to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:35 | 10.03.2020

Πολιτική

Ν. Παππάς: Η ίδια η πραγματικότητα αναιρεί όλες τις αιτιάσεις περί σκευωρίας - Τα ψέματα του Σ. Μιωνή

Αστειότητες χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, τα όσα ισχυρίζεται η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής, που απαρτίζεται από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, περί παρεμβάσεων και κατάχρησης εξουσίας από τη μεριά του Δ. Παπαγγελόπουλου. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του, ο Ν. Παππάς επανέλαβε ότι πρέπει να κληθεί να καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εφόσον ο ίδιος ο Σ. Μιωνή τον ενέπλεξε στην υπόθεση.


Επιπλέον, ο Ν. Παππάς ξεκαθάρισε ότι δεν είχε εικόνα σχετικά με το τι ακριβώς αφορούσαν οι δικαστικές διαφορές μεταξύ του Σ. Μιωνή και του εκδότη Γ. Φιλιππάκη. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι  δεν ήταν ποτέ παρών σε κουβέντα για επίλυση υποθέσεων που εκκρεμούν στην ποινική δικαιοσύνη και ούτε, επίσης, ελήφθησαν δεσμεύσεις από οιονδήποτε.  Ακολουθούν οι σχετικές ερωτήσεις του Σπ. Λάππα και οι απαντήσεις του Ν. Παππά.


ΛΑΠΠΑΣ: Ο κ. Παπαγγελόπουλος κατηγορείται ότι πίεσε φορτικά τους  Εισαγγελείς Διαφθοράς να ασκήσουν ποινικές διώξεις κατά των πολιτικών σας αντιπάλων. Τι λέτε;

ΠΑΠΠΑΣ: Αν ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε τέτοια δυνατότητα, γιατί να έχουμε επτά αρχειοθετήσεις μέχρι σήμερα; Γιατί οι Εισαγγελείς Διαφθοράς δεν άσκησαν παρά μόνο μία ποινική δίωξη;

ΛΑΠΠΑΣ: Κατηγορείται ότι πίεσε και τους προστατευόμενους μάρτυρες να καταθέσουν ψέματα σε βάρος των πολιτικών σας αντιπάλων.

ΠΑΠΠΑΣ: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ήδη στην Επιτροπή σας και στους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Από όσα διάβασα στον  Τύπο, δεν γνώριζαν καν τον κ. Παπαγγελόπουλο, ενώ, όπως διάβασα επίσης, κατέθεσαν ό,τι κατέθεσαν από τη γνώση που είχαν ως στελέχη της Novartis. Για ποια παρέμβαση και κατάχρηση εξουσίας του κ. Παπαγγελόπουλου πρόκειται; Αυτά είναι αστεία πράγματα και το γνωρίζει και η πλειοψηφία, που βλέπει ότι δεν της βγαίνει το θέμα, ούτε τραβώντας το από τα μαλλιά, και τώρα αναπτύσσει νέο αφήγημα για διερεύνηση κατηγορητηρίου με δήθεν νέα αδικήματα σε βάρος του.

ΛΑΠΠΑΣ: Στην προηγούμενη εξέτασή σας αναφέρατε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εξεταστεί εδώ ο κ. Σαμαράς για όσα έλαβαν χώρα το 2013. Αν η πλειοψηφία της Επιτροπής δεν τον καλέσει θα βλέπατε πολιτική σκοπιμότητα;

ΠΑΠΠΑΣ: Όχι μόνο και απλά πολιτική σκοπιμότητα, αλλά και δίχτυ προστασίας στον ίδιο και την παράταξή του. Τον κ. Σαμαρά τον ανέφερε ρητά και ο ίδιος ο κ. Μιωνής. Άρα η εξέτασή του είναι μονόδρομος. Αυτό θα έκανε κάθε όργανο που διερευνά με στοιχειώδη αξιοπιστία την παρούσα υπόθεση.

ΛΑΠΠΑΣ: Λάβατε ποτέ γνώση των λεπτομερειών της διαφοράς των δύο πλευρών, ή γενικά γνωρίζατε ότι υπάρχει μεταξύ τους μία αντιδικία;

ΠΑΠΠΑΣ: Ποτέ δεν έλαβα γνώση τι ακριβώς αφορούσαν οι δικαστικές τους διαφορές, ούτε γνώριζα τις λεπτομέρειες αυτών. Γνώριζα μόνο την ύπαρξη αντιδικίας τους από όσα έλεγαν μεταξύ τους οι  δύο διάδικοι και από την επιθυμία της ισραηλινής κυβέρνησης να περαιωθεί αυτή η αντιδικία. Μάλιστα, ως προς το τελευταίο και μόνο, έκανα την προσπάθεια να λυθεί η αντιδικία τους εξωδίκως. Από την ώρα, όμως, που δεν τα έβρισκαν μεταξύ τους, εγώ δεν είχα ούτε αρμοδιότητα ούτε δυνατότητα να συνεχίσω περαιτέρω. Εκεί τελειώνει η προσπάθειά μου, όπως και του κ. Παπαγγελόπουλου, όπως αποκόμισα από τις συναντήσεις που έγιναν.

ΛΑΠΠΑΣ: Αντιληφθήκατε να ασκεί πίεση ή εκβιασμό ο κ. Παπαγγελόπουλος στον κ. Μιωνή να συμβιβαστεί όπως όπως και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κ. Φιλιππάκη;

ΠΑΠΠΑΣ: Σε καμία περίπτωση δεν αντιλήφθηκα πίεση ή εκβιασμό του κ. Παπαγγελόπουλου προς τον κ. Μιωνή να συμβιβαστεί. Κατ’ αρχήν διότι ο ισχυρός στη συνάντηση ήταν ο Μιωνής, αυτός ήταν ο επιθετικός, ο ευρισκόμενος σε θέση ισχύος. Επικαλούνταν διαρκώς λόγους για τους οποίους αισθάνονταν ισχυρός. Αυτός είχε τον κύριο λόγο, αυτός έθετε, κυρίως, τους όρους. Επικαλούνταν γνωριμίες, σχέσεις με ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες και εντός και, κυρίως, εκτός της χώρας.

ΛΑΠΠΑΣ: Στην προηγούμενη εξέτασή σας ρωτηθήκατε από τον κ. Πλεύρη αν στις συναντήσεις που έγιναν, εκτός από την συνδρομή σας για επίλυση των ιδιωτικών διαφορών Μιωνή-Φιλιππάκη, έγινε κουβέντα για επίλυση και διαφορών που εκκρεμούσαν στην ποινική δικαιοσύνη ή υπό άλλη έννοια μήπως ελήφθησαν δεσμεύσεις  ότι θα τακτοποιηθούν τέτοιες υποθέσεις.

ΠΑΠΠΑΣ: Ποτέ ενώπιόν μου δεν έγινε κουβέντα για επίλυση υποθέσεων που εκκρεμούν στην ποινική δικαιοσύνη και ούτε επίσης ελήφθησαν δεσμεύσεις από οιονδήποτε.

Τα 4 ψέματα του υπομνήματος του Σ. Μιωνή

Βρίθει ψεμάτων και ανακριβειών το υπόμνημα που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Σ. Μιωνή στην Προανακριτική Επιτροπή, λίγη ώρα πριν την έναρξη της κατάθεσης του Ν. Παππά. Οι ισχυρισμοί του κ. Μιωνή που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα κατέθεσε πριν δύο εβδομάδες στην Προανακριτική.

Αναλυτικότερα, ο Σάμπυ Μιωνή γράφει στο υπόμνημά του:

1. «Ο κ. Σαμαράς ποτέ δεν μεσολάβησε μεταξύ εμού και του κ. Φιλιππάκη, προκειμένου να επέλθει ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός».

Κατά την εξέτασή του, όμως, στην προανακριτική, στις 26/2/2020, ο κ. Μιωνής παραδέχθηκε ότι η πρόταση συμβιβασμού που του μεταφέρθηκε το 2013 από τον κ. Παπασταύρου προήλθε από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ραγκούσης: Όταν ο κ. Παπασταύρου σας μετέφερε την πρόταση συμβιβασμού με τον κ. Φιλιππάκη το 2013 σας απέκρυψε ότι αυτή προέρχεται από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σαμαρά;

Μιωνής: Όχι, δεν μου το απέκρυψε. Μου είπε καθαρά ότι είναι πρόταση από τον κ. Σαμαρά. Μετά από αυτό δέχθηκα να συμβιβαστώ.

2. «Δεν είμαι, ούτε υπήρξα ποτέ αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης».

Στην ένορκη κατάθεσή του, όμως, στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ισραήλ (31/05/2013), στο πλαίσιο της Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη λίστα Λαγκάρντ δήλωνε: «Είμαι εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού».

3. «Η κυβέρνηση του Ισραήλ, είτε απευθείας, είτε δια μέσου της Πρεσβείας στην Ελλάδα, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ουδέποτε παρενέβη στην, αμιγώς ιδιωτική, αντιδικία μου με τους κ.κ. Φιλιππάκη και Τάρκα».

Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, όμως, απαντώντας σε ελληνικό μέσο Ενημέρωσης επιβεβαίωσε, πριν από λίγες ημέρες, εμμέσως πως η συνάντηση του 2016 δεν αφορούσε προσωπική υπόθεση αλλά διπλωματικό θέμα, καθώς γίνεται αναφορά σε «επικοινωνίες διπλωματικών καναλιών»).


4. «Τον κ. Σαμαρά δεν τον συνάντησα ποτέ».

Ο κ. Μιωνή, όμως, στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ, στις 14 Ιουνίου 2013, παραδέχεται ότι είχε συναντήσει τον κ. Σαμαρά στις αρχές του 2012, όταν ο τελευταίος ήταν  πρόεδρος της ΝΔ και η ΝΔ συμμετείχε στην συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο. Τις δύο πλευρές είχε φέρει σε επαφή ο κ. Παπασταύρου. Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι Σαμαράς, Μιωνή, Παπασταύρου, Μηταράκης. Αναλυτικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις της τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζ. Κωνσταντοπούλου, ο κ. Μιωνή είχε δηλώσει πως είχε συναντήσει τον κ. Σαμαρά "στο γραφείο του στη Συγγρού". Μάλιστα, είχε διευκρινίσει ότι η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί "πριν τις εκλογές του 2012". Επιπλέον, ο κ. Μιωνή είχε παραδεχτεί πως ο κ. Παπασταύρου ήταν αυτός που τον είχε φέρει σε επαφή με τον κ. Σαμαρά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)