to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:36 | 29.06.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ν. Παρασκευόπουλος: Η ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας είναι προς το συμφέρον του τόπου

Το να συνεχίσει η κυβέρνηση την θητεία της μέχρι την λήξη της δεν είναι απλώς ένα συμφέρον της κυβέρνησης, είναι συμφέρον για τον τόπο ο οποίος χρειάζεται τη συνέχεια, την κανονικότητα, την εξάντληση των τετραετιών και όχι να έχει συνέχεια εκλογές, που φέρνουν πολιτική αστάθεια. Αυτό τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος.


«Αυτή είναι η προοπτική», τόνισε για την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας προσθέτοντας πως «το θέμα είναι κατά πόσο αυτό θα αφεθεί ή αν γίνουν διάφορες προβοκάτσιες ή πολιτικές κινήσεις με υπόγεια υποκίνηση». «Αν αυτό συμβεί», συνέχισε «πιστεύω ότι ο κόσμος με την ψήφο του θα το τιμωρήσει. Δεν θα δεχτεί δηλαδή μία ψηφισμένη κυβέρνηση να θιγεί και να διακινδυνεύσει με τρόπους υπόγειους, με αποστασίες όπως παλιά κλπ». «Πιστεύω ότι το γεγονός ότι ο κόσμος δεν θέλει και θα τιμωρήσει μία τέτοια προσπάθεια εκτροπής, τελικά θα είναι αντικίνητρο και για να συμβεί. Νομίζω ότι δεν θα έχουμε συνέχεια σε αυτά τα φαινόμενα».

Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία χαρακτηρίζει κακή την συμφωνία για το χρέος, απορρίπτει τα περί της εξόδου από τα μνημόνια και κάνει λόγο για τέταρτο μνημόνιο, ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε πως «η άποψη ότι έχουμε να κάνουμε με τέταρτο μνημόνιο δείχνει απλώς πώς μερικοί παίζουν με τις λέξεις». «Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης έχουμε μέτρα τα οποία μεταθέτουν χρονικά πολύ και ελαφρύνουν το χρέος. Αυτό είναι πρωτοφανές, επομένως σε καμία περίπτωση δεν είναι λογικό αυτή η συμφωνία να παραλληλίζεται με τις προηγούμενες οι οποίες το χρέος πάντοτε το θεωρούσαν δεδομένο και στην ουσία είχαν ως στόχο την είσπραξή του από τους δανειστές».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «αυτό που ονομάζεται έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει το εξής: δεν θα παύουμε να πληρώνουμε το χρέος μας όπως έχει ελαφρύνθηκε και ρυθμίστηκε, θα το πληρώνουμε», «η διαφορά με την προηγούμενη κατάσταση ήταν ότι πριν οι δανειστές μάς υποδείκνυαν όχι μόνο τι κονδύλια πρέπει να έχουμε για να πληρώσουμε το χρέος αλλά και με ποιον τρόπο ακριβώς εμείς θα το αποκτήσουμε ή από ποια πηγή ακριβώς θα το αποκτήσουμε». «Τώρα περίπου η κατάσταση λέει ότι τους ενδιαφέρει να εισπράξουν κάποια χρήματα δηλαδή τα δάνεια τους, δεν τους ενδιαφέρει πώς εμείς ακριβώς θα τα βρούμε, επομένως εμείς έχουμε πλέον μία μεγαλύτερη ευχέρεια  για να ασκήσουμε μία κοινωνική πολιτική».

Για το επίκεντρο της κοινωνικής πολιτικής, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε πως «και στο θέμα των συντάξεων θα γίνει προσπάθεια και στο πεδίο της φορολογίας και στο πεδίο των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και γενικότερα στο κράτος πρόνοιας δηλαδή η προσπάθεια να πάρει μία νέα τονωτική ένεση από άποψη χρηματοδότησης το εκπαιδευτικό σύστημα και επίσης η περίθαλψη». Σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως «αυτά είναι πλέον συνδεδεμένα με μία συμφωνία η οποία έγινε στις Βρυξέλλες και πλέον θα περάσουμε σταδιακά σε στάδιο εφαρμογής. Δεν είναι απλώς θέματα προθέσεων, είναι προθέσεις οι οποίες έχουν αποτυπωθεί πλέον σε κείμενα, προέκυψαν από το Eurogroup και προφανώς θα περάσουμε σε στάδιο εφαρμογής».

Σχετικά με την διαμαρτυρία που διοργανώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχής» και θέμα «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε νέες προ(σ)κλήσεις: σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα από τα Αριστερά», ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε πως «η διαμαρτυρία είναι δικαίωμα, αρκεί να είναι ειρηνική», προσθέτοντας πως «δεν με προβληματίζει η έκφραση απόψεων, ίσα-ίσα ένα από τα στοιχεία που έχουμε κερδίσει ότι είμαστε μία ελεύθερη χώρα είναι ότι ο καθένας μπορεί να διαδηλώνει ελεύθερα». Ωστόσο  πρόσθεσε, «αυτό το οποίο προβληματίζει, όχι εμένα αλλά όλη τη χώρα, είναι η εκτροπή των διαδηλώσεων σε ύβρεις ως πρώτο βήμα και στη βία στη συνέχεια. Αυτό είναι που προβληματίζει, αλλιώς μία διαδήλωση ειρηνική, στην δημοκρατία είναι ευπρόσδεκτη».

Όσον αφορά την βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος και την επίθεση ακροδεξιών στην περιοχή της Ροτόντας, ο κ. Παρασκευόπουλος έκανε λόγο για «βάρβαρες και άθλιες ενέργειες». Για την αντιμετώπιση τέτοιων ενεργειών, ο ίδιος σημείωσε πως «είναι άλλο η ποινική αντιμετώπιση ενός εγκλήματος που είναι κάτι εξατομικευμένο. Το έγκλημα είναι εξατομικευμένο και η απάντηση σε αυτό επειδή είναι εξατομικευμένο. Και άλλο είναι μία πολιτική απάντηση που είναι μία προσπάθεια και πολιτικά αλλά και κοινωνικά, επικοινωνιακά να πειστεί κάποιος κόσμος ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα βλέπει και μάλιστα με φανατισμό αλλά είναι πολύ διαφορετικά», σημειώνοντας πως «αυτό ίσως θέλει λίγο χρόνο».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για την Ηριάννα και τον Περικλή, ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε πως «αυτά τα οποία είχαν δημοσιευθεί στη δίκη σχετικά με τις πραγματογνωμοσύνες που υπήρχαν στο DNA, στον καθένα που παρακολουθούσε από μακριά δημιουργούσαν την απορία πώς η υπόθεση έχει φτάσει μέχρι αυτό το σημείο» καθώς «ό,τι δημοσιεύτηκε έδειχνε ότι οι πραγματογνωμοσύνες είχαν διεξαχθεί με έναν τρόπο ο οποίος δεν ήταν κανονικός». Επομένως, συνέχισε ο ίδιος, η αθώωση είναι «ένα πολύ θετικό στοιχείο, ένα πολύ θετικό βήμα» και τόνισε ότι αποτελεί κι «ένα δείγμα ότι πρέπει να προσέξει κανείς τις ιδιομορφίες της δικαιοσύνης, δηλαδή ότι δεν πρέπει να προεξοφλούνται οι τελικές αποφάσεις ποτέ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)