to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:37 | 31.01.2021

Πολιτική

Ν. Παππάς: Η νεολαία έσπασε τον αυταρχισμό της ΝΔ

Ο κ. Μητσοτάκης έχει μετατρέψει την εσωκομματική του αδυναμία σε αδυναμία της χώρας.


Συνέντευξη του Νίκου Παππά, τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών, στην Κυριακάτικη Kontranews και τον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή

Ποια τα συμπεράσματα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας; Τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς αν ήσασταν κυβέρνηση;

Ως κόμμα στηρίζουμε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης της διαφοράς μας με τη γείτονα χώρα.

Η Ελλάδα, όμως, μετέχει στη διαδικασία με δύο σημαντικά μειονεκτήματα: Πρώτον, η κυβέρνηση δεν έχει σαφές στρατηγικό σχέδιο, με την κακοφωνία στο εσωτερικό της να είναι διαρκής επί των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει παταγωδώς να προκαλέσει τη δημιουργία ενός πλαισίου κυρώσεων που θα εγγυούνταν ότι η Τουρκία θα συζητήσει σοβαρά και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Αυτά είχαν λυθεί επί δικής μας διακυβέρνησης. Λυμένο είναι και το θέμα της δικής μας στάσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν πρόκειται να κάνει τις εξαλλοσύνες που έκανε η Ν.Δ. και τα στελέχη της την περίοδο που συζητούνταν και ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών. Πριν, βεβαίως, καταστούν εγγυητές της συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Πρόσφατα ζητήσατε την ενεργοποίηση της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας. Επίσης εκκρεμεί η ψήφιση των διμερών συμφωνιών εδώ και μήνες. Θεωρείτε πως η κυβέρνηση φοβάται τον Αντώνη Σαμαρά;

Ο κ. Μητσοτάκης έχει μετατρέψει την εσωκομματική του αδυναμία σε αδυναμία της χώρας.

Η «κωλυσιεργία» του να φέρει στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, ένα εκ των οποίων αφορά την αστυνόμευση του FIR της γειτονικής χώρας, υπονομεύουν την όποια στρατηγική διεύρυνσης της επιρροής της χώρας στα Βαλκάνια.

Η εκκίνηση λειτουργίας της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονία είναι αναγκαία. Εδώ και 11 μήνες από τη συγκρότησή της θα μπορούσε να καλύψει πολλά από τα τεράστια κενά εξωτερικής πολιτικής που δημιουργεί η έλλειψη διπλωματικού εκτοπίσματος του κ. Μητσοτάκη.

Πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις που υπήρξαν γύρω από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και τις απαγορεύσεις συναθροίσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση;

Συνολικά, η κυβέρνηση έχει χάσει την πειθώ και πολιτεύεται με το «έτσι γουστάρω». Ειδικά, έχει ανοίξει τυφλό μέτωπο με τη νεολαία.

Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του θα πρέπει, όμως, να έχουν στο νου τους πως όταν η οικονομική δυσπραγία ταυτίζεται, χρονικά, με τα γνήσια ξεσπάσματα της νεολαίας, η εξέλιξη δεν είναι άλλη από έναν πολιτικό σεισμό.

Πριν από λίγες ημέρες, η νεολαία έσπασε τον αυταρχισμό της ΝΔ, η οποία έχει πάρει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Ο λαός δικαιούται να δει και θα δει ότι απέναντι σε αυτές τις πρακτικές και απέναντι στις πολιτικές της εξαθλίωσης υπάρχει ένα συμπαγές μέτωπο προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Ένα μέτωπο που θα βάλει φρένο στις αρνητικές πολιτικές εξελίξεις και θα ανοίξει τον δρόμο για μια προοδευτική κυβέρνηση.

Πώς κρίνετε την κυβερνητική διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας;

Η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταστήσει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ύφεση και τον αποπληθωρισμό. Οι δε οικονομικές εξελίξεις προβλέπονται δυσοίωνες και για το 2021, για το οποίο το ΚΕΠΕ προβλέπει ύφεση 4% στο πρώτο εξάμηνό του και η ΝΔ ανάπτυξη.

Οι φορείς της αγοράς προβλέπουν 200 χιλιάδες λουκέτα και φωνάζουν για την καταστροφή, καθώς βλέπουν:

·       Τις τράπεζες να έχουν λάβει ρευστότητα 52 δισ. ευρώ από προγράμματα της ΕΚΤ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και μάλιστα με αρνητικό επιτόκιο, και να μην τα διοχετεύουν στην αγορά. Κάτι που έχει παραδεχθεί και ο κεντρικός τραπεζίτης.

·       Ότι από τα δάνεια που δόθηκαν με κρατικές εγγυήσεις στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού έχουν ωφεληθεί μόνο 16 επιχειρήσεις εστίασης και το 15% των ξενοδοχείων.

Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μία πολιτική εκκαθάρισης της αγοράς από τις επιχειρήσεις «ζόμπι», όπως τις χαρακτηρίζει το σχέδιο Πισσαρίδη, προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων.

Στο πλαίσιο της ανυπομονησίας της για επιστροφή των μνημονίων εντάσσεται και η αδιαφορία για την εκ νέου ισχύ των δημοσιονομικών περιορισμών από το 2022. Η κοινωνία θα γονατίσει με τον στόχο του 3,5% για το πλεόνασμα.

Τι προτείνετε εσείς ως κόμμα;

Ήδη από τον Απρίλιο έχουμε προτείνει την απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων σε δύο κύματα, ώστε αφενός να επιβιώσουν και αφετέρου να πετύχουν τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Έχουμε προτείνει ακόμα την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, την παράταση ενίσχυσης του κόστους ενοικίου των επιχειρήσεων, τη γενναία ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, την απόσυρση του νέου πτωχευτικού.

Και πρέπει να μας πει η κυβέρνηση αν από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να χρηματοδοτηθεί κάθε επιχείρηση ή μόνο όσοι επιβιώσουν, οι μεγάλες επιχειρήσεις δηλαδή. Διότι, το Ταμείο αυτό περιφέρεται ως «ιερό δισκοπότηρο» της ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ δεν πρόκειται να φέρει πάνω από 5 δισ. ευρώ μέσα στο 2021, ένα ποσό δηλαδή που δεν μπορεί να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων.

Αναγκαία είναι και η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία έχουν βαλτώσει επί ΝΔ, ενώ θα μπορούσαν να ανεβάσουν την παραγωγική δυνατότητα της χώρας, να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, να φέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία, να δημιουργήσουν ένα βελτιωμένο απόθεμα υποδομών.

Επί δύο χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία δαπάνη. Το μόνο που έχουμε από τους κύριους Μητσοτάκη και Καραμανλή είναι εξαγγελίες, παλινωδίες, στασιμότητα. Από το μετρό της Θεσσαλονίκης ως την Πατρών-Πύργου και τον ΒΟΑΚ.

Τι απαντάτε σε όσα αναφέρει ο κ. Καλογρίτσας;

Είμαι περήφανος για την πολιτική μας στον τομέα των ΜΜΕ. Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών μετά από 30 χρόνια ανομίας, οι δικλείδες ασφαλείας που απέρριψαν όσους δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού, η διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου, η καταβολή τιμήματος ύψους 210 εκατ. ευρώ για τις άδειες, η προστασία και η αύξηση των θέσεων εργασίας στα κανάλια, είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, όπως εκφράστηκαν μέσα από τον νόμο 4339/2015.

Ο κ. Καλογρίτσας, που έχει συγγενικές σχέσεις με τον κ. Θεοδωρικάκο και δικηγόρο τον κ. Λοβέρδο, επιμένει να εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα σε μια επαγγελματική και επιχειρηματική του υπόθεση, η οποία έχει κριθεί στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο και στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Ο πολιτικές σκοπιμότητες είναι πρόδηλες.​

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)