to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 30.05.2019

Πολιτική

Ν. Παρασκευόπουλος: Η αντιπολίτευση προσπαθεί να παραμερίσει τη νομιμότητα για χάρη της κομματικής σκοπιμότητας

Δήλωση του βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ομ. Καθηγητή Νομικής Α.Π.Θ. για το ζήτημα της εκλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων


Αναλυτικά η δήλωση του Ν. Παρασκευόπουλου:

Τον τελευταίο καιρό η αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική σε σχέση με τον χρόνο εκλογής της ηγεσίας των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας, δεδομένης της λήξης της θητείας της Εισαγγελέως και του Προέδρου στις 30 Ιουνίου. Η αντίρρησή τους είναι ότι δήθεν η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση για την σχετική εκλογή.

Η πολιτική σε μια Δημοκρατία κινείται μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων. Κατά το Σύνταγμα η κατάλληλη στιγμή για τις επιλογές των κορυφαίων  της Δικαιοσύνης είναι αυτή της λήξης  της θητείας τους,  δηλαδή, ως τις 30 Ιουνίου. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή έχει χαρακτηριστικά πολιτικής παρέμβασης.

Στην Δημοκρατία ισχύει η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών και κατ’ αρχήν τα πράγματα της Δικαιοσύνης ρυθμίζονται από την ίδια. Κατ’ εξαίρεση προβλέπεται, ως περίπτωση διασταύρωσης, να αποφαίνεται τελικά για την επιλογή αυτή το Υπουργικό Συμβούλιο. Όμως προσοχή: όσοι δικαστικοί φθάνουν στην τελική κρίση έχουν καταξιωθεί με αλλεπάλληλες κρίσεις Δικαστικών Συμβουλίων. Το κύριο βάρος επομένως της επιλογής είναι δικαστικό.  Η κυβερνητική παρέμβαση στο τέλος πρέπει να αποτελεί μόνο μια διακριτική τελική εγγύηση της Δημοκρατίας για κρίσεις που μπορεί να έχουν καίριες επιπτώσεις  στην πολιτική και κοινωνική ζωή.

Όσοι, λοιπόν, σήμερα από την πλευρά της αντιπολίτευσης ζητούν ν΄ αλλάξει ο θεσμικά εγγυημένος χρόνος εκλογής προσπαθούν να παραμερίσουν την νομιμότητα για χάρη της κομματικής σκοπιμότητας.  Εμφανίζουν τους κορυφαίους δικαστικούς ως δήθεν προϊόντα κομματικής αρεσκείας και έμπνευσης.
Η τελική επιλογή που εκκρεμεί πρέπει να γίνει στον οφειλόμενο χρόνο και με την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση, όπως προτείνει και ο Υπουργός, ώστε να μπορεί η Δικαιοσύνη να επιβεβαιώνει την αξία της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)