to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:53 | 07.11.2016

Πολιτική

Ν. Παππάς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος εμπορίου και τηλεπικοινωνιών

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης- παραλαβής, από τον υπουργό Υποδομών-Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη, στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Ενημέρωσης και Τηλεπικοινωνιών, Νίκο Παππά του χαρτοφυλακίου των Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων


Ο τομέας των επικοινωνιών μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης, υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς, παραλαμβάνοντας από τον Χρήστο Σπίρτζη (εδώ όλες οι σχετικές εξελίξεις).

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης ανέφερε, ότι παραδίδει την Γραμματεία με χαρά, σε ένα «πολύ καλό φίλο, που χτίσαμε μια τέτοια ειλικρινή φιλία, σε μια τέτοια εποχή». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Παραδίδω τη Γραμματεία στο φίλο Νίκο, για να σηματοδοτήσουμε και τη μετάβαση της υφεσιακής εποχής που ζούμε, σε αναπτυξιακές εποχές με δίκαιο και παραγωγικό πρόσημο, όχι με δείκτες που δεν λένε τίποτε και στην ελληνική κοινωνία και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Προανήγγειλε τέσσερις δράσεις, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί:

- Παροχή δωρεάν ευρυζωνικής σύνδεσης στους μόνιμους κατοίκους απομακρυσμένων νησιών.

-Δωρεάν δορυφορική πρόσβαση των Ελλήνων που ανήκουν της μουσουλμανικής κοινότητας.

- Δωρεάν χορηγούμενη ευρωζωνική σύνδεση σε πρωτοετείς φοιτητές.

-Δωρεάν ευρυζωνική σύνδεση σε άτομα με ειδικές ανάγκες, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες.

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ενημέρωσης και Τηλεπικοινωνιών, Νίκος Παππάς, επισήμανε: «Είναι κρίσιμο ότι γίνεται τομή, προτεραιοποιείται ο συντονισμός και η ενοποίηση της ψηφιακής πολιτικής και των τηλεπικοινωνιών, που πιστεύουμε ότι είναι η ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης, η οποία θα καταστήσει τη χώρα πρωταγωνιστή και θα την κάνει πιο δημοκρατική. Αν καταφέρουμε και υπερβούμε τα εμπόδια θα καταφέρουμε να ανοίξουμε τις μεγάλους λεωφόρους της πληροφορικής για όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας, γιατί όλοι έχουν δικαίωμα στην απρόσκοπτη και ισότιμη πληροφόρηση.

Άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις «που αμέλησαν να αφοσιωθούν στο να αξιοποιηθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, που είναι η γεωγραφική της θέση και το ανθρώπινο δυναμικό που είναι αξιοζήλευτο». Και συμπλήρωσε: «Η χώρα διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να γίνει κόμβος εμπορίου και τηλεπικοινωνιών και σημείο αναφοράς της Ευρώπης με τις άλλες χώρες. Η Ελλάδα πρέπει να έχει σύγχρονα και αξιόπιστα εκτεταμένα δίκτυα. Παντού υπάρχουν δυνάμεις αδράνειας και αντίρροπες δυνάμεις, αλλά μπορεί να δοθεί καινούρια πνοή και να σηματοδοτηθεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα».

Ο κ. Παππάς σχολίασε και τον ανασχηματισμό, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Η αντιπολίτευση παλινωδεί μεταξύ της γραμμής ότι ο ανασχηματισμός έγινε για να προσαρμοστούμε στα αιτήματα των δανειστών ή να προετοιμάσουμε τη ρήξη. Και οι δυο ισχυρισμοί ακούγονται από το ίδιο άτομο στο ίδιο λεπτό. Δυο ισχυρισμοί αντιφατικοί μεταξύ τους, αλλά είναι απολύτως συμβατοί με τη διάτρητη θεωρία τους ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος και τρόπος για διαπραγμάτευση. Αυτή η θεωρία ήταν και η εφαρμοσμένη πολιτική τους, όσον καιρό δυστυχώς στα χρόνια της κρίσης βρίσκονταν στη διακυβέρνηση της χώρας. Όμως περάσαμε στην επόμενη φάση. Έχουμε κυβέρνηση που μπορεί και θα οδηγήσει τη χώρα στα επόμενα βήματα και όπως είπε ο πρωθυπουργός, ήρθε η ώρα και για τους αντισυμβαλλόμενους στη διαπραγμάτευση να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν με βάση τις δεσμεύσεις τους. Ακριβώς γιατί δεν πρέπει οι διαφωνίες μεταξύ τους να καθυστερούν το εφικτό, το απολύτως εφικτό και αναγκαίο αναπτυξιακό άλμα της χώρας».

Και κατέληξε: «Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ακόμα και σε συνθήκες στενές δημοσιονομικές, μπορεί να λαμβάνει πρωτοβουλίες για να προστατεύει τα αδύναμα στρώματα. Να σταματάει την καταστροφή, όπως είχαμε πει στις τελευταίες εκλογές».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης, αφού ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και τους υπαλλήλους της γραμματείας για την «σπάνια συνεργασία», έκανε έναν απολογισμό του έργου του.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αλλαγές έγιναν «για να κατοχυρώσει μια πραγματικά ανεξάρτητη λειτουργία και όχι μια εξαρτημένη λειτουργία, όχι από το πολιτικό σύστημα της χώρας μόνο, αλλά και από οικονομικά συμφέροντα και μαζί με αυτό να προετοιμάσουμε το νέο χάρτη συχνοτήτων και το χάρτη συχνοτήτων ραδιοφώνου».

Η δεύτερη δράση αφορά τη λειτουργία των κεραιοσυστημάτων και την αδειοδότησή τους.

Η τρίτη δράση αφορά «το σταμάτημα της αιμορραγίας νέων επιστημόνων και επιστημόνων γενικότερα από το χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, με τη συμφωνία που έγινε για την λειτουργία θερμοκοιτίδας νέων εταιρειών στις τεχνολογίες πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών». Και τέλος, η τέταρτη δράση έχει να κάνει με τη δορυφορική πολιτική της χώρας, που ήταν σε ανύπαρκτο επίπεδο. «Όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση παραλάβαμε και την τελευταία θέση στην Ευρώπη στις τηλεπικοινωνίες και στην ευρυζωνικότητα» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα «400 εκατομμύρια ευρώ που έχουν απελευθερωθεί για την πρόσβαση στα ευρυζωνικά δίκτυα νέας γενιάς και έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ένα νέο δίκτυο οπτικών ινών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)