to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 15.12.2019

Πολιτική

Ν. Παππάς: «Επιβράδυνση της ανάπτυξης, αποπληθωρισμός και πτώση της βιομηχανικής παραγωγής χαλάνε την εικονική πραγματικότητα της Ν.Δ.»

«Το πλέγμα μέτρων της Ν.Δ. περιλαμβάνει περικοπή του μερίσματος για 3 εκατ. συμπολίτες μας, κατάργηση της 13ης σύνταξης, μη περιορισμό της προκαταβολής φόρου, διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β' Αθηνών, Νίκος Παππάς.


Ο Ν. Παππάς εξήγησε, μάλιστα, ότι ο κ. Μητσοτάκης καλείται να λύσει μία «άλυτη εξίσωση», καθώς -μετά την κίνησή του να επαναφέρει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5%- «είναι καταδικασμένος να βρίσκεται δύο δισ. ευρώ πίσω από τον δικό μας σχεδιασμό για το 2020. Η επιλογή του αποτελεί δικαιολογία ότι κυνηγά τη μείωση των πλεονασμάτων ώστε να επιβάλει άλλου τύπου μέτρα».

Μιλώντας για την πορεία της οικονομίας, επεσήμανε ότι τα πρώτα σημάδια της διακυβέρνησης της Ν.Δ. είναι αρνητικά. «Η ανάπτυξη για το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν στο 1,3% και στο τρίτο τρίμηνο πήγε στο 0,6%. Στοχεύετε σε ανάπτυξη 2,8% για το 2020, αλλά κανένας διεθνής οργανισμός δεν συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση. Ακόμα και ο ΣΕΒ -και ίσως αισθάνεστε και λίγο προδομένοι, γιατί του κάνατε όλα τα χατίρια- είπε ότι είναι μάλλον άπιαστος και ο στόχος για το 2019», επεσήμανε. Για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι ο προϋπολογισμός θα βγει μόνο αν εξοικονομηθούν 800 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία του δημοσίου, αν εισπραχθούν 550 εκατ. από την πάταξη της φοροδιαφυγής και 2,5 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις.

Ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε επίσης στοιχεία για την ύπαρξη αποπληθωρισμού, ο οποίος αποτελεί αρνητικό σημάδι για μία οικονομία η οποία πασχίζει να βγει από την κρίση, καθώς και για την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 7,7% τον Οκτώβριο. «Τα πρώτα σημάδια είναι αρνητικά. Και είναι αρνητικά διότι δεν μπορεί η πολιτική σας να διατηρήσει τη χώρα στην τροχιά της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αυτή είχε ξεκινήσει να μπαίνει», τόνισε.


Αναφερόμενος στην πολιτική για την ανάπτυξη, σημείωσε ότι «φέρατε αναπτυξιακό νόμο πριν καταθέσετε τη δική σας αναπτυξιακή στρατηγική. Θεωρείτε ότι ο ρόλος της Πολιτείας είναι απλώς να βγάζει τις νάρκες μπροστά από τους επενδυτές. Καμία προτεραιοποίηση, κανένας σχεδιασμός, καμία επιλογή ενίσχυσης κλάδων που έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία». Στηλίτευσε, δε, και το πάγωμα μεγάλων έργων, όπως ο ΒΟΑΚ, το μετρό Θεσσαλονίκης και η Πύργου-Πατρών. «Από που θα έρθει η ανάπτυξη; Από τον τουρισμό και οικοδομή; Τα έχει δείξει τα όρια του αυτό το μοντέλο», συμπλήρωσε.


Σε σχέση με το προσφάτως ψηφισθέν σχέδιο Ηρακλής, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι επιθυμεί την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος ακόμα και εις βάρος της οικονομίας, «βλέποντας, όπως όλοι οι νεοφιλελεύθεροι, τον κόσμο ανάποδα».

Ο Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι αυτό που απαιτείται είναι μια ολιστική στρατηγική ανάπτυξης και περισσότερη δικαιοσύνη και όχι επιστροφή στο ξεπερασμένο μοντέλο, το οποίο μας οδήγησε στη χρεοκοπία. «Οι τράπεζες πρέπει να υπηρετούν την οικονομία και όχι το αντίστροφο. Η δημόσια περιουσία να υπηρετεί και να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και για αυτό πρέπει να παραμείνουν οι κρίσιμες υποδομές υπό δημόσιο έλεγχο, όπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία», υπογράμμισε για να προσθέσει ότι «η αληθινή ευημερία, η διατηρήσιμη ευημερία είναι μία ευημερία που αφορά όλους».

Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του είπε ότι «τα γεγονότα χαλάνε την εικονική πραγματικότητα της Ν.Δ., όπως την έχουν δημιουργήσει κάποια μέσα Ενημέρωσης» και ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα σταθούν απέναντι στην καταστροφή που φέρνει η πολιτική της πλειοψηφίας. Κατέληξε, λέγοντας: «Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, μην φέρνετε μνημονιακές πολιτικές. Σας διαβεβαιώνουμε ότι η αριστερά και η προοδευτική παράταξη δεν πρόκειται να κινηθεί πάνω στις μνημονιακές ράγες».

Μερικά από τα βασικά σημεία της εισήγησης του Ν. Παππά:

· Το πλέγμα μέτρων της Ν.Δ. περιλαμβάνει περικοπή του μερίσματος για 3 εκατ. συμπολίτες μας, κατάργηση της 13ης σύνταξης, μη περιορισμό της προκαταβολής φόρου, διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

· Ο κ. Μητσοτάκης είναι καταδικασμένος να βρίσκεται δύο δισ. ευρώ πίσω από τον δικό μας σχεδιασμό για το 2020. Η επιλογή του για επαναφορά των πλεονασμάτων, αποτελεί δικαιολογία για δήθεν διαπραγμάτευση και επιβολή άλλου τύπου μέτρων.


· Ο προϋπολογισμός θα βγει μόνο αν πιάσετε 800 εκατ. ευρώ από την εξοικονόμηση πόρων από τη λειτουργία του δημοσίου, 550 εκατ. από τη φοροδιαφυγή, 2,8% ανάπτυξη και 2,5 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις.


· Φέρατε αναπτυξιακό νόμο πριν καταθέσετε τη δική σας αναπτυξιακή στρατηγική. Θεωρείτε ότι ο ρόλος της Πολιτείας είναι απλώς να βγάζει τις νάρκες μπροστά από τους επενδυτές. Καμία προτεραιοποίηση, καμία επιλογή ενίσχυσης κλάδων που έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία.


· Η αναγκαία βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών και των βιβλίων τους έρχεται χωρίς καμία πρόνοια για το τι θα γίνει στην πραγματική οικονομία. Όπως όλοι οι νεοφιλελεύθεροι, βλέπετε τον κόσμο ανάποδα.


· Δεν χρειάζεται επιστροφή στο ξεπερασμένο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Αυτό που απαιτείται είναι μία ολιστική στρατηγική για την ανάπτυξη, περισσότερη δικαιοσύνη ενώ ο δικός σας προϋπολογισμός αυξάνει τις αδικίες.


· Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, μην φέρνετε μνημονιακές πολιτικές. Σας διαβεβαιώνουμε ότι η αριστερά και η προοδευτική παράταξη δεν πρόκειται να κινηθεί πάνω στις μνημονιακές ράγες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)