to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:20 | 12.09.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Ν. Παππάς: Οπτικές ίνες ως την πόρτα μας για τον πολίτη και τους επενδυτές στην υψηλή τεχνολογία

Πάνω από 2 δισ. ευρώ θα επενδυθούν για την οριστική μετάβαση του δικτύου επικοινωνιών στις οπτικές ίνες, ώστε ο απλός πολίτης να απολαμβάνει πολλαπλάσιες ταχύτητες σύνδεσης και οι επενδυτές στην υψηλή τεχνολογία να μπορούν, από οπουδήποτε στην Ελλάδα, να έχουν τις ίδιες υπερυψηλές ταχύτητες σαν να είναι δίπλα στην πλατεία Συντάγματος.


Πάνω από 2 δισ. ευρώ θα επενδυθούν για την οριστική μετάβαση του δικτύου επικοινωνιών στις οπτικές ίνες, ώστε ο απλός πολίτης να απολαμβάνει πολλαπλάσιες ταχύτητες σύνδεσης και οι επενδυτές στην υψηλή τεχνολογία να μπορούν, από οπουδήποτε στην Ελλάδα, να έχουν τις ίδιες υπερυψηλές ταχύτητες σαν να είναι δίπλα στην πλατεία Συντάγματος, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς μιλώντας Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά.
 
«Οι επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που περιμένουμε να εξελιχθούν το επόμενο διάστημα έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση του δικτύου των τηλεπικοινωνιών, το πέρασμα στην εποχή των οπτικών ινών για το σύνολο του δικτύου στην Ελλάδα, καθώς κατά το μέγιστο ακόμη στη χώρα μας χρησιμοποιείται δίκτυο χαλκού ... μιλάμε για τεχνολογίες που πολλαπλασιάζουν, δεκάδες φορές, την ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο», είπε ο κ. Παππάς. «Πρακτικά, θα αλλάξει ο τρόπος που απολαμβάνουμε την ψυχαγωγία, το οπτικοακουστικό υλικό, τις τηλεπικοινωνίες ... Παράλληλα, θα επιταχυνθεί και η ανάπτυξη ... επειδή μπορούν να οικοδομηθούν υπηρεσίες πάνω στις υψηλών ταχυτήτων τηλεπικοινωνίες».
 
Θύμισε ότι «μέχρι σήμερα, όπου υπήρχε δίκτυο οπτικών ινών, πήγαινε μέχρι το ΚΑΦΑΟ (σ.τ.σ. τον υπαίθριο κατανεμητή), όχι μέχρι τα κτίρια», αλλά πλέον, «θα χρησιμοποιήσουμε τα κοινοτικά κονδύλια για να επιδοτήσουμε τη ζήτηση, να μπορέσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πάρουν οπτική ίνα μέχρι και την είσοδό τους», όπως είπε.
 
«Θα αντιληφθούμε σταδιακά πόσο σημαντικό είναι για την οικονομία μας, η ταχύτητα διασύνδεσης είναι από τα πράγματα που οι διεθνείς επενδυτές κοιτούν πάρα πολύ σοβαρά», συνέχισε ο υπουργός, «είμαστε χώρα με καταπληκτική φυσική ομορφιά και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που απασχολούν προσωπικό εύκολα μετακινήσιμο, νέους ανθρώπους, εάν έχουν σύνδεση υπερυψηλής ταχύτητας μπορούν να εγκατασταθούν οπουδήποτε στη χώρα και να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα όπως αν ήταν λίγα μέτρα από την πλατεία Συντάγματος».
 
Για την επένδυση στα δίκτυα οπτικών ινών θα αξιοποιηθούν «500 εκατ. ευρώ δημόσιο χρήμα», ενώ αντίστοιχες ανακοινώσεις υπάρχουν τόσο από τον κινεζικό κολοσσό της ZTE, την Cosmote, την Vodafone, τη Wind, την Forthnet ... συνολικά οι επενδύσεις «θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ», όπως εκτίμησε, ενώ σε άλλο σημείο σχολιάζοντας παλαιότερες μελέτες που ήθελαν τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να φτάνει στο μέλλον το 8% του ΑΕΠ, είπε ότι «μπορεί να πάνε και παραπάνω».
 
«Είναι ευρύτερο, στρατηγικό ζήτημα», υπογράμμισε ο κ. Παππάς. «Εάν η Ελλάδα θέλουμε να γίνει κόμβος στην ευρύτερη περιοχή, χρειάζεται ισχυρά, αξιόπιστα, σύγχρονα δίκτυα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων και των σιδηροδρόμων και των δικτύων ενέργειας και των δικτύων επικοινωνιών. Είμαστε σε ένα σημείο του χάρτη που έχουμε "από πάνω μας" μία ώριμη αγορά 400 εκατ. ανθρώπων και "από κάτω" τη βόρεια Αφρική, που έχουμε κάθε λόγο να δουλεύουμε για να σταθεροποιηθεί, να δημιουργηθούν έτσι μεγάλες δυνατότητες συνανάπτυξης και η Ελλάδα να αυξήσει το οικονομικό και γεωπολιτικό της εκτόπισμα».
 


Στα ψηφιακά έργα η κατασπατάληση ήταν αντίστοιχη των οδικών έργων

Πάρα πολλά χρήματα κατασπαταλήθηκαν για ψηφιακά συστήματα που δεν έχουν διαλειτουργικότητα και πληρώνουμε τη συντήρησή τους ξανά και ξανά, είπε ο αρμόδιος υπουργός Ν. Παππάς.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έχει μία πάρα πολύ καλή συνεργασία με το αντίστοιχο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για την σχεδιασμένη ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών στο Δημόσιο, είπε ο κ. Παππάς.

Πάρα πολύ γρήγορα θα ακολουθήσουν σχετικές ανακοινώσεις για ένα πρόγραμμα που θα κάνουν το Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης ένα υπουργείο στο οποίο δεν θα διακινείται κανένα έγγραφο με φυσικό τρόπο, τυπωμένο σε χαρτί. Όλα τα έγγραφα θα διακινούνται ψηφιακά και θα υπάρχει ψηφιακή υπογραφή, όπως ανέφερε.

Υπογράμμισε επίσης ότι το έργο θα γίνει με πολύ λίγα χρήματα, ενώ τόνισε ότι θα γίνουν ανακοινώσεις, προκειμένου ο κόσμος να συγκρίνει, γιατί στον τομέα των ψηφιακών έργων στο Δημόσιο κατασπαταλήθηκαν πόροι αντίστοιχη αυτών στους αυτοκινητοδρόμους. «Δυστυχώς δεν υπερβάλλω, μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι «κάποια έργα έχουν γίνει και αναγνωρίζονται και πανευρωπαϊκά, αλλά έλειπε ο συντονισμός, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παντού συστήματα που δεν έχουν διαλειτουργικότητα και πληρώνουμε ξανά και ξανά για τη συντήρησή τους. Στόχος είναι να μπορέσουμε, διασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχει κατασπατάληση, και τα κατάλληλα συστήματα λογισμικού να εξασφαλίσουμε και την εκπαίδευση του προσωπικού του Δημοσίου να αναβαθμίσουμε».

Ακούστε στο Κόκκινο

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)