to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:07 | 18.07.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ν. Παρασκευόπουλος: Λάθος να συνδέεται η αποφυλάκιση Φλώρου με τον νέο Ποινικό Κώδικα

Για την αλήθεια και την παραπλάνηση αναφορικά με την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου και αν αυτή συνδέεται ή όχι με τον νέο Ποινικό Κώδικα μίλησε Στο Κόκκινο ο Νίκος Παρασκευόπουλος, καθηγητής Ποινικού Δικαίου, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης


Για την αλήθεια και την παραπλάνηση αναφορικά με την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου και αν αυτή συνδέεται ή όχι με τον νέο Ποινικό Κώδικα μίλησε Στο Κόκκινο ο Νίκος Παρασκευόπουλος, καθηγητής Ποινικού Δικαίου, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και εξήγησε ότι σε αυτήν την περίπτωση «υπάρχουν πολλά θέματα πολιτικής και ηθικής τάξης. Νομικά τα πράγματα δεν είναι άσπρο – μαύρο, δηλαδή δεν μπορούμε να πούμε ότι εδώ υπήρξε παρανομία».

Στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε «ότι ο λόγος είναι ότι η αναστολή δόθηκε με βάση μια διάταξη της ποινικής δικονομίας που λέει ότι όταν ασκεί κάποιος έφεση η ποινή του μπορεί να ανασταλεί. Τα κριτήρια έχουν να κάνουν περισσότερο με το αν είναι ύποπτος φυγής, αν έχει γνωστή κατοικία κτλ και λιγότερο αν πιθανολογείται ότι στο Εφετείο η απόφαση μπορεί να είναι πιο ευνοϊκή. Επομένως και από την πλευρά της υπεράσπισης νομίζω η σύνδεση της αναστολής με τον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος πλέον προβλέπει μια ποινή χαμηλότερη νομίζω ότι δεν ήταν σωστή. Το δικαστήριο κρίνει την αναστολή με βάσει τα δικά του τα κριτήρια τα οποία είναι ελαστικά και ρευστά. Αυτά τα οποία σας είπα.

Επομένως δεν μπορούμε να πούμε ότι η απόφαση δεν ήταν νομικά σωστή. Αυτό το οποίο οπωσδήποτε μπορούμε να πούμε είναι ότι εδώ υπάρχουν διάφορα προβλήματα και πολιτικής τάξης και ηθικής τάξης. Αυτό το οποίο λέγεται για τον υπερασπιστή του νομίζω ή εν πάσει περιπτώσει για τον χειρισμό υποθέσεων του στο παρελθόν από τον διευθυντή του Γραφείου (του πρωθυπουργού) βάζει ένα θέμα πολιτικό».

Ο κ. Παρασκευόπουλος εξήγησε ότι είναι άλλο πράγμα αν υπάρχει ή δεν υπάρχει λάθος και άλλο το αν εμείς ως πολίτες μπορούμε να κάνουμε κριτική στις δικαστικές αποφάσεις.

Σημείωσε «Αν δούμε ότι οι κρίσεις της Δικαιοσύνης σ’ ένα μεγάλο αριθμό προσώπων τα οποία ανήκουν σε μια κατηγορία είναι ευνοϊκές ή ότι ενδεχομένως έχουν άλλα χαρακτηριστικά όταν έχουμε τη μια κυβέρνηση ή την άλλη ασφαλώς και μπαίνει ένα θέμα, το οποίο δεν αφορά τυπικό λάθος δεν μπορεί να οδηγήσει σε τυπικό έλεγχο, αλλά είναι ένα θέμα και θεσμικής τάξης και δικαιοπολιτικής τάξης στο οποίο μπορούμε να κάνουμε κριτική».

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι δεν προκαλεί ερωτήματα ο θέμα ότι οι δικαστές απέρριψαν την πρόταση του εισαγγελέα ο οποίος πρότεινε τη μη αποφυλάκιση Φλώρου. «Δεν είναι το συνηθέστερο αλλά - το συνηθέστερο είναι να γίνεται δεκτή η πρόταση του εισαγγελέα - αλλά και οι περιπτώσεις όπου δεν γίνεται δεκτή οι προτάσεις των εισαγγελέων είναι μέσα στους κανόνες του παιχνιδιού και εν πάσει περιπτώσει στατιστικά έχει μια εμφάνιση αισθητή».


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)