to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:38 | 27.02.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ν. Παππάς: Έτοιμο το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, θα λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη (βίντεο)

«Οι εργαζόμενοι που ήταν όταν λειτουργούσε η ΕΡΤ, δικαιούνται να επιστρέψουν. Θα λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη, θα ονομάζεται ΕΡΤ θα γίνει μια εσωτερική αναδόμηση, μια μικρή αύξηση στο ανταποδοτικό τέλος»


Κατερίνα Μπρέγιαννη

«Ισχυρή διαπραγμάτευση και πολιτική μάχη με τα κέντρα εκτός και εντός χώρας θεσμικά και παραθεσμικά για να ξεκολλήσει η Ελλάδα από το μνημονιακό τέλμα.» κατήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας ωστόσο δεν επεκτάθηκε παραπάνω στο θέμα αυτό, αλλά δεσμεύτηκε ότι για περαιτέρω συζήτηση, στο μέλλον για αυτά τα θέματα.

«Κλείνει η περίοδος που περίμεναν κάποιοι να δουν τη χώρα με τα χέρια πισθάγκωνα». Δεν έχει συμβεί τίποτα που να μην το περιμέναμε. Είναι πολύ καθαρό το τι έχουμε πει προεκλογικά και το τι κάνουμε.  Η κυβέρνηση και δια της απόφασης του Γιούρογκρουπ έχει δεσμευθεί ότι θα εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Για πρώτη φορά η χώρα ήρθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «όχι για να ζητήσει, αλλά για να συζητήσει». Για πρώτη φορά έθεσε το ελληνικό θέμα ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως λίστα αιτημάτων από τα οποία για να ικανοποιηθεί ένα μέρος πρέπει να αποδεχθούμε ένα «Μνημόνιο αμάσητο».

Ο Γ. Βαρουφάκης είναι απολύτως ακριβής σε αυτό που είπε ότι η εντολή της κυβέρνησης ήταν μια νέα συμφωνία στη βάση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Αν είχαμε προχωρήσει σε επιλογές που κάποιοι μας έλεγαν ότι πρέπει να κάνουμε με κριτήριο όμως, το πολιτικό τους μέλλον τότε θα είχαμε παραβεί την λαϊκή εντολή. Επίσης τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως συμβατό, με το ευρώ.

Για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα μας απαιτείται να είναι σε περιβάλλον δημοσιονομικής ισορροπίας. Συνεπώς η εφαρμογή του δεν εξαρτάται από την συμφωνία αλλά από τη δική μας δυνατότητα να συλλέξουμε τα έσοδα και να ασκήσουμε πολιτική.

Αν δεν προχωρήσουν οι 100 δόσεις θα είμαστε υπόλογοι όλοι μας ως κυβέρνηση. Θα κριθούμε στο κατά πόσο θα προχωρήσουμε σε αυτά που έχουμε δεσμευθεί. Σε καμία περίπτωση στην κατάψυξη το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, είχαμε κάποιες λειτουργικές καθυστερήσεις στη Βουλή, δεν χρειάζεται κανείς να ανησυχεί.

Η διατύπωση που μιλάει για τις μονομερείς ενέργειες είναι περιοριστική στο σημείο αυτό. Αν δεν εμπίπτουν σε δημοσιονομικό κόστος δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην εφαρμογή του.

Δεν πρόκειται για νέα συμφωνία, αλλά για παράταση της ήδη υπάρχουσας που περιλαμβάνει μόνο μια αλλαγή ημερομηνίας και καμία διαφορά στην αξιολόγηση. Δεν υπάρχει κάποια μετατροπή σε σχέση με τα προηγούμενα είπε ξεκαθαρίζοντας ότι «όσοι εύχονται να έρθει στη βουλή ένα κείμενο το οποίο κατά παράβαση της συμφωνίας του Eurogroup θα παραπέμπει σε προηγούμενες δεσμεύσεις και το mail Χαρδούβελη θα διαψευστούν.

Το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ θα είναι την επόμενη εβδομάδα. Ξεκινάμε την ΕΡΤ από μηδενική βάση. Οι εργαζόμενοι που ήταν όταν λειτουργούσε η ΕΡΤ, δικαιούνται να επιστρέψουν. Θα λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη, θα ονομάζεται ΕΡΤ θα γίνει μια εσωτερική αναδόμηση, μια μικρή αύξηση στο ανταποδοτικό τέλος.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης η προανακριτική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο. Δεν θα αλλάξει η κατεύθυνση ότι το χρέος είναι πολιτικό. «Ο κ. Σόιμπλε να διαχειριστεί τα εσωκομμάτικά του με ηρεμία» απάντησε ο Νίκος Παππάς στις τελευταίες απειλές του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας.

«Η συμφωνία στο Eurogroup αφορά τη δανειακή σύμβαση και όχι το πρόγραμμα» αναγκάστηκε πολλές φορές να επαναλάβει ο υπουργός και εναντιώθηκε κατηγορηματικά, σε όσες φορές από την πλευρά των δημοσιογράφων του καναλιού επιχειρήθηκε επανειλημμένα η ταύτισή για άλλη μια φορά του κυβερνητικού προγράμματος με την δανειακή σύμβαση. Τόνισε επίσης ότι η αντιπολίτευση θέλει να αποδείξει ότι δεν γινόταν τίποτα άλλο εκτός από τα Μνημόνια.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ. Ο νέος φόρος για τα ακίνητα θα καθυστερήσει λίγο ενώ εκτίμησε ότι θα τελεσφορήσει η συμφωνία και η κυβέρνηση θα προχωρήσει βελτιώνοντας τα πράγματα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία ενώ δήλωσε ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών.

«Πρόβλημα του κ. Σόιμπλε ότι δεν του αρέσει ο κ. Βαρουφάκης» είπε κλείνοντας και διαβεβαίωσε ο Ν. Παππάς ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανέχονταν, ούτε καν την υπόνοια κατ' ιδίαν, ή δημοσίως υποδείξεων για εξαίρεσή του. Το θέμα τέθηκε στα διεθνή μέσα.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)