to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:16 | 21.09.2019

Πολιτική

Ν. Παππάς: Σκάνδαλο μια πιθανή πώληση των ΕΛΠΕ από τη Ν.Δ.

«Η διαφαινόμενη πώληση των ΕΛΠΕ από τη Ν.Δ. θα ευνοήσει σκανδαλωδώς για μια ακόμη φορά τον "εθνικό επενδυτή" Λάτση» αναφέρει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το σημερινό κύριο θέμα της «Εφημερίδας των Συντακτών»


Ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β' Αθηνών, Νίκος Παππάς, αναφέρει σχετικά:

Με αφορμή το σημερινό κύριο θέμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β' Αθηνών, Νίκος Παππάς, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Η διαφαινόμενη πώληση των ΕΛΠΕ από τη Ν.Δ. θα ευνοήσει σκανδαλωδώς για μια ακόμη φορά τον "εθνικό επενδυτή" Λάτση.

Η καθολική αποχώρηση του Δημοσίου από μια κερδοφόρα και κρίσιμη για τη χώρα εταιρεία, η οποία κατέχει επίσης δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, προκαλεί.

Η Ν.Δ. καλείται να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις:

Στο πακέτο πώλησης θα περιλαμβάνονται σε "τιμή ευκαιρίας" και τα δικαιώματα εξόρυξης υδρογονανθράκων;

Θα επιμείνει το δημόσιο σε μια συμφωνία πώλησης από την οποία ο όμιλος Λάτση έχει αποσυρθεί;

Η πώληση των ΕΛΠΕ δεν θα γίνει αποδεκτή. 

Ας γνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι οι ευθύνες που θα προκύψουν προφανώς και δεν θα είναι μόνο πολιτικές».


Στο σημερινό κύριο θέμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναφέρεται:

Ενώ δεν λένε να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και των φιλικών της ΜΜΕ για τις μπουλντόζες που θα μπουν επιτέλους στο Ελληνικό και για τη «μεγαλειώδη» κίνηση του Λάτση να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, προετοιμάζεται το έδαφος για πλήρη εκχώρηση του χρυσοφόρου ενεργειακού κολοσσού των ΕΛΠΕ για δεύτερη φορά στον ίδιο όμιλο, που ήδη κατέχει το 45%.

Μετά τον άγονο διαγωνισμό πώλησης του 50,1% τον περασμένο Απρίλιο, ο συνεταίρος του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ αποφάσισε να μην πουλήσει το μερίδιό του, εξωθώντας το Δημόσιο να στερηθεί πλήρως ένα πολύτιμο, οικονομικά και στρατηγικά, περιουσιακό στοιχείο.

Από τα τρία εναλλακτικά σενάρια που υπήρχαν για να καλυφθεί η δέσμευση προς τους δανειστές για έσοδα 500 εκατ. ευρώ, φαίνεται ότι η κυβέρνηση προκρίνει το χειρότερο: να πουλήσει τις μετοχές του Δημοσίου μέσω Χρηματιστηρίου, με αντίτιμο τα έσοδα που εισπράττει από τα ΕΛΠΕ σε μόλις τρία χρόνια. Και μάλιστα μαζί με τα δικαιώματα εξόρυξης, τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαιρέσει από την πώληση.

Μια δυναμική και κερδοφόρα βιομηχανία, η οποία τα τελευταία χρόνια αύξησε εντυπωσιακά την κερδοφορία της με το Δημόσιο να ασκεί επιτέλους ουσιαστικά και όχι τυπικά τη διοίκηση, τώρα γίνεται ανυπολόγιστης αξίας «προίκα» για όποιον ιδιώτη αποκτήσει τον πλήρη έλεγχό της.

Από την έρευνα της «Εφ.Συν.» προκύπτει ένα διαχρονικό αμάρτημα, μια «πετρελαιοκηλίδα» σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος από το 2003, οπότε μεθοδεύτηκε ο παράδοξος «γάμος» ΕΛΠΕ και Πετρόλα, με κερδισμένη την εταιρεία του Ομίλου Λάτση. Σήμερα ο «εθνικός επενδυτής» φαίνεται ότι τα θέλει όλα δικά του.

Προς το παρόν η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει όλα τα χαρτιά της. Η λιτή, τυπική -και μάλλον ειρωνική- απάντηση του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα ερωτήματα της εφημερίδας μας (σελ. 20-23) τα αφήνει όλα ανοιχτά. Ελπίζουμε ειλικρινά αυτό να προδίδει τουλάχιστον προβληματισμό και αναζήτηση της ιδανικής για το δημόσιο συμφέρον λύσης.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Και τα εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών έχουν κάθε λόγο να μην επιτρέψουν να χαριστεί μια πολύτιμη πηγή εσόδων για το Δημόσιο, μια στρατηγικής σημασίας για τον εθνικό πλούτο επιχείρηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)