to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:43 | 27.02.2017

Πολιτική

Ν. Παππάς: Η χώρα μας έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες να σχεδιάσει το μέλλον

«Η χώρα μας έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες να σχεδιάσει το μέλλον» επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης Νίκος Παππάς που επισκέφτηκε το ελληνικό περίπτερο της διεθνούς έκθεσης ψηφιακών επικοινωνιών Mobile World Congress


Η ελληνική παρουσία στη διεθνή έκθεση ψηφιακών επικοινωνιών Mobile World Congress στην Βαρκελώνη είναι ακόμη πιο ισχυρή με 25 ελληνικές εταιρίες, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η χώρα μας έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες να σχεδιάσει το μέλλον -πέρα από την φάση που πέρασε με τις οικονομικές δυσκολίες- επισήμανε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης Νίκος Παππάς που επισκέφτηκε σήμερα το ελληνικό περίπτερο.

Η Ελλάδα έχει αξιοζήλευτο εργατικό δυναμικό και καθώς βγαίνουνε από την κρίση αποκτά και εθνικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, επισήμανε ο κ. Παππάς, τονίζοντας ότι οι τεχνολογίες αυτές μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, να βελτιώσουν τη ζωή μας και ταυτόχρονα ο τρόπος αξιοποίησής τους να αποτελέσει τη βάση ώστε η κοινωνία να γίνει πιο λειτουργική, πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική.

Σε αυτήν τη φάση τεχνολογικής ανάπτυξης η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και μέσω των ρυθμιστικών αρχών, ώστε να βεβαιωθούμε ότι κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα δεν θα μείνει πίσω από τις σημαντικές αυτές εξελίξεις και την πρόσβαση στις νέες αυτές τεχνολογίες.

Οι εφαρμογές είναι αμέτρητες, οι ιδέες περισσότερες, με πίστη στις δυνάμεις μπορεί να κάνουμε την έκπληξη, είπε ο υπουργός, παρουσία και του Γ.Γ. του Υπουργείου & Γ.Γ. Ενημέρωσης & Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου και του Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων Βασίλη Μαγκλάρα.

 

Τι είναι το MWC

Το Mobile World Congress στη Βαρκελώνη αποτελεί σε ετήσια βάση το σημαντικότερο γεγονός σε διεθνές επίπεδο στον τομέα κινητών επικοινωνιών και γενικότερα ψηφιακής τεχνολογίας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιούνται δεκάδες σεμινάρια, συνέδριο και η έκθεση σε ένα χώρο που καλύπτει περισσότερα από 90.000 τ.μ, όπου παρουσιάζονται όλες οι τελευταίες τάσεις στον ευρύτερο τεχνολογικό χώρο από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου, εθνικές αποστολές και φορείς από όλο τον κόσμο.

Οι επισκέπτες της έκθεσης για φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 100.000 από 200 χώρες του κόσμου περίπου. Οι εθνικές αποστολές θα είναι 160, ενώ περισσότεροι από 4.000 δημοσιογράφοι βρίσκονται στην Βαρκελώνη για να καλύψουν τη διοργάνωση. Στις παράλληλες συνεδριακές εκδηλώσεις συμμετέχουν εκατοντάδες διευθύνοντες σύμβουλοι και επιτελικά στελέχη από τις κορυφαίες εταιρίες διεθνώς.

Σύμφωνα με στοιχεία των διοργανωτών η βιομηχανία των κινητών επικοινωνιών αποτελεί το 4,2% του ΑΕΠ σε διεθνές επίπεδο, έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις 900 δισ. δολάρια και απασχολεί πάνω από 30 εκατ. εργαζομένους.

Η ελληνική συμμετοχή

Η ελληνική αποστολή στο Mobile World Congress έχει μαζί της, όπως και στις προηγούμενες πέντε συμμετοχές, το οικοσύστημα της καινοτομίας και της τεχνολογίας της χώρας. Στόχος της αποστολής είναι η διεθνής δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων και η δημιουργία συνεργιών.

Με την κίνηση αυτή, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της εθνικής συμμετοχής, επιδιώκεται να παρουσιαστούν στο διεθνές κοινό δυναμικές επιχειρήσεις του κλάδου της τεχνολογίας και να αναδειχθεί η Ελλάδα της καινοτομίας και της εξωστρέφειας που επενδύει σε ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικής δραστηριότητας, με στόχο την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και της ελληνικής τεχνογνωσίας, για την προώθηση ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών στην παγκόσμια σκηνή.

Η συμμετοχή στο MWC 2017 συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και το Enterprise Greece, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και του Corallia ως συντονιστή των mi-Cluster, si-Cluster και gi-Cluster, gi-Cluster, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας για συμμετοχή στα μεγάλα διεθνή γεγονότα της τεχνολογίας.

Την ελληνική αποστολή υποστηρίζει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μέσω της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Υποστηρικτής της ελληνικής αποστολής είναι η Περιφέρεια Αττικής.

 

Επαναστατικές αλλαγές στην καθημερινότητα και στο επιχειρείν

Στο επίκεντρο των παρουσιάσεων των επιχειρήσεων και των εθνικών αποστολών που συμμετέχουν καθώς των ομιλιών, είναι το 5G (η πέμπτη γενιά κινητής τηλεφωνίας που αποτελεί το επόμενο βήμα στην βιομηχανία κινητών επικοινωνιών, επιτρέποντας αξιόπιστη δικτύωση σε χρόνους ταχύτατους) καθώς και το Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) που αποτελεί πλέον πραγματικότητα, δίνοντας τη δυνατότητα διασύνδεσης εκατοντάδων εκατομμυρίων συσκευών μεταξύ τους φέρνοντας ταχύτατες και ριζικές αλλαγές σε κάθε τομέα της καθημερινότητα μας, σε σπίτια, γραφεία, λοιπούς χώρους εργασίας, τρόπους ψυχαγωγίας κλπ.

Επηρεάζει, επίσης, καθοριστικά και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων σε όλους τους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, επιβάλλοντας την ταχύτατη προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές και βιώσιμες.

Η ομιλία του Ν. Παππά στο Mobile World Congress 2017 

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μίλησε σήμερα το απόγευμα στο Mobile World Congress 2017 (MWC17), το μεγαλύτερο γεγονος ψηφιακής επικοινωνίας παγκοσμίως, που διοργανώνεται στη Βαρκελώνη. Η ομιλία του πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της θεματικής «Mobile for Innovation – Business Models Emerging and Driving Digital Information»: Πώς οι Κυβερνήσεις και οι Επιχειρηματικοί Φορείς επενδύουν στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών που παράγουν αξία για την οικονομία και τους πολίτες.

Στις παρεμβάσεις του, ο Νίκος Παππάς τόνισε –μεταξύ άλλων- τα εξής:

«Η Ελλάδα είναι, συγκριτικά, πολύ χαμηλά στη διείσδυση των νέων τεχνολογιών. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα, ταυτόχρονα όμως συνιστά και μια μεγάλη ευκαιρία. Ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα.

Όπως πάντα, πρώτα έρχεται η τεχνολογία, μετά η ρύθμιση. Το ζητούμενο είναι πώς οι πολιτικές μας παρεμβαίνουν ώστε να διασφαλίσουν ότι η τεχνολογία παράγει το βέλτιστο κοινωνικό αποτέλεσμα.

Το μάθημα που παίρνουμε από το παρελθόν είναι ότι χρειάζεται ξεκάθαρο θεσμικό τοπίο και ρυθμιστικές αρχές που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα μονοπωλήσουν την αγορά οι λίγοι και μεγάλοι. Στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιμος ο τρόπος με τον οποίο θα αποφασίσουμε να κινητοποιήσουμε τη δημόσια και την ιδιωτική επένδυση, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Αυτή είναι η πρωταρχική μας μέριμνα.

Η Ελλάδα έχει στην επικράτειά της πολλές απομακρυσμένες περιοχές. Αν τις αφήσουμε χωρίς σύνδεση στα δίκτυα υψηλής ταχύτητας, χωρίς δίκτυα οπτικών ινών, οι κάτοικοί τους δεν θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονο Ιντερνετ, σε εφαρμογές για γεωργία ακριβείας, ιατρική από απόσταση, κ.ο.κ.

Πρέπει τώρα να αποφασίσουμε πώς θα κάνουμε το επόμενο βήμα. Στην Ελλάδα έχουμε πάρει την απόφαση: θα αξιοποιήσουμε τα κοινοτικά κονδύλια περί το μισό δισεκατομμύριο ευρώ που διαθέτουμε και θα τα μοχλεύσουμε μέσω Συνεργασιών Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα δίκτυα θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα, έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα εργαζόμαστε ώστε να προσελκύσουμε νέες ιδέες και επενδύσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε αναπτύξει δύο εργαλεία:

  1. Το πρόγραμμα για τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα, που διοχετεύει 120 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη ελληνικών startups. Ηδη, κατατέθηκαν  5.000 προτάσεις, από τις οποίες έχουν επιλεγεί σε πρώτη φάση οι 1.500 προς χρηματοδότηση.

  2. Το Fund of Funds, που -σε συνεργασία με το European Investment Fund- χρηματοδοτεί με 260 εκατ. ευρώ (κονδύλι το οποίο, μέσω μόχλευσης, αναμένεται να αγγίξει το 1 δισ.) μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προτεραιότητα στις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε ξανά με τους πολύ σημαντικούς Έλληνες που δουλεύουν στο εξωτερικό.

Όμως, πιστεύω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι να πείσουμε τον κόσμο πως οι νέες τεχνολογίες θα λειτουργήσουν προς όφελός του. Ότι φέρνουν επανάσταση στη δουλειά, στην υγεία, στην κοινωνία.

Πρέπει, τελικά, να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μιλάμε για έναν ακόμα τομέα της οικονομίας. Μιλάμε για τον τομέα των τομέων. Για τον τομέα τον οποίο θα αξιοποιήσουν όλοι οι άλλοι τομείς ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, ώστε να γίνει τελικά η ίδια μας η κοινωνία πιο δημοκρατική».

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)