to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:08 | 05.12.2019

Πολιτική

Ν. Παππάς: Βασικός εξαπατημένος από τον Κ. Μητσοτάκη η μεσαία τάξη (Ηχητικό)

Το κοινωνικό κράτος «έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση θεμελιακή», είπε ο κ. Παππάς, σχολιάζοντας την αποκάλυψη της πρόθεσης της κυβέρνησης να άρει το σημερινό καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, ανοίγοντας την πόρτα σε κύμα πλειστηριασμών, όπως έδειξε η ανακοίνωση του χθεσινού Eurogroup


Αντί για μείωση προκαταβολής φόρου κατά 50% και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης το 2020, για εισόδημα 20.000 ευρώ θα υπάρχει μηδενική φοροελάφρυνση, μαζί με αυξημένους λογαριασμούς ΔΕΗ, ενώ τα κακά μαντάτα έρχονται με την αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, που είχαν αποτελέσει την θηλιά στο λαιμό των επαγγελματιών στα χρόνια της κρίσης, τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Το κοινωνικό κράτος «έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση θεμελιακή», είπε ο κ. Παππάς, σχολιάζοντας την αποκάλυψη της πρόθεσης της κυβέρνησης να άρει το σημερινό καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, ανοίγοντας την πόρτα σε κύμα πλειστηριασμών, όπως έδειξε η ανακοίνωση του χθεσινού Eurogroup.

«Η συγκεκριμένη φράση της ανακοίνωσης του Eurogroup συνδέεται και με την δρομολόγηση του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ για την αναδιάρθρωση των “κόκκινων” δανείων», σημείωσε, για το οποίο «έχουμε πάρα πολύ ανησυχητικά δημοσιεύματα, θα δούμε την τελική μορφή που θα πάρει το νομοσχέδιο … η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να χρησιμοποιήσει μεγάλο κομμάτι του “μαξιλαριού”, μέχρι για και 12 δισ. ευρώ έχει γραφτεί».

Αντίθετα, «αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν μέρος από το “μαξιλάρι” για να διαμορφωθεί δημοσιονομικός χώρος, να μειωθεί η προκαταβολή φόρου στο 50%, να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης μέχρι τα 20.000 ευρώ εισόδημα, να δοθεί η 13η σύνταξη, να μειωθεί ο ΦΠΑ, να διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα, όλο το πακέτο μέτρων που είχε ανακοινωθεί την Άνοιξη από τον Αλέξη Τσίπρα», συνέχισε ο κ. Παππάς. «Η ΝΔ καταδίκασε εαυτόν να βρίσκεται 2 δισ. ευρώ πίσω από το δικό μας πρόγραμμα και προϋπολογισμό, ακριβώς επειδή εγκατέλειψε το κεκτημένο της μείωσης των πλεονασμάτων», όπως τόνισε. Και τώρα ο κ. Μητσοτάκης «φτιάχνει έναν προϋπολογισμό που για άνθρωπο με 20.000 ευρώ εισόδημα έχει μηδενική φοροελάφρυνση».

Βασικός εξαπατημένος είναι η μεσαία τάξη, πρόκειται για τεράστια απάτη της διακυβέρνησης Μητσοτάκη», συνέχισε ο ίδιος, «μπορούσε μπαίνοντας το 2020 να έχει προκαταβολή φόρου στο 50%, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης. Θα δει απλώς αυξημένους λογαριασμούς στη ΔΕΗ και -εδώ θα είναι τα κακά μαντάτα- αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές», που όπως θύμισε υπήρξαν η κύρια αιτία που οι επαγγελματίες βρέθηκαν μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας και της αδυναμίας στα χρόνια της κρίσης.

Αντίστοιχα για τα νομικά πρόσωπα και την μείωση του φορολογικού συντελεστή, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «το 66% των νομικών προσώπων δηλώνουν είτε ζημίες είτε μηδενικά κέρδη … το 80% της ελάφρυνσης θα πάει στο 2,5% των επιχειρήσεων», ενώ δεν δόθηκε ούτε η δυνατότητα οι δαπάνες που έχουν γίνει για επενδύσεις να εκπίπτουν από το φορολογητέο κατά 150%.

Στην οικοδομή, επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Παππάς δίνεται 100% απαλλαγή ΦΠΑ για νέες οικοδομές ενώ πολύ μικρότερη για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις. «Η στρατηγική θα έπρεπε να είναι αντίθετη, η Ελλάδα έχει τεράστιο οικιστικό απόθεμα, δεύτερη στον κόσμο. Άρα, έχει ανάγκη αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας στο υπάρχον κτιριακό απόθεμα, αντί να χτίζονται νέα σπίτια που θα μένουν άδεια κρατώντας τις τιμές ψηλά».

Στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Παππάς σχολίασε την υπόθεση που έχει ανακύψει με τον υφυπουργό Εξωτερικών Αντ. Διαματάρη, την τεκμηρίωση της κατάρτισής του, την ηλικία του και άλλα στοιχεία του βιογραφικού του, λέγοντας ότι «το θέμα δεν είναι ότι αποδεικνύεται συστηματικός, ενδεχομένως και παθολογικός ψεύτης, αλλά η ανοχή, αναγνώριση και τοποθέτησή του σε θέση ευθύνης. Είναι τεράστια εξαπάτηση και μήνυμα που πετάει στα σκουπίδια όλη τη ρητορεία περί αριστείας. Εδώ έχουμε αγυρτεία, όχι αριστεία. Ψέματα για τα πτυχία, για την ημερομηνία γέννησης… είναι πραγματικά εντυπωσιακό … Φαντάζομαι ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα τον παύσει» από τα καθήκοντά του, υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)