to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ν. Παππάς: Το ν/σ για τις άδειες δεν μπορεί να απαξιώνεται με αόριστες και αφοριστικές κουβέντες

Λίγες ώρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή ο Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ, ανοίγει τα χαρτιά του.


Το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών θα έρθει άμεσα στη Βουλή μετά την ψήφιση των αρχικών προαπαιτούμενων μέτρων για την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος. Οπως γνωρίζετε, το νομοσχέδιο είχε αναρτηθεί για διαβούλευση πριν από την προκήρυξη των εκλογών και σήμερα θα αποτελούσε νόμο του κράτους αν δεν είχε ανατραπεί η κυβέρνηση. Με ανανεωμένη την εντολή μας και σε ό,τι αφορά την οριστική ρύθμιση και αυτού του ζητήματος, προχωρούμε άμεσα σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες της Βουλής που θα ξεκινήσουν με την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή και θα ολοκληρωθούν με την ψήφισή του στην Ολομέλεια. Σε αυτές τις διαδικασίες κάθε κόμμα και ενδιαφερόμενος φορέας θα έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί για το πώς επιθυμεί να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Θα απαιτηθεί να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τη σύνθεση και τη λειτουργία του ΕΣΡ. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε ήδη με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και καλή πίστη. Στόχος μας είναι τους επόμενους μήνες να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και η μετάβαση σε ένα νέο, ρυθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο να γίνει το συντομότερο δυνατό.

• Υπήρξε αρνητική κριτική για το νομοσχέδιο τόσο από την Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) όσο και από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που ούτε λίγο ούτε πολύ το χαρακτήρισαν «ακατάλληλο». Επιμένετε στην αρχική μορφή του, θα προχωρήσετε σε αλλαγές, θα επιχειρήσετε εκ νέου διάλογο;

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι εμείς εκκινήσαμε την προβλεπόμενη διαδικασία ανοιχτής διαβούλευσης, στην οποία δεν υπήρξε δυστυχώς συμβολή από την ΕΙΤΗΣΕΕ αλλά ούτε και από το ΕΣΡ. Αντιθέτως, δεχθήκαμε παρατηρήσεις από την ΕΕΤΤ, κυρίως τεχνικής φύσης που μπορούν να φανούν όμως χρήσιμες και θα ληφθούν υπόψη. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε εμείς ως κυβέρνηση να μπούμε σε έναν παρα-διάλογο βασιζόμενοι σε διαρροές, ανεπίσημες και ελλιπείς τοποθετήσεις. Ωστόσο, παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο και αναμένουμε τα ενδιαφερόμενα μέρη να μας καταθέσουν επίσημα και ολοκληρωμένα τις θέσεις τους επί των οποίων θα μπορούμε τότε να τοποθετηθούμε.

• Εχετε πει ότι το νομοσχέδιο «δεν φωτογραφίζει, δεν πριμοδοτεί, δεν νομιμοποιεί εκ των υστέρων μια κατάσταση ασύδοτη και προστατεύει τους εργαζομένους». Επειδή στα χρόνια της κρίσης η ανεργία στον κλάδο έχει εκτοξευθεί, ενώ σε μια εξαετία έχει χαθεί λόγω περικοπών πάνω από το 60% των αποδοχών, μήπως τέτοιου τύπου... περιορισμοί οδηγήσουν σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης;

Κατά την εκτίμησή μας αυτό το οποίο βιώνουν οι εργαζόμενοι στον χώρο της τηλεόρασης αλλά και του Τύπου έχει να κάνει με τον χαρακτήρα που έχουν επιλέξει κάποιοι εκ των μετόχων και των ιδιοκτητών να προσδώσουν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Εναν χαρακτήρα που σε πολλές περιπτώσεις διαφέρει από αυτόν μιας επιχείρησης που λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι πολλοί από τους σημερινούς σταθμούς λειτουργούν χάρη σε δάνεια τα οποία δεν θα χορηγούνταν ποτέ σε διαφορετική επιχείρηση που παρουσιάζει παρόμοια οικονομικά αποτελέσματα. Τη στιγμή που αυτές οι πρακτικές είναι οι μόνες σταθερές, οι αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι μεταβλητά, δηλαδή αυτοί είναι που υφίστανται τις συνέπειες. Είναι μια προβληματική κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και γι’ αυτόν τον λόγο θέτουμε κριτήρια οικονομικής βιωσιμότητας και σεβασμού της εργασίας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας στην «Εφ.Συν.-Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορεί.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)