to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:02 | 04.06.2020

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Ν. Παππάς: Το πολιτικό πακέτο της ΝΔ οδήγησε τη χώρα σε ύφεση πριν τον κορονοϊό (ηχητικό)

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την προ κορονοϊού περίοδο διαψεύδουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς αποδεικνύεται ότι μόνο σε τροχιά ορμητικής ανάπτυξης δεν ήταν η χώρα, επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο ο βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος, Νίκος Παππάς


Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την προ κορονοϊού περίοδο διαψεύδουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς αποδεικνύεται ότι μόνο σε τροχιά ορμητικής ανάπτυξης δεν ήταν η χώρα, επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο ο βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος, Νίκος Παππάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο πολιτικό πακέτο της ΝΔ, που είχε βάλει τις βάσεις αυτής της πτωτικής πορείας και έτσι στο πρώτο τρίμηνο του 2020 καταγράφεται ύφεση -0,9%.


Στον Στάθη Σχινά ο κ. Παππάς εξήγησε τις αιτίες αυτής της πτώσης όπως είναι το έλλειμα στην αγορά από τη μη καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, η απελευθέρωση των απολύσεων και το πάγωμα των μεγάλων έργων και στις πολλαπλές επιπτώσεις καθώς χιλιάδες άνθρωποι μένουν άνεργοι και λεφτά που θα γύρναγαν στα ταμεία του κράτους (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών κ.ά.), δεν επιστρέφουν.

Αυτή η πολιτική είναι συμβατή με την επιδίωξη της ΝΔ η ύφεση να εξελιχθεί, να γίνει εκκαθάριση και μετά το δημόσιο χρήμα να το διοχετεύσουν σε όσους επιβιώσουν. Από την κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει επικρατήσει η σχολή της απραξίας σημείωσε ο βουλευτής.

Ο κ. Παππάς εξήγησε ότι η κατάσταση διαμορφώνεται με τον διεθνή Τύπο να χαρακτηρίζει τη χώρα μας πρωταθλήτρια στην ύφεση και μάλιστα πριν τις εκτιμήσεις της Κομισιόν καθώς και ο τουρισμός πλήττεται και είναι μεγάλο το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και υπάρχει σχετικά μεγάλη ανεργία. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση αποσύρεται από την άσκηση πολιτικής πρακτικά και οι τράπεζες - το υποτιθέμενο αναπτυξιακό εργαλείο - δεν παίζουν τον ρόλο τους, αλλά επιτείνουν το φαινόμενο της ύφεσης καθώς παρά τις πλάτες, τις εγγυήσεις του δημοσίου δανειοδότησαν μόλις 2.000 από τις 200.000 επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν αίτημα για κεφάλαιο κίνησης.

Ο κ. Παππάς εξήγησε ότι μόλις 50.000 επιχειρήσεις πήραν τελικά την επιστρεπτέα προκαταβολή και το κόστος της μη έγκαιρης παρέμβασης όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ με το Μένουμε Όρθιοι 1 έχει αρχίσει και φαίνεται στις τοπικές αγορές.

Αυτή τη στιγμή και με τη βούλα του κράτους το 87% των κλάδων της οικονομίας είναι πληττόμενοι και όλες οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων τους και αν συνεχίζουν οι τράπεζες με τα ίδια κριτήρια – που πάρθηκαν σε συνθήκες κανονικότητας – να μην δανειοδοτούν δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα.

Το οδυνηρό είναι ότι οι τράπεζες πήρανε σήμα να συνεχίσουν στην ίδια κατάσταση, σύμφωνα και με τον Άδωνη Γεωργιάδης που απάντησε ότι έτσι πρέπει να λειτουργούν οι τράπεζες σημείωσε ο κ. Παππάς.


 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)