to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:29 | 25.10.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ν. Παρασκευόπουλος: Το φιλελεύθερο Ποινικό Δίκαιο λέει ότι δεν μπορούμε να τιμωρούμε ό,τι δεν μας αρέσει

Το Ποινικό Δίκαιο τιμωρεί πράξεις, δόλο, αμέλεια, κάτι που προκάλεσε προσβολή, βλάβη, κίνδυνο έστω· μία πράξη επαιτείας σε ποιον προκαλεί μία βλάβη; Όποιος θέλει, προσπερνάει, σχολίασε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη, για την αποποινικοποίηση της επαιτείας. Ειδικά για τους μουσικούς του δρόμου, υπογράμμισε ότι το ζωντανό «παίξιμο» της μουσικής είναι συνθήκη δημιουργίας, αντίθετα με την ηλεκτρική αναπαραγωγή μίας ηχογράφησης


Αναφερόμενος στις αιτιάσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση για την κατάργηση της ποινικοποίησης της επαιτείας και την εμπλοκή του ονόματός του, ο κ. Παρασκευόπουλος σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «έχουν φτάσει στο σημείο όποτε δουν φιλελεύθερο νόμο να τον ονομάζουν "νόμο Παρασκευόπουλου", όποιος και να τον έχει φτιάξει».

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως είπε, «καταργείται η ποινικοποίηση της επαιτείας, όπως υπήρχε στον Ποινικό Κώδικα. Η ρύθμιση προϋπήρχε, το 1950 μπήκε στον Ποινικό Κώδικα. Οι ποινικολόγοι είχαμε από την αρχή αντιρρήσεις ... Το Ποινικό Δίκαιο τιμωρεί πράξεις. Αν υπάρχει πράξη, ψάχνουμε αν υπάρχει δόλος, αμέλεια, κτλ. Αν δεν έχει γίνει τίποτε, δεν μπορούμε να τιμωρούμε. Για να πούμε ότι υπάρχει πράξη, πρέπει αυτό που έγινε και πάμε να τιμωρήσουμε, να προκάλεσε σε κάποιον μία προσβολή, μία βλάβη, έναν κίνδυνο έστω. Μία πράξη επαιτείας σε ποιον προκαλεί μία βλάβη; Όποιος θέλει, προσπερνάει».

«Κάποιος μπορεί να λέει "δεν μου αρέσει αισθητικά"», συνέχισε ο κ. Παρασκευόπουλος, αλλά «το φιλελεύθερο Ποινικό Δίκαιο λέει "δεν μπορούμε να τιμωρούμε ό,τι δεν μας αρέσει", ό,τι μας ενοχλεί, να βάζουμε ανθρώπους στη φυλακή κατά βούληση στην ουσία, επειδή δεν μας αρέσει η στάση τους. Εάν αυτό που έκαναν βλάπτει αισθητά, αποδείξιμα, κάτι που είναι αξία για την κοινωνία, ή αν το βάζει σε κίνδυνο, με τρόπο αποδείξιμο, εντάξει. Αλλά η επαιτεία δεν το προκαλεί αυτό».

Όπως τόνισε, «θέλουμε μία κοινωνική πολιτική με βάση την οποία να μην υπάρχει άνθρωπος που αναγκάζεται να ζητάει χρήματα. Με κοινωνική πολιτική θα το αντιμετωπίσουμε, όχι με την ποινή».

Η μουσική του δρόμου είναι η πραγματικά ζωντανή μουσική

Ειδικά για το θέμα με τους μουσικούς του δρόμου, που διώκονταν με βάση τον νόμο για την επαιτεία, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι «η αποποινικοποίηση αφορά την επαιτεία, γενικά. Επειδή κακώς έχει γίνει προσφυγή σε αυτή τη διάταξη προκειμένου να υπάρξει το "κυνήγι" των μουσικών του δρόμου, ωφελούνται οι μουσικοί του δρόμου».

«Ο μέσος πολίτης, έχει πάει σε άλλες πόλεις, έχει δει την μουσική του δρόμου, που τους ευχαριστεί όλους. Και στη χώρα μας, έχουν βγει συγκροτήματα από το δρόμο. Το ζωντανό "παίξιμο" της μουσικής είναι συνθήκη δημιουργίας. Όταν αναπαράγεται μόνο με τον ηλεκτρισμό, μένει στατική, αυτή που ήταν και αποτυπώθηκε. Όταν αναπαράγεται από αυτί σε αυτί, από άκουσμα σε άκουσμα, γίνονται διασκευές, εμπλουτίζεται, χρωματίζεται με βάση την αισθητική του άλλου, το νέο περιβάλλον, διαμορφώνονται νέες μελωδίες, είναι συνθήκη της ύπαρξης της Τέχνης», όπως υπογράμμισε ο ίδιος.

Εξάλλου, για το θέμα της επέκτασης ισχύος του νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών από τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου, ο κ. Παρασκευόπουλος διευκρίνισε ότι «οι αποσυμφορητικοί νόμοι είναι νόμοι προσωρινοί, από τότε που εμφανίστηκαν, ήδη την δεκαετία του '80. Θεσπίζονται για να λυθεί ένα πρόβλημα προσωρινό ... Όταν το πρόβλημα της συμφόρησης δεν λύνεται, ο νόμος επαναλαμβάνεται».

Τέλος, για το φαινόμενο της διαφθοράς, στον απόηχο και της προφυλάκισης του ζεύγους Παπαντωνίου, όπως σχολίασε «απόλυτη πρόληψη αποκλείεται ... όσο έχουμε ένα καπιταλιστικό σύστημα πάντα κάποιοι θα τραβούν την κερδοσκοπία στα έσχατα όριά της ... Το θέμα είναι να έχουμε ένα "οπλοστάσιο" νόμων, αλλά και αυτοί να εφαρμόζονται. Δεν μπορούμε να πούμε ότι λείπουν οι νόμοι ... γίνεται προσπάθεια για νόμους που να καταπολεμούν φαινόμενα διαφθοράς και δρομολογείται η συνταγματική αναθεώρηση που θα επιτρέψει φαινόμενα διαφθοράς που αφορούν την πολιτική ζωή να αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικότητα. Το θέμα είναι η εφαρμογή». Ειδικά για την άρση των προβλέψεων περί ευθύνης υπουργών, σημείωσε ότι εάν η επόμενη Βουλή κηρυχθεί αναθεωρητική, η διάταξη του Συντάγματος που θα διαμορφωθεί θα διαμορφωθεί στην επόμενη από αυτήν.

Aκούστε ΕΔΩ το ηχητικό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)