to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:49 | 23.01.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ν. Παρασκευόπουλος: Η στάση της ΝΔ στη συζήτηση για την ΠΓΔΜ δεν βοηθά καθόλου

«Αν δούμε το θέμα μακροπρόθεσμα θα δούμε ότι δεν αλλάζει κάτι στα δεδομένα το γεγονός ότι έγινε αυτή η διαδήλωση. Η διαδήλωση κατά τη γνώμη μου ήταν αναμενόμενη. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν μία διαφορετική αντίληψη θέλουν να την δείξουν και να βγουν στον δρόμο για να την υποστηρίξουν» ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.


Σχετικά με το συλλαλητήριο, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε πως ο ίδιος εξ αρχής είχε την γνώμη ότι «ένα συλλαλητήριο δεν είναι το βασικό εργαλείο προκειμένου να διαμορφωθούν απόψεις και στάσεις σε σχέση με το τόσο σημαντικό ζήτημα της Μακεδονίας». «Το συλλαλητήριο θα έλεγα ότι ήταν περίπου το αναμενόμενο, ένας μεγάλος αριθμός όσων συμμετείχαν προφανώς ανήκε σε ένα συγκεκριμένο ακροδεξιό κόμμα, ένας άλλος είχε έρθει από μακριά κι ένας άλλος πραγματικά αποτελείται από πολίτες της Θεσσαλονίκης, της βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι συμμερίζονταν απόψεις», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν το συλλαλητήριο αλλάζει τα δεδομένα κι αν βοηθάει ή όχι στην διαπραγματευτική θέση της χώρας, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε πως «η διαπραγματευτική θέση της χώρας είναι ισχυρή», συμπληρώνοντας πως «οπωσδήποτε είναι γνωστό ότι και στα Σκόπια υπάρχει κόσμος ο οποίος είναι πολύ προσηλωμένος στο θέμα αυτό από την ανάποδη και σε μας έχουμε ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν ότι το θέμα του ονόματος ίσως είναι κυριότερο και από τις κοινωνικές πολιτικές και ιστορικές παραμέτρους». «Η γνώμη είναι ότι αν δούμε το θέμα μακροπρόθεσμα θα δούμε ότι δεν αλλάζει κάτι στα δεδομένα το γεγονός ότι έγινε αυτή η διαδήλωση. Η διαδήλωση κατά τη γνώμη μου ήταν αναμενόμενη. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν μία διαφορετική αντίληψη θέλουν να την δείξουν και να βγουν στον δρόμο για να την υποστηρίξουν», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν δημιουργεί στην κυβέρνηση, ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε πως «η κυβέρνηση έχει δείξει σε πολύ δύσκολες περιστάσεις- ιδιαίτερα όταν ψηφίζονταν οι νόμοι οι οποίοι ήταν επακόλουθο του μνημονίου- ότι έχει συνοχή» και «νομίζω ότι αυτό θα δείξει και τώρα». «Άλλωστε», συνέχισε, «το γεγονός ότι υπάρχει μία διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ δεν είναι απόλυτο, διότι όπως ξέρετε ο αρχηγός τους είπε κιόλας ότι σέβεται και προσέχει τις απόψεις του υπουργού Εξωτερικών. Αυτό σημαίνει προφανώς ότι υπάρχει μία βούληση και από την πλευρά των ΑΝΕΛ τελικώς να συντεθεί μία κυβερνητική άποψη».

Σχετικά με το εάν, κατά τη γνώμη του, υπάρχει ενδεχόμενο σχηματισμού ενός νέου δεξιού κόμματος, ο ίδιος ανέφερε πως «και στο παρελθόν είχαμε ένα κόμμα το οποίο είχε ακροδεξιά χαρακτηριστικά, χωρίς να έχει χαρακτηριστικά προσφυγής στη βία ή στον ρατσισμό όπως ήταν το ΛΑΟΣ. Ήταν ένα κόμμα το οποίο από τη Χρυσή Αυγή φαίνεται ότι διέφερε στον βαθμό προσφυγής στις κατασταλτικές και στις βίαιες μεθόδους. Προσωπικά πιστεύω ότι σήμερα δεν υπάρχει πολύ έδαφος για τη δημιουργία ενός ανάλογου κόμματος μεταξύ δεξιάς και ακροδεξιάς».

Ερωτηθείς για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε πως η στάση του στην συζήτηση για την εξεύρεση λύσης δεν βοηθά καθόλου, σημειώνοντας πως «θα έπρεπε η ΝΔ από την πρώτη μέρα πέρα από την κριτική την οποία κάνει στην κυβέρνηση για οποιοσδήποτε λόγους –διαδικαστικούς κλπ- που είναι θεμιτοί, θα έπρεπε να έχει ξεκαθαρίσει στον ελληνικό λαό τι πιστεύει για τη σύνθετη ονομασία, η οποία υπάρχει και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά υπάρχει και στον παγκόσμιο ορίζοντα», καθώς όπως πρόσθεσε, «ένα κόμμα που θέλει να εκπροσωπεί τον λαό, πρέπει να του δώσει να καταλάβει ποια άποψη εκπροσωπεί».

Σημείωσε δε πως δεν βοηθούν το κλίμα του φανατισμού και η ρευστότητα, «τη μία μέρα να φαίνεται ότι υποστηρίζει τη μία άποψη και την άλλη μέρα, την άλλη άποψη». «Η πολιτική και η δημοκρατία θέλουν και μία σταθερότητα, δηλαδή πρέπει ο πολίτης να δίνει εντολές στους πολιτικούς και οι πολιτικοί να λογοδοτούν στον πολίτη. Αν οι πολιτικοί αλλάζουν άποψη κάθε μέρα, αυτή η δημοκρατική σχέση δε λειτουργεί».

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στα της οικονομίας, ο κ. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε πως «πηγαίνουμε προφανώς προς το καλύτερο και αυτό δείχνουν οι βασικοί δείκτες όπως είναι η ανεργία. Το δείχνει και η στάση των αγορών, η οποία έχει σχέση με το οικονομικό μέλλον της χώρας μας. Μόνο που η αλλαγή, όπως καταλαβαίνουμε όλοι δεν είναι απότομη». «Ένα πρόβλημα οικονομικό και υπερχρέωσης το οποίο για να δημιουργηθεί χρειάστηκε 15 χρόνια, δεν μπορεί να λυθεί πχ σε 1,5 χρόνο. Θέλει ένα βάθος χρόνου».

Σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε πως «η σωστή λύση είναι η συμβιβαστική, η μέση λύση. Δηλαδή να γίνονται πλειστηριασμοί όχι όμως σε σπίτια των φτωχών ανθρώπων, όχι στην πρώτη κατοικία. Nα γίνονται στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή σε αυτούς που έχουν χρήματα αλλά επίτηδες δεν πληρώνουν για να κερδοσκοπήσουν. Να γίνεται στα πολύ ιδιαίτερα ακριβά ακίνητα», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά σημείωσε πως το ζήτημα της πρώτης κατοικίας είναι πλήρως διασφαλισμένο, «όχι μόνο γιατί το εγγυάται η κυβέρνηση αλλά επειδή πιστεύω το εγγυώνται και οι κανόνες της οικονομίας. Οι τράπεζες δεν έχουν ένα ιδιαίτερο συμφέρον να ασχοληθούν με τα μικρά διαμερίσματα, την στιγμή που μπορούν να βγάλουν με λιγότερα γενικά έξοδα, περισσότερο κέρδος αποβλέποντας τα ακριβά ακίνητα. Έχουμε και την αγορά και τους οικονομικούς κανόνες να συνηγορούν για μία μέση λύση».

Για το ίδιο θέμα, σημείωσε δε πως η πρώτη κατοικία «προστατεύεται μέχρι το τέλος του 2018, νομίζω είναι δεδομένο. Δεν έχουμε δει πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας εφόσον έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, εφόσον δεν είναι σπίτια τα οποία έχουν μία πολύ μεγάλη αξία. Και μάλιστα η κυβέρνηση προσπαθεί να παρακολουθεί το θέμα κι αν κάπου έχει γίνει ένα λάθος, ένας πλειστηριασμός ο οποίος ξεφεύγει από τα όρια, να παρεμβαίνει και να διορθώνει το πρόβλημα».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)