to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 07.03.2021

Πολιτική

N. Παππάς: «Η προπαγάνδα Μητσοτάκη δεν μπορεί να καλύψει τα αδιέξοδα»

Συνέντευξη του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών, Νίκου Παππά, στο Newsbomb.gr


Φαίνεται, δυστυχώς, πως έχουμε μπει στο τρίτο «κύμα» της πανδημίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν λίγες ημέρες παρουσίασε το δικό του πρόγραμμα για την Υγεία. Στο τώρα, γιατί κατηγορείτε την κυβέρνηση για την διαχείριση της;

Στο δεύτερο «κύμα» της πανδημίας δοκιμάστηκε η προετοιμασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η διαχείρισή της ήταν τόσο αποτυχημένη που δεν αποφύγαμε ούτε το τρίτο «κύμα» ούτε ένα ακόμα lockdown μέσα σε lockdown.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να πετά το μπαλάκι της αποτυχίας στους πολίτες. Ο ίδιος έβαλε και διατηρεί τη χώρα σε μια παρατεταμένη κρίση, υγειονομική, κοινωνική, οικονομική.

Η κοινωνία έδωσε τον κατάλληλο χρόνο για την προετοιμασία αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά η Ν.Δ. παρουσιάστηκε ανέμελη. Το «μαξιλάρι» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και άλλα ευρωπαϊκά εργαλεία ήταν εκεί για να στηριχθούν η οικονομία και η απασχόληση, αλλά η κυβέρνηση αδράνησε εγκληματικά.

Η πρόταση του κόμματός μας είναι ξεκάθαρη. Απαιτείται ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ από το 5% στο 7%, στον μέσο όρο της Ε.Ε. δηλαδή, η πρόσληψη 15.000 υγειονομικών, η μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών μας, αλλά και η πλήρης ανάπτυξη του δικτύου μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μήπως είναι λίγο άδικη αυτή η τόσο σκληρή κριτική, δεδομένου ότι και στην υπόλοιπη Ευρώπη τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα…

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση, με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να είναι απογοητευτικά, τον αποπληθωρισμό και την ανεργία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όλοι γνώριζαν τι έρχεται το φθινόπωρο. Και για το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας ήξεραν και για τις μεταλλάξεις του ιού και για τα προβλήματα στην προμήθεια των εμβολίων.

Η υπόλοιπη Ευρώπη προχώρησε καλύτερα από την Ελλάδα. Δυστυχώς, στη χώρα μας κάποιοι παραμένουν δέσμιοι των -καταστροφικών για την κοινωνία- ιδεών τους.

Τελικά, στα μέσα μαζικής μεταφοράς κολλάει ο ιός;

Ο ιός κολλάει όπου υπάρχει συνωστισμός. Η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες είναι τραγική εδώ και έναν χρόνο. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το παραμικρό για να τη βελτιώσει.

Από πέρυσι ζητάμε να προχωρήσει ο διαγωνισμός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για 750 νέα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που η Ν.Δ. είχε ακυρώσει. Από τότε λέμε για την ανάγκη επανένταξης της προμήθειας 92 οχημάτων στο ΠΕΠ Αττικής που είχε ξεκινήσει η Ρένα Δούρου, αλλά απένταξε ο Γιώργος Πατούλης. Εδώ και μήνες ζητάμε, μαζί με τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ, την πρόσληψη οδηγών και τεχνιτών.

Το μόνο που έχει γίνει σε αυτόν τον χρόνο είναι κάποιες συμβάσεις με τα ΚΤΕΛ, οι οποίες έχουν πολλά ερωτηματικά, η προμήθεια λεωφορείων από το εξωτερικό που πιάνουν φωτιά στις ανηφόρες, η απόρριψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην προμήθεια 300 λεωφορείων μέσω leasing και οι σκιές στις προκηρύξεις προσλήψεων, όπου οι λίστες αποτελεσμάτων ανεβοκατέβαιναν και οι σειρές κατάταξης άλλαζαν από τη μια λίστα στην άλλη, με το ΑΣΕΠ έχει αποδεχθεί τις μισές περίπου ενστάσεις από όσες έχουν γίνει.

Αναφέρεστε πολύ συχνά στην επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής. Αντέχει η οικονομία μας μια τέτοια μεγάλη επένδυση;

Επιβάλλεται να επανεκκινήσουν τα μεγάλα έργα υποδομής, που είχε ξεκινήσει ή δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και έχει παγώσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά τον Ιούλιο του 2019. Η υλοποίηση έργων που είχαμε ξεκινήσει, όπως η Πατρών-Πύργου, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, ο Ε65, το μετρό της Θεσσαλονίκης και η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, καθώς και άλλων, θα βοηθήσει την οικονομία να αυξήσει την παραγωγικότητά της, θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα φέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία, θα παραδώσει ένα σύγχρονο απόθεμα υποδομών για την επόμενη μέρα.

Η χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη, ενώ υφίστανται και νέα εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο, τόσο για την αύξηση των εκτελούμενων έργων όσο και για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Στις καταστροφές που επέρχονται από την κλιματική κρίση πρέπει να απαντήσουμε με ένα νέο σχέδιο σύγχρονων, ασφαλών και συμβατών με τη νέα εποχή υποδομών.

Με αφορμή την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, ζητήσατε την παραίτηση της Λίνας Μενδώνη από το υπουργείο Πολιτισμού. Αν έχω μετρήσει καλά, έχετε ζητήσει την παραίτηση εννέα υπουργών ως σήμερα, δεν έχετε, όμως, ζητήσει εκλογές. Τι συμπέρασμα να βγάλουμε από αυτό; Ότι φοβάστε τις εκλογές;

Η παραίτηση Ταραντίλη έφερε στον αφρό μία προσπάθεια συγκάλυψης της πολιτικής πτυχής της υπόθεσης Λιγνάδη-Μενδώνη-Μητσοτάκη. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να γλιτώσουν τον πολιτικό λογαριασμό. Και η κυρία Μενδώνη να παραιτηθεί, όλα τα δάκτυλα θα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη, διότι την κάλυψε πλήρως. Συνεπώς αν παραιτηθεί θα πρέπει ο ίδιος να εξηγήσει τι δεν ισχύει από όσα είπε υπέρ της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όχι μόνο δεν φοβάται τις εκλογές αλλά είναι και έτοιμος για αυτές όποτε και αν γίνουν. Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που ψάχνει διακαώς μια διέξοδο και όταν έρθει η ώρα θα τον βοηθήσουμε να βρει την έξοδο ευκολότερα.

Προφανώς, οι συνθήκες της πανδημίας επιβάλλουν σοβαρότητα και όχι εξαλλοσύνες, όπως αυτές που έκανε η Ν.Δ. επί χρόνια, αλλά ήδη υλοποιούμε τις πολιτικές μας για τη διεύρυνση, συζητούμε το πρόγραμμά μας και οικοδομούμε τους όρους των συμμαχιών που θα εγγυηθούν μία προοδευτική πορεία για τη χώρα.

Η συζήτηση για την απεργία πείνας του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, εξελίχθηκε σε πολιτική αντιπαράθεση. Έχουμε ακούσει στελέχη του κόμματος σας να λένε ότι η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί» την υπόθεση προς για πολιτικά οφέλη. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση, σχεδόν βεβαιότητα, ότι κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου θεώρησαν ότι με το να προκαλέσουν γεγονότα απευκταία στην υπόθεση του Κουφοντίνα θα γλιτώσουν μερικά λεπτά δημοσιότητας από την υπόθεση Λιγνάδη. Κάνουν λάθος.

Η προπαγανδιστική διαχείριση των θεμάτων δεν περνά πλέον. Η ρωγμή στο προπαγανδιστικό προπέτασμα καπνού της κυβέρνησης δεν περνά απαρατήρητη. Τα στεγανά που δημιουργούσαν κάποια μέσα Ενημέρωσης δεν υφίστανται.

Είναι βέβαιο πως μπροστά στα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα, ο κ. Μητσοτάκης και ο πυρήνας γύρω του θα εφευρίσκουν διχαστικά διλήμματα για να πολώνουν την κοινωνία και θα συκοφαντούν. Πρόκειται για τη παλιά και γνωστή μετεμφυλιακή μέθοδο, η οποία όμως δεν περνάει. Ο κόσμος στην Ελλάδα έχει δημοκρατικά αντανακλαστικά και παραδόσεις.​

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)