 και θα έχει ειδική διαδικασία, όχι ειδική παραγραφή, αυτή θα είναι κοινή για όλους». 
 
«Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο κάθε μήνυση να οδηγεί σε διώξεις που εμποδίζουν τον πολιτικό να ασκεί τα καθήκοντά του, αυτό θα ήταν υπερβολή και αδυναμία εκτέλεσης καθηκόντων αν όλοι τρέχουν στους ανακριτές όλη μέρα. Πρέπει να υπάρχει ποινική λογοδοσία της εξουσίας με προσοχή στην διαδικασία», υπογράμμισε ο ίδιος.
 
Πραγματικά προχωρημένη θα ήταν η μη αναφορά σε επικρατούσα θρησκεία
 
Σχολιάζοντας εξάλλου το υψηλό ποσοστό αποδοχής για έναν διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας που καταγράφηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση (ΝΑΙ: 52,7%, ΟΧΙ: 43%), ο κ. Παρασκευόπουλος εκτίμησε ότι «υπήρχαν μηνύματα και στο παρελθόν, ο κόσμος επιθυμώντας την διάκριση Κράτους και Εκκλησίας δεν εκδηλώνει απόσταση ή δυσπιστία προς την θρησκεία, απλώς πιστεύει ότι είναι προτιμότερο να υπάρχει κρατική διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων και θρησκευτική αντιμετώπιση της πίστης)».
 
«Πιστεύω ότι θα προχωρήσει, αλλά αυτό που θα ήταν πιο τολμηρό ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά θα ήταν το Σύνταγμα να μην κάνει αναφορά στην Ορθοδοξία ως επικρατούσα ... θα ήταν πιο προχωρημένο. Είναι κάτι που σε βάθος χρόνου η Ελληνική Πολιτεία θα το δει, γιατί το Σύνταγμα δεν είναι ένας χάρτης καταγραφών αλλά κανονιστικός, δεν λέει τι υπάρχει αλλά τι πρέπει να γίνεται. Αυτή η αναφορά υπάρχει για ιστορικούς λόγους, είναι πολιτικό και ιστορικό θέμα πώς θα το δει η Πολιτεία στο μέλλον», σημείωσε.
 
Η παραγωγή γνώσης προς όφελος επιχείρησης είναι καταστροφή για την κοινωνία και τον πλανήτη
 
Εκτίμησε παράλληλα ότι στο θέμα της αναθεώρησης «δεν είναι συγκυριακή η στάση της αντιπολίτευσης, έχει ως αιχμή του δόρατος την αναθεώρηση του άρθρου 16 για να ανοίξουν οι πόρτες στα ιδιωτικά πανεπιστήμια ... δεν είναι συγκυριακό αίτημα, είναι αίτημα του νεοφιλελευθερισμού ... θα είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, ιστορικό, ακόμη και με οικολογικό βάθος».
 
«Σήμερα η γνώση είναι εργαλείο όχι μόνο εξουσίας, αλλά και επιβίωσης», τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος. «Καθώς παρατηρούμε τι αλλαγές έχουμε στον καιρό, στο κλίμα της Γης ... καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε παραγωγή γνώσης που δεν αποκρύπτει τις βλαβερές δραστηριότητες επιχειρήσεων. Αυτή η παραγωγή γνώσης με ανιδιοτέλεια και πιστότητα, μπορεί να γίνει όταν αφεντικό είναι το Δημόσιο ... το κράτος επιτρέπει στο πανεπιστήμιο ακόμη και τη γνώση που στρέφεται εναντίον του ... αντίθετα, μία επιχείρηση ως εργοδότης δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει διδασκαλία ή έρευνα σε βάρος των συμφερόντων της, έρευνα που να δείχνει ότι προϊόντα είναι επικίνδυνα, εάν το πανεπιστήμιο είναι ιδιοκτησία της εταιρείας που τα παράγει».
 
«Η ανάθεση της χρηματοδότησης του πανεπιστημίου βασικά στον ιδιωτικό τομέα έχει χαρακτηριστικά που ήδη μετριούνται: λιγότερη βασική έρευνα, περισσότερες εφαρμογές που χρειάζονται στην αγορά, έρευνες "χρήσιμες" για τα συμφέροντα των εργοδοτών και όχι ανταγωνιστών, κτλ. Η γνώση η ίδια θα επηρεαστεί δυσμενώς, εάν αυτός που χρηματοδοτεί δεν έχει επαφή με τον λαό», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.
 
«Και φυσικά», προσέθεσε, «ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι φτωχοί δεν μπορούν να πληρώσουν ... δεν είναι 10% ή 15% του πληθυσμού που δεν μπορεί να αντέξει δίδακτρα στις πανεπιστημιακές σπουδές. Τι θα γίνει με τα παιδιά των φτωχών, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη γνώση; Ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με δάνεια, όπως σε άλλες χώρες. Μάλιστα, σε τελική ανάλυση φαίνεται ότι υπάρχει δημόσια χρηματοδότηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων που έχουν τα πανεπιστήμια. Και οι νέοι πρέπει να αποπληρώσουν το δάνειο, βρίσκονται στην έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας να είναι χρεωμένοι. Σε άλλες χώρες βλέπουν ήδη πόσο έχει επιβαρυνθεί η απασχόληση των νέων και η εξέλιξή τους, από αυτά τα δάνεια».

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)