to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:01 | 30.11.2016

Πολιτική

Ν. Παππάς: Οι λύσεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν μπορούν να περιμένουν τις εκλογές της Γερμανίας

Αισιόδοξος για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εντός του χρονοδιαγράμματος είναι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας στον Real FM.


Ερωτηθείς για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, που περιγράφεται ως ορόσημο, ο κ. Παππάς τόνισε ότι ο στόχος παραμένει. «Δυστυχώς όμως βλέπουμε τις ίδιες πολιτικές σκοπιμότητες που αναδείχθηκαν και προς το τέλος της ολοκλήρωσης της α' αξιολόγησης, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι όσοι επιθυμούν καθυστερήσεις θα αναγκαστούν να δείξουν την ανοχή τους».

Σε ερώτημα για το αν θα υπάρξει οριστική λύση για το χρέος στο Eurogroup ή έστω διακήρυξη του οδικού χάρτη της λύσης, απάντησε ότι «το βασικό σήμα που θέλουμε να δώσουμε είναι μια απόφαση, μια διαφαινόμενη λύση, που να βεβαιώνει την επενδυτική κοινότητα ότι η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα μπει εμπόδιο στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».

Πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί αυτή η αναγκαία κουβέντα να μπει στους πολιτικούς σχεδιασμούς των εθνικών εκλογών της Γερμανίας». «Οι λύσεις δεν μπορούν να προσαρμοζονται στις πολιτικές ανάγκες καθε φορά» επισήμανε.

Εκτίμησε μάλιστα πως διαμοφώνεται ένα πλαίσιο συναινέσεων Ελλάδας και θεσμών «που αφήνει αυτές τις απόψεις σε ένα είδος μειοψηφίας».

Στο ερώτημα αν θέση της κυβέρνησης είναι η «αξιολόγηση πάση θυσία», ο κ. Παππάς είπε πως είμαστε σε μια διαδικασία πολιτική που βαίνει προς την ολοκλήρωσή της, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αποκτήσει πολύ καλή έξωθεν μαρτυρία.

Η ακραία οικονομική πραγματικότητα των προηγούμενων ετών οδήγησε σε όξυνση των πολιτικών παθών, τόνισε.

Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επιδιωχθεί σύγκληση (προφανώς για τα εθνικά ζητήματα και τις προκλήσεις γειτονικών χωρών αλλά και για το θέμα του χρέους). Ωστόσο, δυστυχώς η ΝΔ αντί να εγερθεί και να φωνάξει μαζί μας ότι αφού η Ελλάδα εφαρμόζει το πρόγραμμα και ήρθε η ώρα για τους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, βάζει το θέμα του χρέους ως αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για απολύσεις στο δημόσιο, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ας ρωτήσουμε τον κ. Χαρδούβελη αν χάθηκαν δύο χρόνια, καθώς ο ίδιος είχε ομολογήσει ότι το πρόγραμμα που είχαν υπογράψει δεν έβγαινε, ενώ τώρα δεν είναι χαμένα τα χρόνια, έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι. Ας αναρωτηθεί η αντιπολίτευση γιατί αυτό είναι το πρώτο πρόγραμμα που "βγαίνει", επεσήμανε ο υπουργός.

Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι εάν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προχωρήσει άμεσα στην αδειοδότηση των καναλιών, η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να φέρει μεταβατική διάταξη για την προσωρινή ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.


Ερωτηθείς ποια είναι τα βήματα που ακολουθούν μετά την ορκωμοσία του ΕΣΡ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είπε πως «τις επόμενες μέρες θα συζητήσουμε από κοντά με τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου, κατ΄αρχήν τα φλέγοντα ζητήματα υποστήριξης και υποδομών τα οποία είναι ανεπίλυτα εδώ και πολλά χρόνια». 

Και πρόσθεσε ο ίδιος: «Ξεκινάμε από το ότι η πολιτεία εγγυάται πως το ΕΣΡ θα έχει όλες τις υποδομές σε ανθρώπινο δυναμικό, σε κτηριακές εγκαταστάσεις, σε τεχνολογικό εξοπλισμό που χρειάζεται».

«Όλη η τεχνογνωσία», τόνισε, «το ανθρώπινο δυναμικό και το λογισμικό που συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού στις 30/8 για τις τηλεοπτικές άδειες είναι στη διάθεση του ΕΣΡ από την πρώτη μέρα».

Για το χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός τόνισε ότι «και αυτό θα αποτελέσει ένα σημείο συζήτησης μαζί τους και με βάση το αποτέλεσμά αυτής της συζήτησης θα κινηθεί η κυβέρνηση. Δηλαδή αν καταστεί τεχνικά εφικτό η αδειοδότηση να προχωρήσει μέσα στο επόμενο λίγο χρονικό διάστημα, τότε δεν θα χρειαστεί η κυβέρνηση να προβεί σε μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για να καλύψει το κενό, από τώρα μέχρι την αδειοδότηση».

Και συνέχισε ο κ. Παππάς: «Αν αυτό δεν καθίσταται εφικτό για υποκειμενικούς και αντικειμενικούς λόγους, και ο ομιλών δεν μπορεί να συνεχίσει να παρανομεί, διότι αυτή τη στιγμή οι τηλεοπτικοί σταθμοί βρίσκονται εντελώς στον αέρα, δεν έχουν αποδοθεί νόμιμες άδειες και προφανώς δεν υπάρχει η κατάπτυστη και αντισυνταγματική άνευ όρων παράταση “νόμιμης” λειτουργίας που απέδιδαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακριβώς για να αποφεύγουν την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε νόμιμη και τυπική αδειοδότηση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)