to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:22 | 20.08.2020

Οικονομία

Ν. Παππάς: Μνημόνιο Μητσοτάκη με «εκκαθάριση» μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θέσεων εργασίας και ασφαλιστικού

Συνέντευξη του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκου Παππά, στο gargalianoionline.gr


Σημαντική ανεπάρκεια και στοχευμένη αδράνεια της Κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και της ανάκαμψης της οικονομίας εντοπίζει ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο gargalianoionline.gr.
 
Ο κ. Παππάς αναφέρει ότι δεν υπήρξε σωστή αξιοποίηση του χρόνου της αναγκαστικής καραντίνας και της πειθαρχίας που επέδειξαν οι πολίτες στο ξέσπασμα της κρίσης Covid-19, με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει, «να βρισκόμαστε στο σημείο που βρισκόμασταν όταν ξέσπασε το πρώτο κύμα, ενώπιον μιας δεύτερης απευκταίας έξαρσης του φαινομένου». Σε ο,τι αφορά το restart της οικονομίας στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, ο κ. Παππάς εκτιμά ότι η Κυβέρνηση κινήθηκε στη φιλοσοφία του «μπάτε σκύλοι, αλέστε» ενώ, σχολιάζοντας τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, κάνει λόγο για «χρηματοδοτικά σλάλομ των τραπεζών που αναχρηματοδοτούν τους “καλούς πελάτες” τους, με τις ευλογίες της Κυβέρνησης». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι με την κατάθεση του προϋπολογισμού, τα διλήμματα ενώπιον των πολιτών θα είναι ξεκάθαρα και τότε θα μπορεί να κριθεί καλύτερα η πρόταση κάθε κόμματος.

«Το μνημόνιο Μητσοτάκη περιλαμβάνει “εκκαθάριση” μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θέσεων εργασίας και ασφαλιστικού»

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παππάς υπογραμμίζει ότι το μεγάλο στοίχημα και η δημοκρατική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συσπειρώσει όλο τον κόσμο από την Αριστερά ως τους προοδευτικούς του κέντρου, ώστε να ανασχεθεί η οικονομική πολιτική της Ν.Δ. που προωθεί την «ανοσία της αγέλης» στην οικονομία, με θύματα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και το ασφαλιστικό μας σύστημα, καθώς και «η διολίσθηση προς έναν αυταρχισμό, μία ακραία λογική δεξιάς, που είχαμε να δούμε πάρα πολλές δεκαετίες».

Αναφερόμενος, τέλος, στις τοπικές υποδομές σημειώνει ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις προκειμένου η περιοχή να προσελκύσει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, ενώ στέκεται στο success story της Costa Navarino που «άνοιξε» το δρόμο και για άλλες επενδύσεις στον τόπο μας.

Ειδικότερα, οι τοποθετήσεις του Νίκου Παππά έχουν ως εξής:

Κορωνοϊός - restart

«Σε ό,τι αφορά στην υγειονομική κρίση, εμείς, από την αρχή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, συμβάλαμε με προτάσεις ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και αναπαράξαμε τα μηνύματα ευθύνης απέναντι στον εαυτό μας και το συνάνθρωπό μας. Δυστυχώς, όμως, χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Όλα έγιναν ανάποδα. Ο χρόνος του lockdown θα έπρεπε να αξιοποιηθεί και για να βελτιωθούν οι υποδομές του συστήματος Υγείας και για να γίνουν μαζικά τεστ στον πληθυσμό. Τίποτα από τα δύο δεν έγινε. Σε  ό,τι αφορά στην οικονομία, το ίδιο χρονικό διάστημα θα έπρεπε να αξιοποιηθεί για να προετοιμαστούμε, καθώς είμαστε μία οικονομία η οποία στηρίζεται πάρα πολύ στον τουρισμό και την εστίαση, ώστε να κάνουμε το “άνοιγμα” με πολύ μεγαλύτερη προσοχή σε σχέση με το “μπάτε σκύλοι, αλέστε” που κάναμε ως χώρα μετά την άρση των περιορισμών. Πλέον, βρισκόμαστε ενώπιον μιας δεύτερης απευκταίας έξαρσης του φαινομένου.

Ο χρόνος κατά τον οποίο η κοινωνία επέδειξε πειθαρχία, δεν αξιοποιήθηκε. Είχαμε απλώς την κεκτημένη ταχύτητα της πρώτης φάσης αντιμετώπισης της πανδημίας και μία ένταση επικοινωνιακή, η οποία όμως αποδεικνύεται εντελώς γυμνή αφού το πρόβλημα επανέρχεται. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο που βρισκόμασταν όταν ξέσπασε το πρώτο κύμα. Δεν μπορείς να κλείνεις τη μισή οικονομία και να είσαι εκεί που ήσουν. Την κλείνεις για να κερδίσεις χρόνο, να χτίσεις τις άμυνές σου, να κάνεις τεστ στον πληθυσμό, να εντοπίσεις τις ευάλωτες ομάδες ώστε να τις προστατεύσεις. Τίποτα από αυτά δεν έγινε».

Lockdown

«Η οικονομία μας έχει ήδη δεχτεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα. Και δεν το έχει δεχτεί μόνο από το διοικητικό κλείσιμο των κλάδων της, αλλά και από τη στοχευμένη αδράνεια της κυβέρνησης. Δηλαδή, τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χρηματοδοτούν αφειδώς, μέσω ενισχύσεων και δανείων, τις επιχειρήσεις τους, η Ελλάδα δεν ακολουθεί την ίδια πρακτική.

Επίσης, θεωρούμε φυσιολογικό να έχουν πάρει οι τράπεζες, από την αρχή του έτους ως σήμερα, 37 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στοχευμένα για την ενίσχυση και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και από αυτά τα χρήματα να έχουν διαθέσει στην αγορά μόνο 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία των χρημάτων πήγε και πηγαίνει στους πολύ “καλούς πελάτες” τους. Με λίγα λόγια, οι τράπεζες κάνουν διάφορα χρηματοδοτικά σλάλομ και αναχρηματοδοτούν
“πελάτες”,  οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό ή και δεν έχουν ανάγκη τέτοιου είδους ενισχύσεων αυτή την ώρα.

Πρόκειται για μια συνταγή, η οποία, αν δεν αναστραφεί, θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για την οικονομία και την απασχόληση.

Το σχέδιο Πισσαρίδη, όμως, που παρουσιάστηκε τις τελευταίες ημέρες, δεν αφήνει πολλές ελπίδες. Το εν λόγω σχέδιο δεν είναι τίποτα άλλο από το μνημόνιο Μητσοτάκη. Είναι ο επιστημονικός μανδύας για την προαποφασισμένη “εκκαθάριση” μεγάλου μέρους της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Είναι το άλλοθι για την εφαρμογή της “ανοσίας της αγέλης” στην οικονομία που θα οδηγήσει σε περιορισμό του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η εργαλειοποίηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας από τη Ν.Δ. θα πλήξει και τους εργαζόμενους, αφού οι ΜμΕ συντηρούν το 50% της μισθωτής απασχόλησης. Θα πλήξει και το ασφαλιστικό μας σύστημα, αφού προωθεί την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων δίνοντας νέο “καύσιμο” στις κεφαλαιαγορές, τζογάροντας τις κοινές μας αποταμιεύσεις και θυσιάζοντας δύο γενεές για να περάσουμε από το ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στο άλλο».

Δημοσκοπήσεις 

«Με τις εξελίξεις του κορωνοϊού, βρισκόμαστε στις αρχές μιας περιόδου κατά την οποία διαμορφώνονται καθαρά πολιτικά διλήμματα ενώπιον του κόσμου. Διλήμματα τα οποία δεν υπήρχαν την προηγούμενη περίοδο, στην οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις είχαν μπει στο κλίμα της αποφυγής των χειρότερων σε σχέση με την πανδημία.

Θέλω να θυμίσω ακόμα ότι οι δημοσκοπήσεις έκαναν τις ίδιες περίπου προβλέψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ και πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, υποεκτιμώντας τη δυναμική του, ενώ τελικά το αποτύπωμα στην κάλπη ήταν διαφορετικό. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο εκλογικό δίλημμα για να κάτσει ο ερωτώμενος σε μία δημοσκόπηση να ζυγίσει και να απαντήσει.

Μπαίνουμε, όμως, σε μία περίοδο όπου τα αποτελέσματα της πολιτικής Μητσοτάκη και της αδράνειάς της θα γίνουν πάρα πολύ εμφανή. Δυστυχώς για την κοινωνία, η κυβέρνηση αδρανεί, αφήνει την ύφεση να εξελιχθεί. Καθώς, λοιπόν, περνάει ο χρόνος και μπαίνουμε στη νέα περίοδο/σεζόν, όπου θα έχουμε την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, στη θέση της ακυρωμένης ΔΕΘ, και την κατάθεση του προϋπολογισμού εκ μέρους της κυβέρνησης, τόσο πιο ξεκάθαρα θα γίνονται τα διλήμματα και βεβαίως η δική μας στάση ως αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα σταθεί στο ύψος της ευθύνης της όπως έχει πράξει ως σήμερα.

Προσέξτε, στα καθαρά υγειονομικά ζητήματα και τα ζητήματα περιορισμού των μετακινήσεων ή των λειτουργιών για τη αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας, ήμασταν από την αρχή πάρα πολύ συναινετικοί. Ήμασταν, όμως, αμείλικτοι, πρώτον, στα θέματα διαχείρισης δημόσιου χρήματος και, δεύτερον, στις επιλογές για την οικονομία που θα έχουν πάρα πολύ αρνητικά αποτελέσματα, τα οποία θα φανούν τον Σεπτέμβρη. Ήδη τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό είναι πολύ χειρότερα από ό,τι θα περίμενε κάνεις, κάτι που θα οδηγήσει στο φαινόμενο του αντίστροφου ντόμινο στην οικονομία. Δηλαδή, το ότι δεν δούλεψε εδώ, στην τοπική οικονομία που βρισκόμαστε, το τουριστικό προϊόν σημαίνει ότι και η πρωτογενής παραγωγή έχει κάνει βήματα προς τα πίσω, διότι πάρα πολλά προϊόντα από τα χωράφια περίμεναν να καταναλωθούν και δεν καταναλώθηκαν, και άλλοι συσχετιζόμενοι κλάδοι αντιμετωπίζουν ήδη σημαντικά προβλήματα.

Η πραγματική οικονομία δεν είναι σαν τα χρηματιστήρια. Δηλαδή, ο αγρότης, ο οποίος δεν κατάφερε να πουλήσει την πρώτη σοδειά, έχει τεράστιο πρόβλημα για να ξανασπείρει γιατί δεν έχει ρευστότητα. Οι τράπεζες, εν τω μεταξύ, δεν παίζουν το ρόλο τους, ώστε να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, κάτι που θα δυσκολέψει τις προσπάθειες ανάκαμψης.

Όταν κλείνει μία μικρή επιχείρηση, η επανεκκίνησή της είναι πάρα πολύ δύσκολη. Για παράδειγμα, αν κλείσει ένα μικρό εμπορικό κατάστημα σε μία επαρχιακή πόλη ή σε μία γειτονιά της Αθήνας, για να το ξανανοίξει κάποιος θα χρειαστεί χρήματα, θα πρέπει να κάνει ανακαίνιση, να το γεμίσει με προϊόντα, να προσλάβει κόσμο. Να πάρει τα ρίσκα του, δηλαδή, να βάλει χρήματα και να κάνει τον σταυρό του να μπει μέσα  κανένας πελάτης. Δεν είναι απλά τα πράγματα. Όσο εύκολα χάνονται θέσεις εργασίας, τόσο δύσκολα αποκαθίστανται. Αυτό το είδαμε και στην πορεία των μνημονίων μέχρι το 2015. Η Ελλάδα απώλεσε, σε πέντε χρόνια, ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Μετά το 2016, όταν μπήκε σε τροχιά ανάκαμψης, η δική μας διακυβέρνηση κατάφερε να αποκαταστήσει σχεδόν τις μισές θέσεις εργασίας σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα, σε πέντε χρόνια δηλαδή. Άρα, το “προς τα κάτω” έχει διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με το “προς τα πάνω”. Η οικονομία μας, αν δεν παρθούν άμεσα και γενναία μέτρα, κινδυνεύει να παραμείνει χαμηλά για πολλά χρόνια».

Κεντρική πολιτική 

«Τα σημάδια των αποτυχιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη πυκνώνουν, μεγάλα στρώματα του πληθυσμού συσσωρεύουν τη δυσαρέσκειά τους -και δικαίως, διότι υπάρχουν και άλλα φαινόμενα, όπως η διολίσθηση προς έναν αυταρχισμό, μία ακραία λογική δεξιάς, που είχαμε να δούμε πάρα πολλές δεκαετίες. Εδώ βρίσκεται η δική μας μεγάλη ευθύνη. Η δημοκρατική ευθύνη να συσπειρώσουμε όλο τον κόσμο από την Αριστερά μέχρι τους προοδευτικούς πολίτες του κέντρου σε ένα κόμμα, το οποίο θα εκφράζει τον κορμό της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα και θα έχει ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να ανασχέσει όλες αυτές τις αρνητικές συνέπειες. Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Και θα το κερδίσουμε».

Επίσκεψη στους Γαργαλιάνους

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του στους Γαργαλιάνους, ο ίδιος ανέφερε ότι «η φιλία μου με τον Μάριο (σ.σ.: Αθανασίου) μας έφερε εδώ. Είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για οικογενειακές διακοπές, ένας τόπος με μεγάλη φυσική ομορφιά και με πολύ φιλόξενους και ζεστούς ανθρώπους. Δυστυχώς, δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε και θα μπορούσε, κυρίως λόγω της ανεπάρκειας των οδικών υποδομών, καθώς ο μεγάλος εθνικός δρόμος καθυστέρησε να γίνει και δυστυχώς καθυστερεί ακόμα.

Η εμπειρία δείχνει ότι όταν οι υποδομές είναι επαρκείς, μεταμορφώνονται ολόκληρες περιοχές. Αν πας, για παράδειγμα, στην Ήπειρο και ρωτήσεις τους ανθρώπους μετά την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου, θα σου πουν για μια πραγματικά μεταμορφωμένη περιοχή. Η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί, οι τοπικές αγορές έχουν βελτιωθεί. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Στο μυαλό ενός ανθρώπου που διαμένει στην Αθήνα και θέλει να κάνει μια εκδρομή είναι διαφορετικό αν μία περιοχή απέχει δύο ή δυόμιση ώρες από τον τόπο κατοικίας του μέσω ενός καλού δρόμου και διαφορετικό μέσω ενός επαρχιακού οδικού δικτύου, το οποίο έχει δυσκολίες και προβλήματα και όχι τις προδιαγραφές ενός αυτοκινητόδρομου».

Costa Navarino

«Πρόκειται για μια μεγάλη και επιτυχημένη επένδυση, η οποία έφερε και άλλες επενδύσεις στην περιοχή, αύξησε την επισκεψιμότητα και βοήθησε στην αναγνωρισιμότητα του τόπου ως προορισμού για διακοπές. Σημασία έχει -και κάθε επένδυση θα πρέπει να κρίνεται ως προς αυτό- αν και κατά πόσο βοηθά τη συνολική οικονομία, τοπική και περιφερειακή.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε αποτελέσματα ενισχυτικά ως προς την περιοχή. Βεβαίως, μένουν πάρα πολλά πράγματα να γίνουν, αλλά νομίζω ότι η περιοχή θα εκτιμηθεί και πρέπει να εκτιμηθεί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)