to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ν. Παππάς: Οι τεχνολογίες 5ης γενιάς ακουμπούν πάνω στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας

«Χαιρόμαστε πάρα πολύ που φιλοξενούμε το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα για τις τεχνολογίες της 5ης γενιάς τηλεπικοινωνιών. Οι τεχνολογίες της 5ης γενιάς μπορούν να υποστηρίξουν τεχνολογίες που ακουμπάνε πάνω στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας».


 Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την ΕΡΤ, αναφορικά με το συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), το οποίο λαμβάνει χώρα σήμερα και αύριο στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό που είναι το όραμα της μετατροπής της Ευρώπης σε μία κοινωνία Gigabit μέχρι το 2025.

Στη συνέχεια, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει η χώρα, μέσα από την οποία μεταφέρονται προιόντα πολύ μεγάλης κλίμακας, με μεταφορές που αφορούν την παγκόσμια οικονομία. Οι τεχνολογίες της νέας γενιάς, για παράδειγμα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, βασίζονται στις τηλεπικοινωνίες 5ης γενιάς. Άρα μία τέτοιου τύπου συζήτηση και η διάχυσή της στην κοινωνία είναι πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα για να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών είναι στον πυρήνα της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής». «Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να κάνουν και τη ζωή μας ευκολότερη και τη χώρα μας πολύ πιο ισχυρή» κατέληξε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Στον χαιρετισμό του, κατά το άνοιγμα του συνεδρίου, ο κ. Παππάς τόνισε ότι οι τεχνολογίες 5ης γενιάς αναμένεται να ψηφιοποιήσουν τις κοινωνίες μας και τις οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο, κάνοντας λόγο για μία επανάσταση, η οποία όχι μόνο θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς τομείς να αναπτυχθούν, αλλά θα ωθήσει και τις κυβερνήσεις να έρθουν αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Σκοπός του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, πρόσθεσε, είναι η ψηφιακή μετεξέλιξη της χώρας, η οποία θα περιλαμβάνει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το ψηφιακό εμπόριο, τις νέες τεχνολογίες κ.λπ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα διαμόρφωσε την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021 για την ψηφιακή μετεξέλιξη της χώρας. Όπως επισήμανε, η Ελλάδα μέχρι το 2021 θα έχει μπει για τα καλά στον ψηφιακό χάρτη της Ευρώπης. «Η αφοσίωση και ο στόχος μας αφορά μια Ελλάδα, η οποία θα γεφυρώσει το χάσμα των νέων τεχνολογιών και θα στρώσει τον δρόμο για μια βιώσιμη ανάπτυξη για όλους, στόχος που έχει τεθεί και στην ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών» υπογράμμισε.

Χαιρετισμό στο φόρουμ απηύθυνε και ο γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι επικεντρωμένη στην ψηφιακή επανάσταση της κοινωνίας, καθώς αυτό είναι το κλειδί για την ανάπτυξη όχι μόνο της οικονομίας, αλλά όλων των πολιτών. Όπως σημείωσε, μέχρι σήμερα η Ελλάδα βρισκόταν χαμηλά σε όλους τους δείκτες, αλλά αυτό αναμένεται να αλλάξει, με στοχευμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες, ώστε η χώρα να μπει κάτω από τις σύγχρονες επιταγές των νέων τεχνολογιών αλλά και της ΕΕ.

Επίσης, κατά την έναρξη του συνεδρίου διαβάστηκε μήνυμα της Επιτρόπου Ψηφιακής Oικονομίας της ΕΕ, Μαρίας Γκάμπριελ, η οποία τόνισε ότι οι τεχνολογίες 5ης γενιάς, οι οποίες αποτελούν βασική επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να μετεξελίξουν την οικονομία και να ενώσουν τις κοινωνίες. Επισήμανε ότι είναι στόχος της ΕΕ όλα τα κράτη-μέλη, μέχρι το 2020, να διαθέτουν τεχνολογίες 5G, προσθέτοντας ότι το φόρουμ, το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα, θα δώσει θαυμάσια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών που διαμορφώνονται ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Αποκλειστικές δηλώσεις του γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και του διευθυντή της ITU στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ, ο γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Β. Μαγκλάρας ανέφερε ότι «το 5G είναι μία αλλαγή παραδείγματος τεχνολογίας. Δεν πρόκειται απλώς για μία μετάβαση σε μία νέα τεχνολογία που θα αυξήσει ταχύτητες, αλλά για μία εντελώς διαφορετική εμπειρία και για τους χρήστες και για την ίδια την οικονομία. Θα δώσει πολύ μεγάλες δυνατότητες και στην ίδια την επιχειρηματικότητα αλλά και στους πολίτες να απολαύσουν νέες υπηρεσίες, αλλά και να δημιουργηθούν εφαρμογές που θα αλλάξουν εντελώς τον τρόπο που επικοινωνούμε, τον τρόπο που κάνουμε τα πάντα, όπως την έξυπνη οδήγηση αλλά και το έξυπνο εμπόριο. Πρόκειται, λοιπόν, για μία επανάσταση στον χώρο των νέων τεχνολογιών. Το υπουργείο μας είναι έτοιμο να φέρει αυτές τις νέες τεχνολογίες στη χώρα. Έχουμε αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες: Μία από αυτές είναι και το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για την αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων, μία πρωτοβουλία που αλλάζει τελείως τον τρόπο που αναπτύσσονταν μέχρι σήμερα τα κεραιοσυστήματα και φέρνει τάξη σε ένα άναρχο τοπίο που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες, αλλά θα δώσει και τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναπτύξουν τα αναπτυξιακά τους πλάνα με προβλεψιμότητα».

Ο διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), Chaesub Lee, δήλωσε ότι οι τεχνολογίες 5ης γενιάς έχουν τεράστια απήχηση σε πολλές πτυχές της οικονομίας και της κοινωνίας (εκπαίδευση, μεταφορές, επικοινωνίες), κάνοντας λόγο για πιο ενδυναμωμένες και έξυπνες κοινωνίες στο άμεσο μέλλον χάρη στις νέες τεχνολογίες.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)