to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:17 | 03.04.2019

Πολιτική

Ν. Παρασκευόπουλος: Χρέος μας να προχωρήσουμε στη συνταγματική αναθεώρηση

Η δημοκρατία είναι το δύσκολο πολίτευμα, δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται, αλλά είναι ισχυρό και θα επικρατήσει» τόνισε ο Ν. Παρασκευόπουλος


«Το Σύνταγμα δεν είναι ένας άνωθεν κανόνας, δεν είναι απλώς ένα συμβόλαιο σοφών, το σύνταγμα είναι ένα προϊόν της ιστορίας και της κοινωνίας» είπε σε εκδήλωση για τη συνταγματική αναθεώρηση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο βουλευτής, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρόεδρος της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Προκύπτει μέσα από αγώνες, κοινωνικούς αγώνες και συνθέτει τις κορυφαίες κοινωνικές αντιθέσεις» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στα ελληνικά συντάγματα.

«Δημοκρατικό πολίτευμα, θέλησαν οι αγωνιστές του '21, αβασίλευτο, χωρίς μοναρχία» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και συνέχισε:

«Αυτό να το θυμόμαστε στην εποχή μας, γιατί η εποχή μας από πολλές απόψεις διδάσκει, κοινωνικά και ψυχολογικά «μοναρχία». Οι γονείς από τα παιδιά τους ζητούν να είναι πρώτη και μοναδικοί, στον αθλητισμό ζητούν από τους αθλητές τον πρωταθλητισμό, η πατρίδα μας θέλουμε να είναι ανάδελφη, η Μακεδονία μας θέλουμε να είναι μία και μοναδική και ξακουστή, διδάσκουμε και διδασκόμαστε, διαρκώς, την πρωτιά και τη μοναδικότητα., Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα της αλληλεγγύης και του σεβασμού του άλλου, το πολίτευμα που μας ζητά να περιορίσουμε το εγώ μας, αν οι άλλοι είναι περισσότεροι. Η δημοκρατία είναι το δύσκολο πολίτευμα, το οποίο δοκιμάστηκε πολλές φορές, δοκιμάζεται και τώρα, αλλά είναι πολύ ισχυρό και θα επικρατήσει».

«Πρέπει να πω ότι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δε θα βρείτε προτάσεις κομμένες και ραμμένες στη δική του κομματική, ή πολιτική πορεία» συνέχισε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε : «Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολο τους είναι προτάσεις ανιδιοτελείς οι οποίες στοχεύουν στην ενίσχυση των δικαιωμάτων αφενός και στην αποκατάσταση των λειτουργιών της δημοκρατίας αφετέρου».

Υπογράμμισε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εμπνέονται από την όσμωση των αξιών της δημοκρατίας, με τα αιτήματα της ριζοσπαστικής αριστεράς, που, όπως είπε, ταυτίζονται με τα συμφέροντα «των πολλών» και αναφέρθηκε σε κάποιες από τι 32 προτάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες ψηφίστηκαν, μεταξύ αυτών, στο άρθρο 3 για θρησκευτική ουδετερότητα, στο άρθρο 21 για αξιοπρεπή διαβίωση και περίθαλψη και υγείας και την κατοχύρωση των κοινών αγαθών, στο άρθρο 5 για ελεύθερη ανάπτυξη προσωπικότητας και απαγόρευση διακρίσεων, πέραν των αναγραφόμενων, για φύλο και σεξουαλικό προσανατολισμό, στο άρθρο 25 άσκηση δικαιωμάτων και η προστασία τους γίνεται με δικαιοσύνη και επιείκεια, κ.α.

«Νομίζω, ότι πολύ σωστά η πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιέλαβε το άρθρο 16 στα αναθεωρητέα» συνέχισε ο κ. Παρασκευόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η Αριστερά έχει, όχι απλώς ένσταση, έχει αντίθεση με την παράδοση της γνώσης στην αγορά και στο κέρδος».

Για τον κ. Βούτση ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή της ανάμιξης του με την πολιτική τον αντικρίζει σαν «δάσκαλο» και πρόσθεσε: «Δε φταίει για τα λάθη μου, αλλά είναι ο μέντοράς μου να σας το πω έτσι».

Τη θέση ότι καλώς δεν προτάθηκε για αλλαγή το άρθρο 16 ανέπτυξε ο ολυμπιονίκης και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Νικολαίδης, τονίζοντας ότι ο αθλητισμός είναι μέρος της παιδείας και δεν πρέπει να μετατραπεί «από δικαίωμα», σε «ένα προνόμιο για τους λίγους».

Στην παρέμβαση του, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Χρήστος Γιαννούλης τόνισε ότι «ως περιφερειακή παράταξη κοιτάμε μπροστά για να ενισχύεται κάθε φορά η δημοκρατία» και πρόσθεσε : «Όλα αυτά θα κριθούν από τη δυνατότητα μας εάν καταφέρουμε να φτάσουμε στους πολίτες, αν αυτά που έχουν γίνει, καταφέρουμε να φτάσουν στον κόσμο, αυτός θα μας κρίνει και εμείς θα κριθούμε από την ιστορία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)