to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:54 | 17.01.2016

Πολιτική

Ν. Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρική πολιτική δύναμη στον προοδευτικό χώρο

«Η κυβέρνηση εφαρμόζει τη συμφωνία με προτεραιότητα την προστασία των αδυνάμων»


Η συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας κ.Ν.Παππα στην "Αυγή της Κυριακής":

Εκτιμάτε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς μείζονες συγκρούσεις και θα περάσουμε γρήγορα στη συζήτηση για το χρέος;

 Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία της αξιολόγησης. Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η κυβέρνηση εφαρμόζει τη συμφωνία με απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των αδυνάμων. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά και στο επίπεδο των δημοσίων εσόδων, όπου υπάρχουν 2 δις. περισσότερα σε σχέση με τον προϋπολογισμό και στο επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας, όπου ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν για ύφεση 4% πάμε στο μηδέν, και στο επίπεδο της απορρόφησης των κονδυλίων, όπου για πρώτη φορά η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορροφητικότητα στην Ευρώπη και στην προετοιμασία για την απορρόφηση του επόμενου ΕΣΠΑ. Άρα, θα έλεγα ότι όλο αυτό συγκροτεί ένα παζλ δεδομένων το οποίο θα φέρει σε δυσχερή θέση όποιον θελήσει να παίξει ένα παιχνίδι καθυστερήσεων.

 Το νέο modus vivendi με τους δανειστές μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη βάση για μια κυβέρνηση της Αριστεράς;

 Βιώσιμη βάση για την κυβέρνηση της Αριστεράς είναι το σταμάτημα της καταστροφής. Αυτή ήταν η βασική και η απόλυτη προεκλογική μας δέσμευση. Με αυτή τη δέσμευση είμαστε απολύτως συμβατοί διότι έχουμε προχωρήσει στη νομοθεσία για την προστασία των πολύ φτωχών, για την ομαλή λειτουργία νοικοκυριών και επιχειρήσεων των μεσοστρωμάτων και για την αποτροπή μείωσης των συντάξεων. Ήταν πάρα πολύ κρίσιμη η απόφαση για το ταξίδι του Ευ Τσακλώτου και οι επαφές με τους υπουργούς Οικονομικών πριν από το Eurogroup, που του έδωσαν την ευκαιρία να εκθέσει τις οικονομικές εξελίξεις αλλά και το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα, ούτως ώστε όλοι αυτοί να έχουν από πρώτο χέρι μια εικόνα για το πώς «περπατάνε» τα πράγματα στη χώρα μας. Άρα, ναι, νομίζω ότι υπάρχει πολύ καλύτερο κλίμα από πριν και η συνειδητοποίηση από πολλές μεριές ότι το να ξαναμπεί η Ευρώπη σε μια κρίση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

 Σε τι αποσκοπούν οι παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις διεργασίες που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και στους Πράσινους;

 Εδώ και πολύ καιρό εμείς έχουμε πει ότι η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Αυτό έγινε ακόμη πιο εμφανές υπό το φως της αποτυχίας του προηγούμενου ελληνικού προγράμματος, όπου την κύρια ευθύνη την είχε το εν Ελλάδι κόμμα αυτής της οικογένειας. Συνεπώς όλα τα κόμματα της Σοσιαλδημοκρατίας ήρθαν αντιμέτωπα με το δίλημμα είτε της ταύτισής τους με συντηρητικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από κυβερνήσεις μεγάλων συνασπισμών με τη Δεξιά είτε της στροφής τους προς τα αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν δείξει ότι μπορούν με τις πρωτοβουλίες τους να επηρεάζουν και να πυροδοτούν εξελίξεις σε επίπεδο Ευρώπης. Αυτό αποτυπώνεται διαρκώς. Θα σας θυμίσω τι έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο όταν πήγε ο Έλληνας πρωθυπουργός, τον σχηματισμό καινούργιας κυβέρνησης στην Πορτογαλία, τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, τη στάση της γαλλικής ακόμα και της ιταλικής κυβέρνησης με την κριτική χους προσέγγιση απέναντι στις επιλογές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε επίπεδο Ευρώπης. Αυτά δεν είναι δευτερεύουσες εξελίξεις για την Ευρώπη. Αυτό το περιβάλλον δεν θα ήταν έτσι εάν ο ελληνικός λαός και ελληνική κυβέρνηση δεν είχαν με εμφατικό τρόπο αντισταθεί. Το γεγονός ότι έχουμε ένα επιβεβαιωμένο ιδεολογικό φορτίο ως χώρος, κάποιες πολιτικές αρχές οι οποίες μέσα στην κρίση έχουν επιβεβαιωθεί είναι που μας κάνει αισιόδοξους ότι μπορούμε να κερδίσουμε ακόμη περισσότερο έδαφος.

 Πώς προδιαγράφονται οι σχέσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με την εκλογή του νέου προέδρου της Ν.Δ.;

 Αν ρωτηθεί ο μέσος πολίτης τι του θυμίζει ο κ.Μητσοτάκης, νομίζω ότι το μυαλό θα πάει κυρίως στο πάθος του για τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα και στην απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για μια σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα, η οποία θα έχει στη βιτρίνα της έντονο ακροδεξιό στίγμα.

 Όμως ήδη βλέπουμε κομμάτια του ΠΑΣΟΚ και του Ποτάμιου να φλερτάρουν με τη Ν.Δ. του Κ.Μητσοτάκη.

 Όντως, παρατηρήθηκε σε κάποια κομμάτια του Κέντρου, του πάλε ποτέ ΠΑΣΟΚ ή του Ποταμιού μια ένδειξη ανοχής απέναντι στην εκλογή Μητσοτάκη. Όποιος είναι συνεπής στα νεοφιλελεύθερα δόγματα ενδεχομένως να κάνει αυτήν την επιλογή. Είναι πάρα πολύ λογικό οι πολιτικές εξελίξεις να θέτουν διλήμματα. Ελπίζουμε, ευχόμαστε και θα εργαστούμε για να πείσουμε και να ρυμουλκήσουμε δυνάμεις και πέραν της Αριστεράς στην ατζέντα της προστασίας της κοινωνίας και της αναδιανομής του πλούτου στην ατζέντα που βρίσκεται στον πυρήνα των αριστερών ιδεών.

 Τι εννοεί η κυβέρνηση με τον όρο «διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας»;

 Είναι πάντα η επιδίωξή μας και είναι ευκταίο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ηγεμονική δύναμη στον προοδευτικό χώρο και οφείλει αυτή την ηγεμονία σε επίπεδο ιδεών και συσχετισμών να επιδιώκει να τη διατηρήσει και να τη διευρύνει. Να πείθει δηλαδή ότι το πρόγραμμά του είναι αυτό που πρέπει να εφαρμοστεί, ότι οι πολιτικές του προτεραιότητες είναι αυτές που έχει ανάγκη η κοινωνία και διά αυτού του τρόπου να πείθει και τους πολιτικούς σχηματισμούς να συμπλέουν και να συνεργάζονται σε μια τέτοια κατεύθυνση. Αυτοσκοπός είναι η εφαρμογή πολιτικών που διασώζουν την κοινωνία. Για να εφαρμοστούν οι πολιτικές αυτές χρειάζονται πλειοψηφίες και συναινέσεις. Αυτές πιστεύω ότι είμαστε σε θέση εκτός από να τις επιδιώξουμε και να τις πετύχουμε.

 Ως προς το κόμμα, συνέδριο στρατηγικών αποφάσεων ή ανοίγματος στην κοινωνία;

 Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να κατοχυρώσει τον ρόλο της κεντρικής πολιτικής δύναμης στον προοδευτικό χώρο, χρειάζεται και πρέπει να ανοιχτεί προς την κοινωνία, η οποία προσβλέπει σε αυτόν, τον στηρίζει και βρίσκεται σε πολύ μεγάλο βαθμό έξω από τις οργανωμένες του γραμμές. Να αναρωτηθούμε ποιο θεωρούμε αναγκαίο μέγεθος για τον βασικό κορμό της αριστερής παράταξης στην Ελλάδα .Μας ικανοποιεί το επίπεδο της οργανωτικής μας ανάπτυξης; Άρα, βεβαίως θα πρέπει να είναι ένα συνέδριο ανοίγματος πολιτικού, οργανωτικού και ποσοτικού.

 Θα υπάρξει σύντομα διευθέτηση για τις τηλεοπτικές άδειες;

Ο Νίκος Βούτσης έχει επενδύσει πάρα πολλές εργατοώρες στο να οικοδομήσει τους όρους της απαραίτητης κατά τον νόμο συναίνεσης που απαιτείται για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Με τη συγκρότησή του θα βγάλουμε και την απόφαση για τον αριθμό των αδειών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)