to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:59 | 24.08.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ν. Παππάς Στο Κόκκινο: Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις, καθώς αυτό αποφάσισε η Βουλή με ευρεία πλειοψηφία

Οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις, καθώς αυτό αποφάσισε η Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη.


Παρά τις φήμες για «πέμπτη άδεια», όπως ξεκαθάρισε «δεν υφίσταται τέτοιου τύπου συζήτηση αυτή τη στιγμή ... εάν ανοίξει θα αφορά το απώτερο μέλλον. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα, ο νόμος είναι σαφής, ψήφισε η Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, εφαρμόζουμε το νόμο και το Σύνταγμα», προσέθεσε.

Ο κ.Παππάς αναφέρθηκε εκτενέστατα στην μακρά περίοδο ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο, στην οποία μπαίνει τέλος με την πρώτη δημοπράτηση των αδειών, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει και την επόμενη ημέρα. Για το ίδιο θέμα υπήρξε εκτενέστατη αναφορά από κυβερνητικές πηγές σε σχέση με τις «16 αλήθειες για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών».

«Υπάρχει μία γενική στρέβλωση, ότι θα έχει το τηλεκοντρόλ μόνο τέσσερα κανάλια. Προφανέστατα, δεν πρόκειται περί αυτού. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργούν περίπου 130 κανάλια. Αυτή τη στιγμή αδειοδοτούμε τα κανάλια ελεύθερης λήψης γενικού περιεχομένου ... που έχουν ειδήσεις, αθλητικά, ψυχαγωγία. Οφείλουν να έχουν και μυθοπλασία, πρωτογενή παραγωγή, παιδικό πρόγραμμα, πράγματα που αυτή τη στιγμή δεν τηρούνται», συνέχισε ο κ.Παππάς.

Κάποιοι ιδιοκτήτες έγιναν θύματα της ίδιας τους της αλαζονείας

«Η κυβέρνηση της Αριστεράς κάνει το αντίστροφο από αυτό που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ, που επέβαλε το "μαύρο" ... ως η πρώτη που αδειοδοτεί είναι και η πρώτη που το "μαύρο" το κάνει λευκό, καθαρό και διάφανο ... κάποιες πολιτικές ηγεσίες και κάποιες ιδιοκτησίες σταθμών έγιναν δούλοι της ιδέας τους ότι ποτέ και κανείς δεν θα έρθει να βάλει το δάχτυλο στην πληγή ... έγιναν θύματα της ίδιας τους της αλαζονείας», υπογράμμισε.

Επί Ρουσόπουλου ο υπουργός μπορούσε να μην αποκαλύψει καν τον αριθμό

Απαντώντας σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο προχωρά για πρώτη φορά στην δημοπρασία και την αδειοδότηση, ο ίδιος θύμισε ότι στο παρελθόν «με το νόμο Ρουσόπουλου ο υπουργός διατηρεί το δικαίωμα με μία απλή υπουργική υπογραφή να αποφασίσει για το ποιος θα είναι ο αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών και το δικαίωμα για τον εαυτό του, ρητά, να μην τον ανακοινώσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης». 

Η αντιπολίτευση τότε δεν έλεγε το Ρουσόπουλο «υπουργό της Βόρειας Κορέας, χουντικό υπουργό, Γεωργαλά, υπερ-υπουργό καναλάρχη, αδηφάγο, τίποτα από αυτά», όπως σημείωσε.


Αποφασίσαμε να αλλάξουμε το σημερινό αντισυνταγματικό τοπίο, όπου υπάρχει μία ιδιότυπη ντε φάκτο χρησικτησία ενός δημόσιου αγαθού, κάτι ανεπίτρεπτο, τόνισε ο κ.Παππάς.

Πού παράγεται η αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ;

Για τη στάση της ΝΔ στο θέμα της αδειοδότησης, σχολίασε ότι «καμιά φορά και εμείς μπερδευόμαστε και δεν ξέρουμε εάν πρωτογενώς η αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ έχει παραχθεί στα γραφεία και τις συσκέψεις της ΝΔ, ή σε κάποια σύσκεψη διευθυντικών στελεχών κάποιου τηλεοπτικού σταθμού».

«Η διαφορά φάσης με την οποία αναπαράγονται ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα, καμιά φορά και ασουλούπωτα, κακοβαλμένα, μας κάνει να αναρωτιώμαστε», όπως είπε ο υπουργός. 

Η ΕΡΤ θα σταματήσει να πληρώνει τους ιδιοκτήτες των καναλιών

«Ο δημόσιος, κρατικός φορέας κατά το νόμο οφείλει να συγκροτήσει μία εταιρεία συνδεδεμένη με την ΕΡΤ, που να κάνει αυτή τη δουλεια ... Αυτή τη στιγμή, αναγκάζεται να πληρώσει ενοίκιο στην Digea, τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών. ... είναι ένα μάθημα ... γιατί σε πολλές περιοχές οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στο σήμα της Digea; Γιατί ο ιδιώτης πάροχος δικτύου με ένα κριτήριο αποφασίζει εάν τα Πομακοχώρια, η ανατολική Λέσβος, η Γαύδος, θα έχουν σήμα: με το κριτήριο του κέρδους», σημείωσε ο ίδιος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον 105,5.


Αυτό «δεν είναι επαρκές κριτήριο ... εάν το είχε εφαρμόσει η ΔΕΗ, να υπολογίσει εάν την συμφέρει στην ορεινή Αρτα να υπάρχει δίκτυο ηλεκτροδότησης, δεν θα της έβγαινε ο λογαριασμός ... είναι μάθημα γενικότερης οικονομικής πολιτικής: στις μεγάλες υποδομές και τα μεγάλα δίκτυα, η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν μπορεί να δώσει στην κοινωνία αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο», υπογράμμισε.

Εκλεισαν την ΕΡΤ για να την βγάλουν από τη μέση

Σημείωσε μάλιστα ότι «έχει λίγο αναδειχθεί η σχέση αυτής της υπόθεσης με το κλείσιμο της ΕΡΤ ... ο βασικός στόχος ήταν ακριβώς η ΕΡΤ να βγει από την εξίσωση».

«Υπάρχει μία αρχή που δεν πρέπει να παραβιάζεται, ο πάροχος του δικτύου να μην ταυτίζεται με τον πάροχο του περιεχομένου ... εδώ έχουμε μία καταφανή παραβίαση», όπως είπε.

Δεν θα ξεχαστεί το σκάνδαλο της Digea

«Μία εταιρεία που συμπυκνώνει τα συμφέροντα των υπαρχόντων ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας ήταν αυτή που έχει στην κατοχή της το δίκτυο των κεραιών, "τον αέρα της χώρας", περιουσιακό στοιχείο ανεκτίμητο», είπε ο υπουργός.


«Επωλήθη σε ένα διαγωνισμό -ο θεός να τον κάνει διαγωνισμό- προς 18 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια ... πήγαν σε ένα διαγωνισμό που είχε μόνο έναν συμμετέχοντα ... είχε στην προκήρυξή του ρήτρα ότι εάν υπάρξει μόνο ένας διαγωνιζόμενος, ο διαγωνισμός δεν κηρύσσεται άγονος, αλλά παίρνει αυτός ο ένας που προσήλθε το δίκτυο των κεραιών στην τιμή εκκίνησης.

Υπήρξε ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες, αλλά όταν είδαν ότι ανταγωνιστής τους στο διαγωνισμό είναι ουσιαστικά η ένωση παρόχων περιεχομένου τηλεόρασης ... "την έκαναν  με ελαφρά πηδηματάκια". Αυτό είναι ένα σκάνδαλο που δεν πρόκειται να ξεχαστεί».

Ο αριστερός να μη φοβάται μήπως γίνουμε ΠΑΣΟΚ

«Για το ζοφερό μέλλον και τις προβλέψεις υπάρχουν και τα μέντιουμ ... η Αριστερά χρειάζεται, όταν ο λαός την έχει ανάγκη, να μπορεί να παρεμβαίνει, να προστατεύει, να πολιτικοποιεί, να βάζει όρια στις ασύδοτες αγορές, όπου αυτό χρειάζεται», είπε.


Αναφερόμενος στην νέα πρόσκληση Τσίπρα στις εργασίες του συνεδρίου των ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, ο κ.Παππάς σημείωσε ότι «ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας είναι όμορος ... ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός της Ελλάδας και από τις κορυφαίες παρουσίες της ευρωπαϊκής Αριστεράς, καλείται και με πολύ μεγάλη χαρά συμμετέχει».


«Συμμετέχει, βάζοντας στο τραπέζι την ατζέντα με την οποία και ο ίδιος αναδείχθηκε υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν το 2014, γεγονός που ήταν μία βαθιά ανάσα για την Αριστερά, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. ... Η υποψηφιότητα Τσίπρα πολιτικοποίησε αυτή τη διαδικασία και άνοιξε δρόμους που πλέον δεν μπορούν να κλείσουν».

«Η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη φοβάται ένα πράγμα, το λένε PASOKification. Να μην πάθει αυτό που έπαθε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα ... όπου το μεγάλο σοσιαλιστικό κόμμα, που οι κεντροαριστεροί, τα συνδικάτα, οι εργαζόμενες τάξεις, ακούμπαγαν τις προσδοκίες τους, ταυτίστηκε με τις πιο ακραίες δεξιές πολιτικές και διέρρηξε τις κοινωνικές του συμμαχίες, έχασε τα ηθικά του πλεονεκτήματα και κατέρρευσε, όντας πλέον ένα κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης που ψάχνει να βρει το βηματισμό του.

Εδώ λοιπόν έρχεται η Αριστερά, με την ηγεσία της και τις προτάσεις της, την πολιτική της», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

 

Ακούστε:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)