to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:37 | 24.07.2019

Πολιτική

Ν. Παππάς: Τα πλεονάσματα θα είναι η νέα μεγάλη δικαιολογία

«Είναι απολύτως εμφανές ότι προετοιμάζουν το έδαφος για περικοπές, ψάχνουν τις δικαιολογίες και τα πλεονάσματα είναι μάλλον η κεντρική από τις δικαιολογίες που έχουν εφεύρει», δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών, Νίκος Παππάς


«Είναι απολύτως εμφανές ότι προετοιμάζουν το έδαφος για περικοπές, ψάχνουν τις δικαιολογίες και τα πλεονάσματα είναι μάλλον η κεντρική από τις δικαιολογίες που έχουν εφεύρει», δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών, Νίκος Παππάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

   «Η εμφανής σημαντική στιγμή από τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ήταν η αύξηση του στόχου των πλεονασμάτων, η επαναφορά δηλαδή του 3,5% από το 2,5%, στο οποίο το είχε η κυβέρνησή μας και τα συνεπακόλουθα θα τα δούμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στον προϋπολογισμό πλέον κανείς -ούτε ο κ.Μητσοτάκης- δε θα μπορεί να κρύβεται, γιατί στον προϋπολογισμό θα διαπιστώσουμε όλοι, εάν θα υπάρξει μείωση της προκαταβολής φόρου, εάν θα έχουμε μείωση ή μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ, αν θα έχουμε μείωση του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ, αν θα καταβληθεί η 13η σύνταξη, αν θα υπάρχει κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του 2019 όπως υπήρξε για τα έτη 2016, 2017 και 2018, όλα αυτά δεν θα μπορούν να κρύβονται», ανέφερε ο Ν. Παππάς.

   Υποστήριξε, δε, ότι «τα πλεονάσματα θα είναι η νέα μεγάλη δικαιολογία, όπως ήταν η παραμονή στο ευρώ ή αναδιάρθρωση χρέους, για να "καταπιούμε" το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, για το κύμα των -εντός πολλών εισαγωγικών- μεταρρυθμίσεων που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη η δικαιολογία θα είναι τα πλεονάσματα, δηλαδή θα θέλει να κάνει κάποιες ιδιωτικοποιήσεις των μεγάλων υποδομών και το περιτύλιγμα, η δικαιολογία, το επικοινωνιακό προπέτασμα καπνού θα είναι η υπόσχεση για μείωση πλεονασμάτων τα οποία τα βρήκαν μειωμένα και τα αύξησαν».

   Σε ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα πρώτα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, ο Ν. Παππάς απάντησε: «Επειδή βλέπουμε ότι η κυβέρνηση εξαγγέλλει ήδη δρομολογημένες πρωτοβουλίες, τις οποίες εμείς είχαμε ανακοινώσει, ό,τι βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση θα έχουμε θετική στάση, αλλά τις λεπτομέρειες θα πρέπει να τις δούμε [...] Η δική μας αντιπολίτευση σε κάθε περίπτωση θα είναι προγραμματική, δομική, δυναμική, τεκμηριωμένη και ουσιαστική».

   Ερωτηθείς, εξάλλου, σχετικά με την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για κωλυσιεργία μετά την τραγωδία στο Μάτι, ο βουλευτής απάντησε: «Η στήριξη ήταν άμεση τότε. Σε πάρα πολύ λίγες μέρες καταβλήθηκαν τα επιδόματα, καθαρίστηκαν οι χώροι, μπήκαν πάρα πολλά συνεργεία και εάν κάτι σηματοδότησε -σε σχέση με την τραγωδία στο Μάτι- η ανάληψη των ευθυνών από την καινούρια κυβέρνηση, είναι η τοποθέτηση του κ. Τσουβάλα στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, ο οποίος είχε την επιχειρησιακή ευθύνη εκείνο το βράδυ».

   Αναφορικά με την αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης και την τοποθέτησή της σε σχέση με τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα ο Ν. Παππάς είπε: «Είναι απολύτως εμφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καμία αναπτυξιακή στρατηγική. Δεν απαντήθηκε καθόλου, δεν στάθηκε καθόλου σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή στρατηγική ο κ.Μητσοτάκης, θεωρεί ότι αναπτυξιακή στρατηγική μπορούν να κάνουν τα ιδιωτικά συμφέροντα . Δεν μπορεί να συμβεί αυτό, δε γίνεται αυτό, πουθενά δεν έχει επιτευχθεί αυτό, οπουδήποτε οι μεγάλες υποδομές έχουν αφεθεί στον ιδιωτικό τομέα, έχουν αρνητικά για την κοινωνία αποτελέσματα. Άρα βεβαίως αξιοποίηση, σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά μέσα στα γενικότερα κοινωνικά συμφέροντα».

   Σε ό,τι αφορά τέλος τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Παππάς επισήμανε: «από το 2012 και μετά πάρα πολύ κόσμος προοδευτικός μας χτυπά την πόρτα και οφείλουμε αυτή τη φορά να την ανοίξουμε για να γίνουμε το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία.

   Πρέπει να λύσουμε αυτό το ιστορικό παράδοξο, ένα κόμμα το οποίο παίρνει σε τέσσερις διαδοχικές αναμετρήσεις λίγο κάτω ή λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια ψήφους, να αριθμεί λιγότερο από 30.000 μέλη. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και θα έχουμε κι εμείς ως ηγεσία ιστορικές ευθύνες αν δεν ανταποκριθούμε σε αυτή την ιστορική αναγκαιότητα [...] Είναι ευθύνη όλων μας, η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)