to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:21 | 21.03.2019

Πολιτική

Ν. Παρασκευόπουλος: Χρόνια αδικία που οφείλει να διορθωθεί το ιδιότυπο καθεστώς εργασίας των σχολικών καθαριστριών

Στην κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες αναφέρθηκε νωρίτερα ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλόνίκης και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, τονίζοντας πως το εν λόγω ιδιότυπο εργασιακό καθεστώς αποτελεί χρόνια αδικία που πρέπει να διορθωθεί.


Υπενθυμίζεται πως σε σχετική τους ερώτηση, 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν το ιδιότυπο εργασιακό καθεστώς εκμετάλλευσης που βρίσκονται οι συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες σε όλη την χώρα. Εργαζόμενες οι οποίες επί δεκαετίες συνάπτουν ολιγόμηνες συμβάσεις, με αβεβαιότητα για την ανανέωσή τους κάθε νέο σχολικό έτος. Οι βουλευτές και οι βουλεύτριες ζητούν από τον υπουργό Εσωτερικών να λάβει μέτρα προκείμενου να αποκατασταθούν οι  χρόνιες εργασιακές αδικίες σε βάρος των εν λόγω εργαζόμενων.

Σχετικά με την κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες ο Νικ. Παρασκευόπουλος δήλωσε: «Η κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης με θέμα την «Εργασιακή επισφάλεια  και διακρίσεις σε βάρος των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών», αναδεικνύει πλήρως το ιδιότυπο εργασιακό καθεστώς εκμετάλλευσης που βρίσκονται εδώ και δεκαετίες οι συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες σε όλη την χώρα. Κυρίως όμως αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης για τη χρόνια αυτή αδικία σε βάρος των εργαζομένων.

Μετά και τις συναντήσεις μου με  τον Σύλλογο Εργαζομένων στην καθαριότητα Βορείου Ελλάδας «Τα καθαρά γάντια», κατέθεσα σαν πρώτο βήμα μαζί με 30 ακόμη βουλευτές την σχετική ερώτηση  για το ιδιαίτερα προβληματικό αυτό εργασιακό θέμα.

Τα προβλήματα του  συγκεκριμένου κλάδου είναι σωρευμένα και διογκώνονται λ.χ. συνεχής αβεβαιότητα, καθεστώς υποαμοιβής, καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, μη τήρηση των προβλεπόμενων όρων των συμβάσεων, λήψη άδειας με την προϋπόθεση της αναπλήρωσής τους κ.α. Η ανάγκη αποκατάστασης των αδικιών, της εξάλειψης των διακρίσεων καθώς και της πλήρους εφαρμογής των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων είναι επιβεβλημένη και προς την κατεύθυνσή αυτή οφείλουμε  να δρούμε συλλογικά. Τα συναρμόδια Υπουργεία αναμένεται να επιδείξουν την αναγκαία εγρήγορση και ευαισθησία πάνω στο θέμα αυτό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)